Hogyan használd a híroldalakat nyelvtanulásra?

Lehet, hogy hozzám hasonlóan te is hírfüggő vagy, aki mindig szeretne képben lenni a világ dolgaival kapcsolatban.

Vagy szívesen követed a trendeket, a technológiai változásokat, a gasztroforradalom alakulását, a művészvilág eseményeit, esetleg a sport-univerzum történéseit.

Talán csak elkapod a főcímeket reggelente a metrón, amikor belepillantasz a melletted ülő fickó újságjába, vagy a Facebook hírfolyamodat görgetve, esetleg egy taxiban ülve, a sofőröd kedvenc rádióadójából.

Bármennyire is igyekszünk, a híreket egyszerűen nem tudjuk kiiktatni az életünkből.

De mi lenne, ha nem is próbálnád elkerülni a hírekkel való találkozást, hanem ebből a „muszájból” nyelvtanulási fegyvert kovácsolnál?

Így tanulj a hírekből angolul

A hírek, riportok, elemzések, tudósítások, véleménycikkek olyan sztorik, amelyek izgalmas és változatos forrásai lehetnek a tanulásodnak – függetlenül attól, hogy újonc nyelvtanulóként, vagy fluent English szinten használod őket a nyelvtudásod fejlesztésére.

Hírekkel tanulni baromi kényelmes. A cikkek online, a nap 24 órájában elérhetőek, folyamatosan frissülnek (nem lesz uncsi), a legtöbb portálon pedig podcastek és videók teszik színesebbé, izgalmasabbá a hírfogyasztást.

Mielőtt megmutatunk néhány jó hírforrást, nézzük meg gyorsan, hogy miért lehet hatékonyan tanulni a híreken keresztül.

1) Naprakész és releváns szókincset ad

A hírekből azt az angolt tanulhatod meg, amit az emberek valóban használnak.  A tankönyvek sokszor évtizedes késéssel közvetítik a megtanulni szándékozott nyelv tipikus szófordulatait, kifejezéseit, az online hírportálok viszont „elvéreznének”, ha nem ezt használnák.

A hírekből a gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális élet basic, és haladóbb szókészletét egyaránt elsajátíthatod – rajtad áll ugyanis, hogy milyen messzire merészkedsz egy téma felfedezésében.

Érdemes a saját érdeklődési körödnek, vagy szakterületednek megfelelő rovatokban jobban elmélyülni, hiszen így (szinte) biztosan hatékonyabban szívod magadba az új szavakat, mint egy általad unalmasnak gondolt téma szókészletét.

A híreken keresztül azt is lekövetheted, hogy bizonyos témákhoz hogyan közelítettek az újságírók néhány évtizeddel ezelőtt és napjainkban az angolszász világban.

Amíg a 20. század elején pl. a nőkkel kapcsolatos diskurzusban a választójog volt a legforróbb téma, addig a 21. század elejére már az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elve, vagy az abortusz.

Ahogy a társadalom változik, úgy változik a nyelv, a híreket olvasva pedig mindig hozzáigazíthatod az angolodat ehhez a változáshoz.

2) Nem csak az olvasott szövegértésedet fejleszti

Híreket nem csak olvasni, hallgatni is tudsz. A CNN és a BBC minden nagyobb kábeltévé csomagban elérhető, de ezen kívül ott a Youtube, valamint az online rádiók és podcastek folyamatosan bővülő tárháza.

A nyomtatott és online cikkekkel a szövegértési készséged és a szókincsed bővül, míg az audovizuális tartalmak a hallás utáni szövegértésedet és a kiejtésedet is csiszolják.

Könnyíti a megértést, hogy a hírolvasók, riporterek jól artikulálnak, tagoltan és érthetően beszélnek. Bizonyos híroldalakon pedig a videós tartalmakat feliratozzák is a hallásukban korlátozott nézők kedvéért, ami által te is közelebb kerülhetsz a teljes megértéshez.

