5 tipp a csont nélküli angol állásinterjúhoz

Az állásinterjúk már önmagukban nagyon stresszesek – de ez az érzés csak fokozódik, ha idegen nyelven kell beszélgetned a HR-essel. Mondok 5 tippet, amivel alaposan felkészülhetsz egy angol állásinterjú kihívásaira.

A neten megszámlálhatatlanul sok tippet találsz arra, hogy mire készülj fel az állásinterjún, sőt külön blogok is foglalkoznak a témával.

Ezért mi most arra fókuszálunk, hogy milyen pluszt tudsz megtenni azért, hogy az állásinterjú angolul se okozzon problémát. 5 tipp a csontnélküli angol állásinterjúhoz:

1) Gyűjts minél több melléknevet

Az állásinterjúkon az egyik legfontosabb szófaj a melléknév.

Miért? Mert gyakran kell jellemzést adnod, és nem csak magadról, hanem például az előző munkahelyedről is.

Az állásinterjú előtt mindenképp érdemes felkészülni minél több melléknévből – ne csak a big/small tengelyen mozogj, hanem az extraordinary-től az insignificant-ig.

Az egyik legjobb módszer erre, ha kitalálsz egy alap melléknevet (pl. big), hozzárakod a nagyon szót (very big) és utána keresel erre szinonimákat (huge, major, gigantic, enourmous vagy a már említett extraordinaryt).

Fontos, hogy bizonyos mellékneveket csak személyekre, másokat csak tárgyakra, sokat azonban mindkettőre használhatunk – ha nem vagy biztos a használatban, a tanárodtól kérj segítséget.

2) Készülj fel a rázós kérdésekre

Ebben nincs különbség a magyar és az angol nyelvű állásinterjú között. Mindig feltehet az interjúztató olyan trükkös kérdéseket, mint pl. milyen negatív tulajdonságod van, vagy hogy miben tudnál még fejlődni.

Hogyan tudsz jól szerepelni szóban és írásban? Ha eljössz a Speak!-be, és gyakorlod a beszédet! Tovább a gyorsítósávra (klikk a képre): 

Az ilyen kérdésekre angolul (is) úgy érdemes felkészülni, hogy megtanulod a valóság puhított verziójának kifejezését.

Pl. nem „I argued with my colleagues”, hanem „I had a disagreement with somebody.”

Ha finoman, árnyaltan fejezed ki a negatív tulajdonságaidat, akkor pluszban választékosabbnak is tűnsz.

3) Csak mérsékelten fényezd önmagad

Ez az előző pont másik véglete, ugyanis a pozitív tulajdonságok esetében is érdemes felkészülni egy soft verzióval.

Nem lehetsz „the smartest”, hanem „I have good comprehension skills”.

Nem csak „clever” vagy, hanem „I pick things up easily”, vagy “I’m quick on the uptake”.

Az egyszavas, direkt válaszok helyett dolgozz ki precízebb és hosszabb, mégis lényegre törőbb variációkat.

Ezzel a módszerrel is plusz pontokat kaphatsz az angolodra.

4) Ne félj visszakérdezni

Akár magyar anyanyelvű, akár angol anyanyelvű ember végzi az interjúztatást, előfordulhat hogy nem értesz valamit.

Tapasztalataim szerint az egyik legrosszabb kombináció az, ha a kérdező nem egy külföldi, de nem angol anyanyelvű szakember, ilyenkor ugyanis egy teljesen más akcentushoz kell gyorsan hozzászokni, és jól reagálni.

Ha valami nem tökéletesen érthető számodra, nem ciki visszakérdezni. A lényeg, hogy profin csináld – ehhez ebből a cikkből meríthetsz ötleteket, frappáns kifejezéseket.

5) Ne itt kísérletezz

Bármilyen szinten vagy angolból, szinte biztos, hogy van egy stabil tudásod, és vannak olyan nyelvtani részek, amik még friss élményként hatnak, és kevésbé vagy gyakorlott bennük.

Egy állásinterjún mindenképpen érdemes biztonsági játékot játszani, és inkább egyszerűbb, de határozottabb módon beszélni.

Amiben nem vagy biztos, inkább érdemes kerülni, mert ha jól használod, akkor az nem tűnik fel senkinek – ha azonban elhibázod, azt könnyebb kiszúrni.

Az állásinterjúkra amúgy is szerencsésebb egy kicsit tisztább mondanivalókkal készülni.

De ha biztosra akarsz menni, akkor a diákunkként még mindig kipróbálhatod 2×4 órás állásinterjú szemináriumunkat. 🙂

Hoppá! Még nem vagy a diákunk? A gombra kattintva jelentkezz gyorsan ingyenes szintfelmérőnkre, és pótold ezt a hiányosságot a következő interjúd előtt:

button

hubai_gergely_angol_nyelviskola
Hubai Gergely, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This