10 film, amelyből szórakozva tanulhatsz angolul (2. rész)

Az előző részben olyan epic nyelvtanulós filmeket ajánlottunk, mint a Toy story, a Másnaposok, vagy a Közösségi háló, amikkel tényleg szórakozva tanulhatsz angolul.

Folytatjuk a felsorolást!

500 Days of Summer – 500 nap nyár (2009)

Bár első látásra annak tűnik, ez nem egy tipikus „love story”. A két fiatal január 8-án találkozik, és a fiú szinte azonnal beleszeret a lányba. Sok időt töltenek együtt, bár a lány nem hisz a szerelemben. A közös élmények ellenére a lány, Summer nem érez hasonlóan a fiú, Tom iránt.

Tulajdonképpen az egész történet erről a felemás viszonyról szól. Néhány év múlva a fiatalok azonban újra összefutnak, és Summer beismeri, hogy Tomnak mégis igaza volt, a szerelemről alkotott elképzelésében, és az eltelt idő alatt ő is talált valakit, akivel kapcsolatban megélhette ezt.

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? A történet szokatlan vonalvezetése az elejétől a végéig leköti a figyelmet. A kiejtés jól érthető, és a film nagy részében egy mesélő beszél, így könnyű hozzászokni a kifejezésmódjához, hangjához, kiejtéséhez és a történet is erőfeszítés nélkül követhető.

Twilight – Alkonyat (2008)

Bella világ életében kilógott a hozzá hasonló korú tinik közül. Soha nem érdekelte, hogy a suliban a legjobb klikkek tagja legyen. Amikor anyja újra férjhez megy, úgy dönt, hogy apjához költözik egy álmos és esős Washington Állam-beli kisvárosba. Semmi érdekes nem történik az életében, míg az élet össze nem hozza egy rejtélyes és nagyon vonzó fiúval.

Edward sem hasonlít a korabeli fiúkhoz, és azokra sem emlékeztet, akikkel Bella az élete során találkozott: jóképű, intelligens és szellemes. Persze, hogy nem emlékeztet senkire, hiszen a fiú egy vámpír, aki 1918 óta él, de azóta egy jottányit sem öregedett. A fiatalok egymásba szeretnek és a történet egy modern Rómeó és Júlia-sztoriba fordul…

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? A film a tizenéves és fiatal felnőtt korosztálynak szól, és a mindennapos, modern amerikai angolt használja. A kiejtések tiszták, könnyen érthetőek.

Ha ismered a forgatókönyv alapját képező regénysorozatnak, Stephanie Meyersnek a könyveit, még könnyebben fogod tudni követni a történet logikáját.

The Break-Up – Szakíts, ha bírsz (2006)

Gary buszos túrákat vezet, Brook pedig egy galériát. Bár tökéletesen különböző háttérrel rendelkeznek, amikor először meglátják egymást egy baseball meccsen, rögtön vonzódni kezdenek egymáshoz és rövid randizás után össze is költöznek egy közösen vett lakásba. Rövid együttélés után azonban rájönnek, hogy az érdeklődési körük nagyon eltér egymástól, ezért a szakítás mellett döntenek. Mit tegyenek azonban az öröklakással?

A páros először megpróbál szobatársakként együtt élni: Gary visszatér a szingli pasi életmódhoz, bulikat rendez otthon és barátnőket visz fel a pecóba, amivel összetöri Brooke szívét. A lány úgy dönt, hogy kilép a munkahelyéről és európai túrára indul. Gary ez idő alatt rájön, hogy milyen hibákat vétett a kapcsolatban, és visszatérte után megpróbálja visszahódítani a lányt.

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? A film nem csak hogy a mai szlenget használja, de számos társas helyzetben is megfigyelhetjük az aktuális nyelv fordulatainak alkalmazását. Sok olyan nyelvi fordulatot hallhatunk, amelyet egy partnerrel való kapcsolatban felhasználhatunk, sőt vitatkozni is tanulhatunk belőle. A vígjáték nagyon vicces, ezért leköti a figyelmünket, a humor könnyen követhető, a kiejtések tisztán érthetőek.

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump egy buszmegállóban üldögél, és az életét meséli minden idegennek, aki leül mellé megpihenni, amíg a buszra vár. Így tudjuk meg, hogy furcsa véletlenek hogyan segítették hozzá ahhoz, hogy a XX. század Amerikájának minden fontos eseményénél jelen lehessen, angolkóros lábú kisfiúként végül kifusson a világból, katonaként életeket mentsen, találkozzon Elvis Presley-vel vagy éppen JFK-vel.

Forrest Gump nem egy nagy elme, így nem nagyon tudja értékelni a sok fontos eseményt, amelyek megestek vele, de sajátos szemszögével, jellegzetes fogalmazásával élvezetesen mutatja be a század legjelentősebb és legizgalmasabb 20 évének történéseit.Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? Mivel Forrest Gump szellemi fogyatékos, beszédje lassú és tagolt, könnyen érthető a nem angol anyanyelvűek számára. A film nagy részében narrátorként ő beszél, így az egyébként sem túl csavaros, ugyanakkor nagyon érdekes sztori jól követhető. Rengeteget tanulhatunk belőle az USA történelméről és kiemelt kulturális történéseiről, és új tudásunkat bátran használhatjuk majd egy idegen nyelvű társalgás során.

Titanic (1997)

Ki ne ismerné az egyik legnépszerűbb szerelmes katasztrófafilmet, a legendás hajó tragédiáját? James Cameron forgatókönyvíró és rendező igazán mélyen érintő történetben mutatja be számunkra az 1500 áldozattal járó, a világot mélyen megrendítő hajókatasztrófát, miközben emberi történetek révén hozza hozzánk közel az eseményeket.

A fő történetszál Rose és Jack szerelme, amely egy 84 évvel későbbi kincsvadász kutatása nyomán tárul fel előttünk.

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? Nagy valószínűséggel a filmet magyarul már számtalanszor láttuk, így a cselekmény fordulatai nem lesznek idegenek számunkra. A nyelvezet a század eleji kimért tempót és kidolgozott szóhasználatot követi, így könnyű megérteni (és követni) a szöveget. A cselekmény és a látvány izgalmas és magával ragadó, a szerelmi szál pedig szívfacsaró. (Már annak, aki szereti az ilyesmit, de amúgy tényleg klassz a maga nemében.)

Most mutattunk 10 olyan filmet, amivel szórakozva tanulhatsz angolul.

De csak filmekből nem fogsz tudni megtanulni angolul (főleg beszélni nem). Ha szeretnéd kipróbálni milyen érzés, közel olyan jól szórakozva angolul tanulni egy tanfolyamon, mintha a kedvenc mozidat néznéd, próbáld ki tankönyvmentes tanfolyamainkat.

Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre itt: 

Share This