3) Gyorsan és ingyen (vagy olcsón)

A hírfogyasztás 2017-ben nem csak kényelmes és egyszerű, hanem gyors és a legtöbbször ingyenes is. Az online portálokon fellelhető tartalmak többségéhez szabad hozzáférést biztosítanak a kiadók, a zárt, előfizetői díjért cserében olvasható hírek, elemzések „bekerülési költsége” pedig alacsony.

Szórakoztató tartalmakhoz, vagy akár komplett magazinokhoz is költségmentesen férhetsz hozzá. Olyan oldalakat böngészhetsz teljesen ingyen, mint a Vice, a BuzzFeed News, vagy a Fast Company.

A Magazine Line oldalán regisztrálva a legkülönbözőbb nyomtatott újságokhoz férhetsz hozzá kedvező áron a New Yorker magazintól a Sports Illustrated, vagy éppen a Forbes magazinon át a Hustlerig.

Egy tipp: a legjobb árakért klikkelj a “Student and Educator Rates” menüpontra.

Gergő ezt a 7 hírportált ajánlja neked nyelvtanulásra

Most már tudod milyen előnyökkel jár, ha angolul olvasol, nézel és hallgatsz híreket. Gergő ajánlója után pedig azt is tudni fogod, mire érdemes majd konkrétan rákeresni a Google-ön, ha befejezted ezt a cikket:

  1. BBC 

A lista első helyén rögtön a britek méltán népszerű (és egyik legolvasottabb) híroldala. A fenti linken inkább a világ híreivel foglalkoznak, azonban elérhető kifejezetten a ködös Albionra vonatkozó szekció is: http://www.bbc.com/news/uk.

Sőt, angolul is lehet náluk tanulni: http://www.bbc.co.uk/learningenglish/english/features/6-minute-english

  1. Telegraph 

Szintén brit híroldal. Nagy eltérés nincs a kettő között. Talán annyi, hogy a Telegraph nyomtatott sajtóból nőtte ki magát.

  1. Guardian

Szintén brit lapról van szó, amely aktív netes jelenléttel is bír. Itt is találunk kifejezetten a szigetországra vonatkozó szekciót a világ hírei mellett.

  1. CNN 

Ez bizony már amerikai oldal, méghozzá azé a tv csatornáé, amelyik bevezette a 24 órás híradást. Van Twitter oldaluk is, ahol röviden összefoglalva közlik a híreket – ezt is érdemes követni.

  1. New York Times

Egy igen híres, online is elérhető napilap. Puritán, de részletes felülettel. A hírek mellett sok minden egyébre is koncentrál, különösen akkor érdemel figyelmet, ha vonzódsz a kulturális témák iránt.

  1. The Sun 

Ez egy pletyka-vonalat képviselő brit lap. Akit érdekelnek a sztárok mindennapjai, az itt biztosan megtalálja a kedvére való hírt.

  1. Independent 

Szintén brit oldal, amely a világ híreivel foglalkozik. Egészen tavalyig rendelkezett nyomtatott változattal is, de financiális megfontolásoktól vezérelve teljes egészében felköltöztek az internetre.

Egy bónusz tipp a végére: van egy bangkoki székhelyű netes újság, ami kifejezetten nyelvtanulók számára készül. Ez a S Weekly (az S nem meglepő módon a ’student’ szót takarja) telefonos applikációként is elérhető, és direkt neked találták ki.

Ha a hírolvasásnál és CNN nézésnél többre vágysz, és szeretnél magabiztosan és folyékonyan angolul beszélni, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű online tanfolyamainkat, ahol unalmas könyvek és elméleti magyarázatok nélkül válhatsz profi kommunikátorrá. Első lépésben töltsd ki ingyenes online szintfelmérőnket, hogy megtudd, jelenleg hol tartasz az angollal, és honnan kell elindulnod a tanulásban!

Share This