Kép forrása: canva – canva.com

Ausztrália a Föld egyik legizgalmasabb országa. A felfedezők paradicsoma, a világ egyik legritkábban lakott térsége, millió csodálatos látnivalóval. A Nagy-korallzátonyt körülölelő vizekben és a kontinens háborítatlan belső területein olyan élőlényeket találhatunk, amelyekhez még hasonlót sem a világ más pontjain. Ha valakit kis hazánkban megkérdezünk, hogy mi jut eszébe Ausztráliáról, akkor jellemzően a kenguru, a kacsacsőrű emlős vagy éppenséggel a koala ugrik be neki elsőre. Pedig éppenséggel a páratlan zenei életre is gondolhatnánk. A hivatalos nyelv az angol, ezen íródnak a szenzációs ausztrál slágerek. Hogy ezeket megértsük, érdemes egy online angol nyelvtanfolyam erejéig igénybe venni a Speak! Nyelviskola segítségét.

Ausztrália a Föld legkisebb kontinenseként a világ hatodik legnagyobb országát foglalja magába. Ahhoz képest, hogy mekkora területen terül el, a népessége jóval kevesebb, mint elsőre gondolnánk. Összehasonlításképpen: amíg Magyarországon közel tízmillióan élünk, addig a több mint nyolcvanszor nagyobb déli országban alig két és félszer nagyobb a lakosság száma. Mindezt úgy, hogy a népesség több mint ötöde az utóbbi évtizedekben telepedett le az országban. A helyiek azt mondják, azért szeretnek itt élni, mert nekik sokkal több élettér jut, mint más nemzetek tagjainak. Szerencsére a nagyjából huszonötmillió ausztrál közül sokan foglalkoznak a zenével, számos előadónak sikerült maradandót alkotnia. Az alábbiakban bemutatjuk az általunk legjobbnak vélt tízet közülük.

AC/DC

Ki mással is kezdhetnénk, mint a legnagyobbal? Nemzettől, műfajtól függetlenül nem tudunk olyan zenei listát elképzelni, ahol ne szerepelnének előkelő helyen. A hard rock zenekar 1973-ban született, hamar népszerűvé vált a kontinensen, ennek köszönhetően eljutottak Európába, majd az Egyesült Államokba is. A legnagyobbak közé a Highway to Hell című dal és az azonos című lemez emelte őket, azonban 1980-ban Bon Scott énekes hirtelen halála majdnem az együttes végét jelentette. Volt innen is feltámadás, sikerült megtalálniuk szólóénekesnek Brian Johnsont, vele pedig új erőre kapott a zenekar. Az újjászületés után olyan dalokat köszönhetünk nekik, mint a Back in Black, a Thunderstruck, vagy a You Shook Me All Night Long. Órákig tudnánk hallgatni őket, mint ahogy a koncertfelvételeken figyelni Angus Young igencsak egyedi, de annál virtuózabb gitárjátékát.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: AC/DC – Thunderstruck

Men at Work

Folytassuk egy kevésbé ismert együttessel, de ezzel együtt is érdemes megemlékeznünk az 1978-ban Melbourne-ben alakult zenekarról. Mindössze három albumuk jelent meg, azok közül is az utolsó 1985-ben. Egy évre rá fel is oszlottak, majd tíz év szünet után pár éven keresztül néhány koncert erejéig újra hallható volt a formáció. Hogy mégis miért került a listára a Colin Hay által fémjelzett együttes? Azért mert olyan, mindenki által ismert dalokat hagytak az utókorra, mint például a Down Under.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Men At Work – Down Under

Midnight Oil

Az előző versenyzőhöz hasonlóan egy igazán nagy slágerrel sikerült akkorát robbantaniuk, hogy felférjenek a hasonló listákra. A hetvenes években alapított együttes annyiban mégis különbözik a Men at Work-től, hogy ha a világot nem is, Ausztráliát többször is meghódította a dalaival, nagyjából harmincéves pályafutása alatt több dalával is elérte az ország slágerlistáinak csúcsát. Olyannyira elismertek voltak hazájukban, hogy 2000-es sydneyi olimpia záróünnepségén is megmutathatták magukat. A világ nagy része a Beds are Burning című alkotás miatt emlékezhet rá.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Midnight Oil – Beds Are Burning

Savage Garden

Aránylag rövid karriert futott be a következő ausztrál együttes, viszont így is nyomot hagyott a zenetörténeti térképen. Az 1993-ban alapított kétfős formáció mindössze nyolc aktív évet tud felmutatni, azonban Darren Hayes és Daniel Jones Truly Madly Deeply című klasszikusa örök kedvence mindenkinek, aki a kilencvenes évek végén nagy sikerrel futó andalgós zenéket preferálja.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Savage Garden – Truly Madly Deeply

