A motivációt ébren tartani kézzelfogható eredmények nélkül majdhogynem lehetetlen.

Képzeld el, hogy újévi fogadalomként eldöntötted, hogy itt az ideje leadni pár kilót és elővenni a régi kedvenc farmert. Amikor egy idő után már unod a salátát és a minden-mentes étrendet, akkor jön el az a pont, hogy ölni tudnál egy pizzáért.

Életmentő ilyenkor ráállni a mérlegre, vagy belebújni a farmeredbe, hogy megtudd mennyit sikerült haladnod.

Az angoltanulásnál is hasonló helyzet, csak éppen nehezebb (meg)mérni az eredményeket.

Ezért fontos, hogy nyelvtanulási naplót, vagy a haladásodat rögzítő jegyzetfüzetet vezess.

Miért van szükséged nyelvtanulási naplóra?

Most felmerülhet benned a kérdés: mi értelme van még plusz munkát bevállalni, és folyamatosan jegyzetelni az elért sikereket vagy éppen kudarcokat?

Számon tarthatod az előrehaladást

Ez a legjobb az egészben. Láthatod az eredményeket, amiket elértél. Például, ha eldöntötted, hogy angolul szeretnél levelet írni, akkor erre a napló tökéletes eszköz lehet. Pár levél után, amikor visszamész az első oldalra, gyorsan észreveszed a különbségeket, a fejlődést, és ezáltal hatalmas löketet kapsz, ami után biztosan nem fogod abbahagyni a tanulást.

Készíts egy külön helyet az új nyelvhez

A folyamatos beszéd és a tökéletes nyelvtudás elérése legtöbbször csak brutális munkamennyiség árán sikerülhet. A tanulás során új (ismeretlen) szavak ugorhatnak fel, vagy kérdések merülhetnek fel benned.

Ilyenkor egyszerűen csak írd fel a naplódba vagy használj cetliket.

A legjobb módja annak, hogy az információk beleégjenek a memóriádba, ha visszatérsz és válaszolsz a kérdéseidre, majd felírod a szavak jelentését.

Teljesen magadra szabhatod

Ismered azokat az appokat, amiken mások állítják össze neked a tananyagokat?

Felejtsd el. Itt a magad ura lehetsz. Megtalálhatod azokat a módszereket, amik a legjobban működnek a nyelvtanulásod során.

Ne menjünk el amellett sem, hogy senki sem láthatja a naplód. Így nem kell stresszelned, hogy mit szólnak, ha valamit éppen nem tudsz. Nyugodtan leírhatod a hibákat, a hiányosságokat, amikből később tanulhatsz.

Baromi motiváló

Fontos újra és újra emlékeztetned magad arra, hogy miért csinálod ezt az egészet.

Miket szeretnél elérni? Milyen élet vár rád, amikor az angol már nem a problémák között hever az asztalon, hanem támaszként melletted áll?

Ezeket a célokat fontos leírni a naplódba, akár minden oldal tetejét megjelölheted vele.

Hogyan is nézzen ki a naplód? Mivel tudod fenntartani az érdeklődésed? 5 tippet gyűjtöttem össze neked, amivel sikeres nyelvtanulási naplóvezetővé válhatsz.

Motivációvadászat –  5 napló vezetési tipp, ami visszaránthat, hogy végleg feladd a nyelvtanulást

1) Találd meg a hozzád tökéletesen passzoló füzetet

Ahogy már korábban is említettem, a saját ízlésedre formálhatod a füzetedet, így tényleg élmény lesz vezetni.

Válaszd ki a hozzád legjobban illő naplót és tedd színesebbé. Számozd be a részeket, alakíts ki egy szerkezetet. Ha nincs ötleted milyen legyen, YouTube-on rengeteg videót találhatsz, ami segítségedre lehet.

A tervezés fontos rész mielőtt kialakítod a naplót. Kicsi legyen vagy nagyobb méretű? Mire van szükségem hozzá? Ezeket gondold át mielőtt megvásárlod az első saját angol nyelvtanulási naplódat.

2) Oszd részekre: szólista, nyelvtan gyakorlás, levélírás

Azzal, hogy elemekre bontod a naplód, kijelölheted a különböző célokhoz tartozó részeket. Legyen hely a szavaknak, a nyelvtannak és még egy az írás gyakorlásának.

A szólistavezetés segít felmérni melyek azok a szavak, amivel hadilábon állsz, és könnyebben memorizálhatod. Ehhez készíts abc sorrendet, vagy kategóriák szerint bontsd részekre a szavakat, mint például a ház felépítése, ételek vagy bútorok.   Ehhez hasonlóan fontos, hogy külön szekció legyen kialakítva a nyelvtani szerkezeteknek és az írásgyakorlatoknak.

Az, hogy hány oldalt szeretnél az egyes részekre szánni rajtad áll, de azt javaslom kezdetnek 3 részre oszd el a füzeted.

Használj cetliket, matricákat, könyvjelzőket. Kísérletezz színekkel. Ez sokat segíthet, ha vizuális típus vagy.

3) Keress érdekes témákat az íráshoz

Elakadtál és nem tudod miről írj?

Pár ötlet, ami segít nekiugrani a gyakorlásnak:

  • Írj leveleket vagy e-maileket a barátaidnak vagy a családodnak
  • Elemezd a kedvenc könyveid, sorozataid, receptjeid vagy éttermeid
  • Készíts párbeszédeket a szólistát használva
  • Tervezz meg egy vacsoramenüt
  • Írj egy újságcikket a kedvenc témádról

Használd a naplód írásgyakorlás részét bármire, írj, amiről csak szeretnél, így a nyelvtanulásod is erősebben fog előre törni és újabb szavakat tanulhatsz meg.

4) Írd le a célodat

Érdemes külön részt szentelni a céljaidnak. Ezekhez újra és újra visszatérhetsz, és jó érzéssel a szívedben kipipálhatod, amit sikerült elérni. Gondolj arra, mire vágysz, hova szeretnél ejutni, mit szeretnél megtanulni , hány mondatot szeretnél írni, mennyi szót kell megtanulni és melyik nyelvtani szerkezetekre van szükséged.

5) Készíts egy rendszert, amivel megjutalmazod magad, ha elértél egy célt

Mivel írod a céljaid, így tudni fogod mikor éred el őket. Ez fontos, hogy tudd milyen messze jutottál a startvonaltól.

A jutalom lehet bármilyen egyszerű apróság. Matricák, vagy akár lista filmekről, amiket szeretnél angolul megnézni. Így, amikor sikerült elérni egy célt, nézz meg egy filmet a listádról. Nagyon jó érzéssel fog eltölteni, hogy érted a szavakat és a cselekményt.

Ezzel, hogy kipipálod a célokat, egyre közelebb jutsz a végső célhoz, amit az elején felírtál az utolsó oldaladra.

Talán nem lesz olyan felemelő érzés, mint amikor 2 hónap diéta után ráállsz a mérlegre, de talán még erősebb motivációt nyújthat.

Ha úgy érzed a naplóvezetésnél picit többre lenne szükséged ahhoz, hogy megtanulj angolul beszélni, próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszert, az angoltanulás tankönyvmentes és kommunikatív változatát. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban:

banner_button

Takács Petra, marketinges
Speak! Nyelviskola

 

Share This