A Például Péterrel különkiadásában Dunay Péter (alapító, szakmai vezető) és Bognár Gergő (tanár, minőségbiztosítási vezető) beszélnek a gyakorlás fontosságáról.

Nézd csak:

 

Miért fontosabb (és hasznosabb) beszélni, mint tankönyveket bújni?

Egy idegen nyelvet csak a nyelv használata közben tudunk igazán elsajátítani, ahogy tettük ezt az anyanyelvünknél is.

Az olyan kiegészítő eszközök, mint a tankönyvekben rejlő lehetőségek otthon, egyedül, a négy fal között is kihasználhatók, míg a gyakorlati környezetbe való bevonással a nyelvhasználatra kerül a fókusz.

Gergő, aki nem csak tanár, hanem nyelvész is, Péter kérdésére azt is elmondta, hogy van összefüggés a magyar nyelv szabályrendszerének ismerete és az angoltanulás hatékonysága között.

Minél jobban ráismerünk a két nyelv kifejezőeszközeinek, szabályszerűségeinek hasonlóságára, annál könnyebben fogjuk megjegyezni és megtanulni használni a célnyelvet (jelen esetben az angolt).

És ez fordítva is működik: ha nem vesszük észre ezeket a mintákat, analógiákat (vagy akár a különbségeket), akkor sokkal nehézkesebben tudjuk csak elsajátítani az idegen nyelvet.

Ezért borzasztóan fontos, hogy miközben angolul tanulunk, törekedjünk beazonosítani az adott formula „magyar megfelelőjét”, hiszen ha ráismerünk egy szerkezet anyanyelvi megfelelőjére, jobban rögzül az angol verziója is.

Ez a szakmai oka annak, miért borzasztóan fontos sokat fordítani a nyelvtanulás során és miért jelenti ez a gyakorlat az alapját pl. a Speak! lézerpontos szintfelmérőjének is.

Hiszen ezzel a teszttel is azt mérjük, hogy mennyire vagy képes a gyakorlatban, éles helyzetben, segítség és mankók (pl. válaszopciók) nélkül megoldani egy angolos kihívást. Ha kíváncsi vagy rá valójában mire vagy képes, akkor jelentkezz be ide kattintva és tedd próbára a tudásodat.

Szeretnéd tudni miért szenvednek a magyarok a szenvedő szerkezettől? Hogy mi a gond a nyelvvizsga-központú oktatással? Vagy, hogyan kell helyesen (és könnyen) használni a befejezett jelent vagy a függőbeszédet? Vagy, hogy miért nem oké a tippelgetős szintfelmérő? Iratkozz fel YouTube csatornánkra és kövesd a Például Péterrel sorozatot, hogy elsőként értesülj, ha új videóbloggal jelentkezünk:

Share This