10 kérdés, amit biztos megkapsz egy angol állásinterjún

Ebben a cikkben már összeszedtünk neked 5 tippet a csont nélküli angol állásinterjúhoz.

Most egy két részes cikksorozat következik, amiben ma abból a 10 kérdésből járunk körbe ötöt, amit tutira megkapsz az interjúztatótól, és a karriered múlhat a válaszaidon.

1) Tell me about yourself (Mesélj magadról)

Ez a leggyakrabban feltett kérdés az állásinterjúkon. És ezen vérzik el az álláskeresők tekintélyes része.

Miért? Mert az interjúztatók nem a bélyeggyűjteményedre, a hóbortos nagybátyádra, a cicáidra, vagy a zenei ízlésedre kíváncsiak, hanem a szakmai tapasztalataidra.

Fontos, hogy csak a megpályázott álláshoz kapcsolódó, az adott cég, vagy munkakör szempontjából releváns korábbi pozícióidat, projektjeidet sorold fel, és nyugodtan ugord át a nem odaillő tapasztalataidat.

Kezdd a legkorábbival, haladj időrendi sorrendben, maradj professzionális síkon, és akkor nem lesz baj.

Példa: „My first job was a secretary at a small company office. When the company went bankrupt, I was left without a job. I started working at my previous workplace a few months later as the personal assistant of the CEO.” („Az első munkám során titkárnőként dolgoztam egy kis cég irodájában. Amikor a cég csődbe ment, munka nélkül maradtam. Pár hónappal később elkezdtem dolgozni az előző munkahelyemen, mint az ügyvezető igazgató személyi asszisztense.”)

2) Why did you leave your last job? / Why do you want to change? (Miért hagytad ott az előző munkahelyedet? / Miért akarsz váltani?)

Vigyázz, ez a kérdés egy roh@dt nagy csapda.

Bármi is történt a korábbi munkahelyeden, bármilyen idióta volt főnököd, bármekkora igazságtalanságok is értek korábban, erre a kérdésre csak pozitív kicsengésű választ adhatsz.

Miért? Mert ezzel a kérdéssel a lojalitásodat is tesztelik. Ha az első szóra panaszáradatot zúdítasz a HR-esre, akkor jogosan merül fel a kérdés: vajon 2-5-10 év múlva, amikor elhagyod a vállalatot, mit fogsz róluk mondani?

Legyél elegáns, tedd egyértelművé, hogy személyes döntésről van szó, „keress új lehetőséget”, vagy „szakmai kihívást”, és ne hánytorgasd fel a sérelmeidet.

Rosszul veszi ki magát, és amatőrnek fogsz tűnni.

Példa: „I left my previous workplace because I’m looking for new opportunites.” („Azért hagytam ott az előző munkahelyemet, mert új lehetőségeket keresek.”)

3) Why do you want to work for this organization? / Miért akarsz ennél a szervezetnél dolgozni?

Klasszikus kérdés, és meglepően kevesen készülnek fel rá rendesen.

Itt a legfontosabb az őszinteség. Menj utána a cégnek, alaposan nézd át a weboldalukat, keress rájuk a Facebook-on, kutass a korábbi és futó projektjeik után, utána pedig tedd fel magadnak is a kérdést: „miért akarok náluk dolgozni?”

Ha erre van egy határozott és világos válaszod, akkor a HR-es kérdésére kombináld össze a begyűjtött információkkal, és kapcsold a hosszútávú karriercéljaidhoz.

Megdöbbentően hatásos lesz 🙂

Példa: „I would like to work here because I find your company’s mission and message admirable. Also, the multicultural enviroment you have established here is very impressive and I would be happy to be part of it.” („Azért szeretnék itt dolgozni, mert úgy találom, hogy a cég küldetése és üzenete tiszteletre méltó. Valamint a multikulturális környezet, ami itt létrejött lenyűgöző, és örömmel lennék a részese.”)

4) How long would you expect to work for us if hired? / Meddig szándékozol nálunk dolgozni, ha felveszünk?

Kigyulladt a piroslámpa? Helyes.

Ez a kérdés is elég rázós, amivel a leendő munkáltatód az elkötelezettségedet, állhatatosságodat teszteli.

A legfontosabb, hogy ne menj bele konkrétumokba (pl.:2-3 évig, a projekt végéig stb.), és fogalmazz általánosságokban (pl. „amíg én is, és a cég is elégedett a munkámmal”).

Példa: „I would like this to be a long-term commitment. I’m planning to stay as long as both the company and I are satisfied with my work.” („Hosszú távú elköteleződést szeretnék. Addig tervezek maradni, amíg a cég is és én is elégedettek vagyunk a munkámmal.”)

5) What irritates you about co-worker? / Mi zavar a munkatársaidban?

Újabb tipikus állásinterjú-csapdakérdés, amire nem vághatod rá azonnal, hogy „csapatjátékos vagyok, és mindenkit imádok”, mert hiteltelen lesz.

Tegyél úgy, mintha őszintén átgondolnád a kérdést, végül viszont ne állj elő semmivel. Mondd azt, hogy alapvetően mindenkivel sikerül megtalálnod a közös hangot, és jól kijössz a munkatársakkal.

Példa: „Good question. I’ve actually never been irritated by a co-worker, I’ve gotten along just fine with everyone so far.” („Jó kérdés. Valójában még soha nem irritált egy kollégám sem, eddig mindenkivel teljesen jól kijöttem.”)

A következő részben olyan 5 tipikus angol állásinterjúkon elhangzó kérdést járunk körbe, mint:

  • mit mondana rólad az előző főnököd, mi a legnagyobb erősséged?
  • hogy bírod és kezeled a stresszt?
  • mi motivál arra, hogy jól dolgozz?
  • hajlandó vagy-e hétvégén is dolgozni, vagy túlórázni?
  • milyen tulajdonságokat keresel egy főnökben?

Ha szeretnél biztosra menni, és megfelelő nyelvi magabiztosságot is megszerezni az angol nyelvű állásinterjúhoz, akkor próbáld ki az online angoltanulást a 100% beszéd, 0% könyv módszerünkkel.

Első lépésként ismerj meg minket, és töltsd ki az ingyenes online és kötelezettségmentes angol szintfelmérőnket!

Share This