„Addig nem szólalok meg, amíg nem tökéletes a mondat.”

Erről az érzésről szeretnék ma írni nektek, és arról, hogy végül megannyi próbálkozás után, hogyan jut el az ember erre az elképesztően életszerűtlen és minden igazságot mellőző megállapításra.

Mindenekelőtt hadd fejezzem ki mély egyet nemértésemet azzal kapcsolatban, hogy bármilyen oktatási rendszer olyan embereket „gyártson”, akik az iskolát ilyen és hasonló gondolatokkal hagyják el.

Ez az érzés nem méltó az emberhez és személyes küldetésemnek tartom azt, hogy ez a fajta önbizalomhiány, kishitűség, ön(le)értékelési probléma megszűnjön.

„Nem szólalok meg angolul, amíg nem tudom tökéletesen elmondani, amit szeretnék.”

Szinte hihetetlennek tartom, hogy ezt bárki komolyan gondolja, azonban az érzések már csak ilyenek – nem mindig van bennük logika, és tele vannak ellentmondással.

Mutatom is, hogy mennyire logikátlan, ellentmondásos és életszerűtlen ez az érzés.

Vetítsük rá ezt az érzést más, nagyon hétköznapi élethelyzetekre, mert így talán sikerül megragadnunk ennek a mítosznak az abszurditását:

  • az egyéves gyerek azt gondolja, hogy „addig nem állok lábra, amíg nem tudok tökéletesen járni”;
  • jogsi megszerzésére készülő fiatal azt mondja, hogy „addig nem ülök a volán mögé, amíg nem vezetek tökéletesen”;
  • a munkahelyen az új munkatárs azt mondja, hogy „addig nem hívok fel senkit, amíg nem értékesítek tökéletesen”;
  • az angoltanár azt mondja, hogy „addig nem megyek be egy osztályba se, amíg nem tanítok tökéletesen”;
  • Hosszú Katinka azt mondta 6 évesen, hogy „addig nem ugrok be a medencébe, amíg nem úszom tökéletesen”;
  • a 7 éves lányom azt mondta, hogy „addig nem fogok könyvet a kezembe, amíg nem olvasok tökéletesen”;
  • bármelyik lány anyukája azt mondta, hogy „nem nősülhetsz meg kislányom, amíg nem leszek tökéletes anyós”.

Hihető?

Életszerű?

Így működik az élet nevű játék?

Tovább is van, mondjam még?

Ez az érzés azt mutatja, hogy az elmélet és könyvalapú oktatási rendszer olyan embereket hozott létre, akik az angollal kapcsolatban irtó butának tűnnek, és ilyen kijelentést tesznek halálosan komolyan, teljes belső meggyőződéssel.

Ha egy olyan munkatárssal találkoznál, aki „addig nem hívok fel senkit, amíg nem értékesítek tökéletesen”, nálatok is kiütné a biztosítékot. Messziről kerülnétek. Irtó butának tartanátok.

Olyan emberrel viszont valószínűleg szívesen és jól együtt tudnál dolgozni, aki azt mondja, hogy „addig fogok telefonálni, annyi telefont fogok megereszteni, ameddig nem értékesítek szinte tökéletesen”.

Következésképp a „nem szólalok meg, amíg nem tökéletes”-kamudumával szemben a valóság ez: bármely kimondott hibás mondat sokkal többet ér, mint a soha el nem mondott tökéletes mondat.

Vagyis, ha te is úgy érzed, hogy „addig nem szólalok meg, amíg nem tökéletes a mondat”, gyere el hozzánk tanulni, mert nagy a baj, de mi tudjuk a megoldást.

Próbáld ki te is azt a módszert, amivel az elmúlt 4 évben közel 4000 embert tanítottunk meg angolul beszélni. Hogyan értük el mindezt? Tankönyvmentesen és rengeteg beszéddel, vagyis rengeteg tökéletlen mondat legyártásával. Te is tanulhatod így az angolt. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban:

banner_button

 

Dunay Péter, alapító, szakmai vezető
Speak! Nyelviskola

Share This