Kép forrása: yanalya – www.freepik.com

10 kérdés, amit biztos megkapsz egy angol állásinterjún (2. rész)

Az első részben már megválaszoltunk 5 tipikus angol állásinterjú kérdést.

A folytatásban 5 banánhéj-kérdés következik, amin könnyen elcsúszhat a karriered.

1) What would your previous supervisor say your strongest point is? (Az előző főnököd mit mondana, mi a legnagyobb erősséged?)

Egy trükkös kérdésben rögtön két banánhéj.

Először is az önajnározás rossz fényt vet rád. Az emberek állásinterjú-helyzetben hajlamosak túlreagálni egy kérdést, ami itt azt jelenti, hogy extrém önfényezésbe csaphatsz át.

A pozitív hozzáállás, a lojalitás, az energikusság, a kezdeményezőkészség, vagy a türelem fontos és (szinte) kötelezően megemlítendő erények, de az „imádok csapatban dolgozni”, „mindig stratégiai célokban gondolkodom”-típusú közhelybe hajló túlzások visszatetszést kelthetnek. 

Másrészt ott van az „exfőnök” faktor, ami egyrészt kockázatos irányba terelheti a beszélgetést, másrészt óhatatlanul felvet egy kérdést: hogyan engedhettek el egy ennyire értékes munkaerőt?

A lényeg, hogy ne vidd túlzásba az öndicséretet, de ne is „szerénykedd túl” a válaszodat. Ha pedig tovább kérdeznek a volt főnöködről, akkor udvariasan kerüld meg a kérdést, vagy ha ez nem lehetséges, igyekezz semleges, de pozitív kicsengésű válaszokat adni.

Példa: „He would say I am hardworking, loyal and precise. He would also point out that I always strive to make sure everything is going well…” („Azt mondaná, hogy szorgalmas, lojális és precíz vagyok. Rámutatna arra is, hogy mindig arra törekszem, hogy minden jól menjen…”)

2) How do you manage stress? (Hogyan kezeled a stresszt?)

Ennél a kérdésnél nem a technikai részletekre kíváncsi az interjúztató (pl. stresszlabdákat nyomogatsz, 4 óránként sétálsz 10 percet az épület előtt stb.), hanem arra, hogyan dolgozol nyomás alatt.

A válaszod is szóljon erről, és társítsd valamilyen konkrét korábbi tapasztalattal, ami kapcsolódik ahhoz az álláshoz, amire jelentkezel.

Példa: „I work very well under stress. Once our CEO got so sick that he couldn’t come to work for almost three weeks. I basically had to change half a year’s worth of his schedule, cancel or reschedule his appointments. It was grueling, but everything turned out just fine.” („Nagyon jól dolgozom nyomás alatt. Egyszer az ügyvezetőnk olyan beteg lett, hogy közel három hétig nem tudott dolgozni jönni. Lényegében fél évnyi programjait és meetingjeit kellett lemondanom, vagy átszerveznem. Kínszenvedés volt, de minden jól alakult a végén.”)

3) What motivates you to do your best on the job? (Mi motivál arra, hogy jól dolgozz / a legjobb tudásod szerint dolgozz?)

A motiváció döntő szempont, amit az (angol) állásinterjú során folyamatosan figyelnek a leendő munkaadóid. Nem (csak) az számít, hogy mennyire tűnsz lelkesnek – ezzel a kérdéssel valójában a személyiségedet tesztelik.

Mennyire vagy ambiciózus? Milyen távlati céljaid vannak? Csak a pénz mozgat, vagy a szakmai fejlődés vágya hajt?

A válasz igazából rajtad múlik, de a diplomatikus reakciót a kihívás és az elismerés közötti tartományban keresgéld.

Példa: „I love it when my job is challenging. Solving and sorting out issues and working in a team are what motivate me the most.” („Szeretem, amikor a munkám kihívást jelent számomra. A problémák megoldása és a csapatmunka az, ami a legjobban motivál.”)

4) Are you willing to work overtime? Nights? Weekends? (Hajlandó vagy túlórázni, éjszakai műszakban, vagy hétvégén dolgozni?)

Ne kamuzz. Bármekkora csapdának tűnhet is a kérdés, bármilyen elvárás is lappangjon a mélyén, őszintén és egyenesen kell válaszolnod rá.

Miért? Mert, ha a könnyebb ellenállás felé indulsz („persze, sőt alig várom, hogy esti műszakban robotoljak nektek”), de később visszavonulót fújsz, megkérdőjeleződik a szavahihetőséged, és akár ajtót is mutathatnak neked.

[Teszem hozzá, teljes joggal, hiszen nem tartottak pisztolyt a fejedhez az állásinterjú alatt.]

Szóval gondold végig az állásinterjú előtt, hogy meddig vagy hajlandó elmenni az állásért, vagy mi fér bele a család, vagy más elkötelezettségek mellett.

Példa: „I would be alright with working overtime and on Saturday every once is a while.” („Nem lenne gondom azzal, hogy túlórázzak időnként, néha szombatokon is.”)

5) What qualities do you look for in a boss? (Milyen tulajdonságokat keresel egy főnökben?)

Az interjúztatók általános és pozitív választ várnak erre a kérdésre. Ne halmozd a részleteket, adj rövid, „sablonos” és egyértelmű választ.

Biztonságos példák: tájékozott, humoros, fair, lojális a beosztottjaihoz, motiváló személyiség, magasra teszi a lécet, kompetens (ért ahhoz, amit csinál).

Példa: „I think a boss shoud be fair, loyal to their employees and have high standards more than anything else. It’s an added plus if they have a sense of humor.” („Szerintem egy főnök legyen igazságos, hűséges az alkalmazottaihoz, tegye magasra a lécet. Az már csak hab a tortán, ha még jó humorérzékkel is rendelkezik.”)

Tudod mivel tudsz a legbiztosabbra menni egy angol állásinterjún? Ha atombiztos a nyelvtudásod. Ha szeretnél angolul is olyan magabiztosan interjúzni, mint magyarul, akkor próbáld ki online a 100% beszéd, 0% könyv módszerű tanfolyamunkat.

Első lépésben jelentkezz be online, ingyenes és kötelezettségmentes szintfelmérőnkre itt:

Share This