Hogyan használd a híroldalakat nyelvtanulásra?

Lehet, hogy hozzám hasonlóan te is hírfüggő vagy, aki mindig szeretne képben lenni a világ dolgaival kapcsolatban.

Vagy szívesen követed a trendeket, a technológiai változásokat, a gasztroforradalom alakulását, a művészvilág eseményeit, esetleg a sport-univerzum történéseit.

Talán csak elkapod a főcímeket reggelente a metrón, amikor belepillantasz a melletted ülő fickó újságjába, vagy a Facebook hírfolyamodat görgetve, esetleg egy taxiban ülve, a sofőröd kedvenc rádióadójából.

Bármennyire is igyekszünk, a híreket egyszerűen nem tudjuk kiiktatni az életünkből.

De mi lenne, ha nem is próbálnád elkerülni a hírekkel való találkozást, hanem ebből a „muszájból” nyelvtanulási fegyvert kovácsolnál?

Így tanulj a hírekből angolul

A hírek, riportok, elemzések, tudósítások, véleménycikkek olyan sztorik, amelyek izgalmas és változatos forrásai lehetnek a tanulásodnak – függetlenül attól, hogy újonc nyelvtanulóként, vagy fluent English szinten használod őket a nyelvtudásod fejlesztésére.

Hírekkel tanulni baromi kényelmes. A cikkek online, a nap 24 órájában elérhetőek, folyamatosan frissülnek (nem lesz uncsi), a legtöbb portálon pedig podcastek és videók teszik színesebbé, izgalmasabbá a hírfogyasztást.

Mielőtt megmutatunk néhány jó hírforrást, nézzük meg gyorsan, hogy miért lehet hatékonyan tanulni a híreken keresztül.

1) Naprakész és releváns szókincset ad

A hírekből azt az angolt tanulhatod meg, amit az emberek valóban használnak.  A tankönyvek sokszor évtizedes késéssel közvetítik a megtanulni szándékozott nyelv tipikus szófordulatait, kifejezéseit, az online hírportálok viszont „elvéreznének”, ha nem ezt használnák.

A hírekből a gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális élet basic, és haladóbb szókészletét egyaránt elsajátíthatod – rajtad áll ugyanis, hogy milyen messzire merészkedsz egy téma felfedezésében.

Érdemes a saját érdeklődési körödnek, vagy szakterületednek megfelelő rovatokban jobban elmélyülni, hiszen így (szinte) biztosan hatékonyabban szívod magadba az új szavakat, mint egy általad unalmasnak gondolt téma szókészletét.

A híreken keresztül azt is lekövetheted, hogy bizonyos témákhoz hogyan közelítettek az újságírók néhány évtizeddel ezelőtt és napjainkban az angolszász világban.

Amíg a 20. század elején pl. a nőkkel kapcsolatos diskurzusban a választójog volt a legforróbb téma, addig a 21. század elejére már az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elve, vagy az abortusz.

Ahogy a társadalom változik, úgy változik a nyelv, a híreket olvasva pedig mindig hozzáigazíthatod az angolodat ehhez a változáshoz.

2) Nem csak az olvasott szövegértésedet fejleszti

Híreket nem csak olvasni, hallgatni is tudsz. A CNN és a BBC minden nagyobb kábeltévé csomagban elérhető, de ezen kívül ott a Youtube, valamint az online rádiók és podcastek folyamatosan bővülő tárháza.

A nyomtatott és online cikkekkel a szövegértési készséged és a szókincsed bővül, míg az audovizuális tartalmak a hallás utáni szövegértésedet és a kiejtésedet is csiszolják.

Könnyíti a megértést, hogy a hírolvasók, riporterek jól artikulálnak, tagoltan és érthetően beszélnek. Bizonyos híroldalakon pedig a videós tartalmakat feliratozzák is a hallásukban korlátozott nézők kedvéért, ami által te is közelebb kerülhetsz a teljes megértéshez.

3) Gyorsan és ingyen (vagy olcsón)

A hírfogyasztás 2017-ben nem csak kényelmes és egyszerű, hanem gyors és a legtöbbször ingyenes is. Az online portálokon fellelhető tartalmak többségéhez szabad hozzáférést biztosítanak a kiadók, a zárt, előfizetői díjért cserében olvasható hírek, elemzések „bekerülési költsége” pedig alacsony.

Szórakoztató tartalmakhoz, vagy akár komplett magazinokhoz is költségmentesen férhetsz hozzá. Olyan oldalakat böngészhetsz teljesen ingyen, mint a Vice, a BuzzFeed News, vagy a Fast Company.

A Magazine Line oldalán regisztrálva a legkülönbözőbb nyomtatott újságokhoz férhetsz hozzá kedvező áron a New Yorker magazintól a Sports Illustrated, vagy éppen a Forbes magazinon át a Hustlerig.

Egy tipp: a legjobb árakért klikkelj a “Student and Educator Rates” menüpontra.

Gergő ezt a 7 hírportált ajánlja neked nyelvtanulásra

 

Most már tudod milyen előnyökkel jár, ha angolul olvasol, nézel és hallgatsz híreket. Gergő ajánlója után pedig azt is tudni fogod, mire érdemes majd konkrétan rákeresni a Google-ön, ha befejezted ezt a cikket:

 

 

 

  1. BBC 

A lista első helyén rögtön a britek méltán népszerű (és egyik legolvasottabb) híroldala. A fenti linken inkább a világ híreivel foglalkoznak, azonban elérhető kifejezetten a ködös Albionra vonatkozó szekció is: http://www.bbc.com/news/uk.

Sőt, angolul is lehet náluk tanulni: http://www.bbc.co.uk/learningenglish/english/features/6-minute-english

  1. Telegraph 

Szintén brit híroldal. Nagy eltérés nincs a kettő között. Talán annyi, hogy a Telegraph nyomtatott sajtóból nőtte ki magát.

  1. Guardian

Szintén brit lapról van szó, amely aktív netes jelenléttel is bír. Itt is találunk kifejezetten a szigetországra vonatkozó szekciót a világ hírei mellett.

  1. CNN 

Ez bizony már amerikai oldal, méghozzá azé a tv csatornáé, amelyik bevezette a 24 órás híradást. Van Twitter oldaluk is, ahol röviden összefoglalva közlik a híreket – ezt is érdemes követni.

  1. New York Times

Egy igen híres, online is elérhető napilap. Puritán, de részletes felülettel. A hírek mellett sok minden egyébre is koncentrál, különösen akkor érdemel figyelmet, ha vonzódsz a kulturális témák iránt.

  1. The Sun 

Ez egy pletyka-vonalat képviselő brit lap. Akit érdekelnek a sztárok mindennapjai, az itt biztosan megtalálja a kedvére való hírt.

  1. Independent 

Szintén brit oldal, amely a világ híreivel foglalkozik. Egészen tavalyig rendelkezett nyomtatott változattal is, de financiális megfontolásoktól vezérelve teljes egészében felköltöztek az internetre.

Egy bónusz tipp a végére: van egy bangkoki székhelyű netes újság, ami kifejezetten nyelvtanulók számára készül. Ez a S Weekly (az S nem meglepő módon a ’student’ szót takarja) telefonos applikációként is elérhető, és direkt neked találták ki.

Ha a hírolvasásnál és CNN nézésnél többre vágysz, és szeretnél magabiztosan és folyékonyan angolul beszélni, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű tanfolyamainkat, ahol unalmas könyvek és elméleti magyarázatok nélkül válhatsz profi kommunikátorrá. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, jelenleg hol tartasz az angollal, és honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

Share This