Valószínűleg nem most szembesülsz először azzal a tanáccsal, hogy a hallás utáni szövegértés zenehallgatással is fejleszthető.

Erre nem csak a nyelvvizsga sikeres abszolválása miatt van szükséged, hanem azért is, mert egy anyanyelvi beszélő megértése sosem egyszerű feladat, ezért alaposan fel kell rá készülnöd. Cikkünkben arról lesz szó, milyen angol zenékkel fejlesztheted a hallás utáni szövegértésed.

Egyáltalán hogyan segít a zene?

Amikor angolul tanulsz, rengeteg új szóval találkozol. Ezeknek azonban a legtöbb esetben a leírt formájával ismerkedsz meg. Ez még egyáltalán nem garancia arra, hogy beszéd közben is felismered majd a korábban megtanult szavakat.

Amikor angol nyelvű zenét hallgatsz, az agyad könnyebben memorizálja, hogyan ejtjük ki az egyes szavakat.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a szótárazás zenehallgatással helyettesíthető, azonban az egyik remekül egészíti ki a másikat. Ezért azt javaslom, ha angolul hallgatsz zenét, mindig figyelj a szövegre, és ha új szóval találkozol, szótárazd ki.

Hogyan tanulhatsz a leghatékonyabban, zenehallgatás közben?

A nyelvi készségeid akkor is sokat fejlődnek, ha csak szórakozásból hallgatod az angol nyelvű számokat. Ha viszont rászánod az időd, és tudatosan kezdesz bele ebbe a gyakorlatba, sokkal gyorsabban érhetsz el tapasztalható eredményeket.

Ugyanis van néhány módszer, amely segít téged a tanulásban.

Először próbáld meg hallás után leírni az angol szöveget.

Amint ezzel végeztél, vesd össze a hivatalos dalszöveget az általad lejegyzettel. Majd hallgasd meg újra a dalt, és olvasd hozzá a dalszöveget. Ezt követően kijegyzetelheted az idegen szavakat a szövegből.

Milyen zenéket érdemes hallgatni?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű, mindenki számára egységes válasz, hiszen tudásszinttől is függ, hogy mely előadók slágerei jelentenek valós fejlődést, illetve melyek azok, amelyek nem nyújtanak kihívást vagy túl nehezek az aktuális angolodhoz.

Van azonban néhány előadó, akik dalai a legszélesebb körben ajánlottak a hallás utáni szövegértés fejlesztésére:

Taylor Swift

Bruno Mars

Ellie Goulding

Kate Perry

Ed Sheeran

További zenehallgatási tippekért olvasd el a Spotify-ról írt cikkünket ide kattintva.

A hallás utáni szövegértés fejlesztése fontos része a nyelvtanulásnak, de ha szeretnéd teljessé tenni a tudásod, és meg szeretnél tanulni angolul beszélni, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű angol tanfolyamainkat. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre itt és most (+azonnali ajándék a regisztrációért):

banner_button

 

Share This