Kylie Minoque

Ha valakit ki kellene emelnünk, mint a legismertebb ausztrált, őt említenénk. Melbourne szülötte 1987 óta boldogítja az embereket a jobbnál jobb slágereivel. Az I Should Be So Lucky és a The Loco-Motion kezdeti sikerei után a szintén ausztrál Nick Cave bandájával, a The Bad Seeds-szel előadott balladájával, a Where The Wild Roses Glow-val örökre beírta magát a zenetörténelem nagyjai közé. Számtalan díjat bezsebelt karrierje csúcsán, sokan a pop hercegnőjének, hovatovább a pop istennőjének nevezik. A legnagyobb sikere, ha egyáltalán lehet ilyet találni, a Can’t Get You Out of My Head, amely a statisztikusok szerint nem kevesebb, mint negyven országban volt listavezető.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Kylie Minogue – Can’t Get You Out Of My Head

Natalie Imbruglia

Az ausztrál énekesnő Sydneyben látta meg a napvilágot 1975-ben, ám a nevét az ország színésznőként ismerhette meg, mivel a kilencvenes évek elején szerepelt a Neighbours, vagyis a Szomszédok című szappanoperában. Az „ausztrálok Ábel Anitája” cím helyett azonban énekesi karrierről és világhírnévről álmodott. Ez 1997-ben össze is jött neki, amikor megjelent a Torn című első kislemeze. Ezt további tizenhárom kis- és hat nagylemez követte. Napjainkban is aktív, emellett pedig a színészettől sem határolódott el teljesen, olyan filmekben láthattuk, mint a Johnny English vagy az Underdogs.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Natalie Imbruglia – Torn

Olivia Newton-John

Az ausztrál származású énekesnő elsősorban a nagy sikerű Grease című musical mozis változatából lehet ismerős, ahol felejthetetlen alakítást nyújtott John Travolta oldalán. A film elkészülte előtt azonban már ismert énekesnőnek számított. 1974-ben negyedik lett az Eurovíziós Dalfesztiválon az Egyesült Királyság képviseletében, majd country-énekesként is elismert lett Amerikában. Számtalan filmben szerepelt, annál is több albuma jelent meg. A „Grease” betétdalai mellett leginkább a „Physical” című dal lett a legnagyobb slágere.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Olivia Newton-John – Physical

5 Seconds of Summer

A zene természetesen nem csak a múlt században élte fénykorát Ausztráliában. Az újhullámos, fiatalos előadók közül kiemelkedik a fiatalok körében rendkívül népszerű 5 Second of Summer. Alapításuk 2011-re nyúlik vissza, a sydneyi együttes az azóta eltelt tíz év alatt a világ minden táján népszerűségre tett szert. Koncerteznek Ázsiában, Dél-Amerikában, de Európában és az Egyesült Államokban is. A kezdeti sikereket a She Look So Perfect című daluk szállította, amely listavezető lett több országban, köztük az Egyesült Királyságban is. Erre rá tudtak tenni még egy lapáttal, amikor 2018-ban megjelent a Youngblood című daluk. Személyes kedvencünk a Teeth, amely érdekes hangzásvilágával szintén nagyot fut a legnépszerűbb videó megosztón.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: 5 Seconds of Summer – Teeth

Iggy Azalea

Kakukktojás az itt felsorolt előadók között. A világhírnév abszolút igaz, az ausztrál származás szintén, azonban a teljes karrierje az Egyesült Államokhoz köti. Van olyan dala viszont, ami milliárdos megtekintést ért el az ismert videó megosztón, ezt pedig nem tudjuk figyelmen kívül hagyni. A rapper szókimondó szövegeivel nyerte el a rajongók kegyeit, rengeteg követője van, így pedig itt a helye a listánkon. Legépszerűbb dala a Fancy, mi mégis a Rita Orával közös Black Widowt ajánljuk, számunkra az sokkal rokonszenvesebb alkotás.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Iggy Azalea – Black Widow ft. Rita Ora

Tones and I

A listán utolsó előadó sikerességét nem értjük teljesen, de évekkel ezelőtt PSY Gangnam Style-járól sem gondoltuk, hogy ekkorát fog robbanni. A még mindig csak 21 éves ausztrál énekesnő, a 2000-ben született Toni Watson viszont olyat húzott 2019-ben, amire nem lehetett felkészülni, és sorra letarolta a slágerlistákat. Tones and I művésznéven kiadott Dance Monkey című dal több mint két tucat országban vált listavezetővé. Kérdés, hogy ezt a sikert meg lehet-e ismételni, vagy egyáltalán megközelíteni. Egy biztos: az énekesnő Fly Away című új dala kevésbé meghökkentő, viszont előszeretettel tűzik műsorra a rádiók.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Tones and I – Dance Monkey

Ha tetszett a lista, és szeretnéd (még jobban) megérteni, hogy a felsorolt együttesek miről énekelnek a dalaikban, akkor jelentkezz a Speak! Nyelviskola angol nyelvi képzéseire. Tedd meg az első lépést, és töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This