Lefogadom azt gondoltad, hogy a YouTube csak arra használható, hogy macskás videókat, vlogokat, vagy klipeket nézz. Brutális tévedés, ahogyan az is, hogy a Spotify csak zenehallgatásra alkalmas.

Itt az ideje, hogy új szintre lépjen a Spotify accountod és ne csak szórakoztató, hanem hasznos nyelvtanulási eszköz legyen a mindennapjaid során.

Mit tud hozzáadni az angolodhoz egy olyan szolgáltatás, mint a Spotify?

Kezdjük az elején: mi is az a Spotify?

Röviden egy zenei streaming szolgáltatás, ami szinte az összes zenei tartalmat elérhetővé teszi számodra a nagyobb lemezkiadók közreműködésével. Értelmezhetjük rádióként is, mivel letölteni nem tudod a zenéket, de online bárhonnan, bármikor, bármit elérhetsz. Több mint 20 millió dal közül keresgélhetsz, ízlés, hangulat, előadó szerint.

Plusz tucatnyi lejátszási lista közül válogathatsz, és követhetsz ismerősöket is.

Beleshetsz a szomszédhoz, hogy éppen mit bömböltet hajnal kettőkor, vagy akár kategóriák szerint is választhatsz zenéket. Közeledik a tavasz, és ha nyugodt, vidám, vagy éppen inspiráló zenére van szükséged, vagy szimplán szeretnél elbújni a világ elől és egy forró fürdőt venni, relaxálni, akkor egyszerűen csak rákeresel a „témára”, és már kapod is a kész listát.

Kép forrása: www.spotify.com/hu

3 tipp, amivel a Spotify-on tanulhatod az angolt 

Számos szuper funkció mellett, ma már nem egy olyan program van a Spotify-on belül, amivel franciát, angolt, németet vagy akár mandarin nyelvet is tanulhatsz, így a DuoLingo után a következő megamultimédia platform lehet az online nyelvtanulás világában.

Eljött az idő, hogy te is felpattanj a Spotify vonatra és kalandos utakon sajátítsd el az angol nyelvet.

1) Hozd ki a legtöbbet a Spotify zene válogatásodból

Tény, hogy a leghatékonyabb értés és kiejtésfejlesztő eszközök közé sorolhatjuk az eredeti nyelven hallgatott zenéket.

Mivel szórakozva sokkal egyszerűbb és hatékonyabb a tanulás, a zene által beleég a memóriádba a dalszöveg, könnyen tanulhatsz új kifejezéseket, szókapcsolatokat, a jó kiejtés pedig a részeddé válik.

Hogyan kaparintsd meg a legjobb zenéket, amikből tanulhatsz is?

Egyszerű a feladat: felejtsd el a kedvenc előadóidat és számcímeket.

Simán csak írd be a keresőbe a célnyelvet – legyen az éppen olasz, vagy angol – a következő kereső szavakkal.

 • Italian songs
 • English songs
 • Italian playlists
 • Best Italian
 • Classic English

És már is megkapod a listád, amin új zenékkel (így új szövegekkel, sajátos akcentusokkal stb.) találkozhatsz.

Ne aggódj, ha ugyanazt az előadót hallgatod fél órája: egyrészt jót tesz, másrészt bármikor nyugodtan válthatsz más énekesekre is, akiket „kidob” a rendszer.

Miután párszor végigvitted ezt a folyamatot, egy idő után már magától küldi neked a rendszer tippeket, és ajánl fel újabb és újabb zenéket.

2) Használd a „Viral 50 by Country” funckiót

Irány a Spotify „Browse” szekciója, ahol megtalálod a „Charts” ikont. Kattints rá és előugrik egy oldal, a „Viral 50 by Country”.

Mit kaphatsz ezzel a funkcióval?

50 zenecímet, ami éppen az adott országban felrobbantotta az internetet. Ezek a listák feltáratlan aranybányák a nyelvtanulók számára.

Tippek:

 • Csak olyan zenét válogass és helyezz el a listádon, amiket szeretsz is, így könnyebben memorizálhatod a dalszöveget.
 • Bátran énekelj! Megvan az a kép, amikor fejhallgatóval a fején énekel egy srác a vonaton? Pontosan ez az, amit neked is követned kell. Amikor kiejted a szavakat és a kifejezéseket, akkor átveszed az adott nyelv beszédstílusát és folyékonyabban tudsz kommunikálni.
 • Böngéssz dalszövegeket, így könnyebben megérted a szám mondanivalóját (és persze rengeteget tanulhatsz belőle).
 • Hallgasd meg különböző variációkban a kedvenc dalaid. Sokszor az akusztikus verzióknál könnyebben ki lehet hallani a szavakat, és így egyszerűbb lesz összerakni akár dalszöveg nélkül is, hogy miről is éneklünk.

3) Találd meg a hozzád tökéletesen passzoló Spotify-os „angol tanfolyamot”

Ha még nem sikerült meggyőzni téged, hogy mennyire zseniális program a Spotify, akkor most figyelj.

Nem csak zenét lehet böngészni, hanem különböző nyelvtanulási programokat is el lehet érni. Mutatom, hogyan.

 • Keresd meg a „Browse” fület.
 • Tekerj le a lap aljáig és kapsz egy külön szekciót, „Word” címmel.
 • Kattints rá és számos válogatást kaphatsz versekből, hangoskönyvekből, rémtörténetekből, vagy akár irányított meditációs szövegekből.
 • A programon belül pedig olyan beépített nyelvtanulási modulok is elérhetők, amelyek nem csak basic szavakat, kifejezéseket, hanem komplett nyelvtani szerkezeteket is megtanítanak, és segítenek tökéletesre csiszolni a kiejtésedet.

És mindez több milliárd percnyi zenével együtt elfér a zsebedben.

Egyetlen kérdésem maradt: te mikor töltöd le a telefonodra?

Ha úgy érzed a zenehallagatásnál, vagy az online tanulásnál többet szeretnél tenni idén azért, hogy megtanulj angolul beszélni, próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszert, az angoltanulás tankönyvmentes és kommunikatív változatát. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban:

banner_button

Takács Petra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This