London az egyik legjobb és legközelebbi hely arra, hogy kicsit belekóstolj az angol kultúrába, gyakorold az angol nyelvet vagy épp csak kikapcsolódj. Most abban szeretnék segíteni, hogy megismerkedhesd a város 10 kevésbé ismert, de annál izgalmasabb programjait.

Nekem mindig is az egyik kedvenc városom volt, – és bár sosem éltem Londonban, az utóbbi években viszonylag sok rövid látogatást tettem, így lassan olyan, mintha hazajárnék. Számos kedvenc helyem van a városban, amik népszerűek, de a legtöbb nem a sokat emlegetett londoni látnivalók közül való.

Ebben blogbejegyzésben 10 olyan helyet gyűjtöttem össze neked (a saját fotóimmal), ami tökéletes arra a célra, hogy magadba szívd a londoni életérzést, kultúrát és az angol nyelvet. A klasszikus turista célpontokat bizonyára már ismered, így nézzünk egy kicsit más „látnivalókat”.

1) Borough Market

Az első hely, ami eszembe jutott, amikor nekikezdtem ennek a listának a Borough Market volt. Hangulatos hely sok-sok zöldséggel, gyümölccsel, street food-dal. Ha nem is tervezel enni vagy vásárolni, akkor is nagyon egyedi és kellemes hely, megbújva a London Bridge alatt. A szomszédban pedig a gyönyörű Southwark katedrálist is megnézheted, ha ellátogatsz ide.

2) Covent Garden

A következő hely, ahol nagyon szeretek eltölteni egy kis időt, ha Londonba látogatok, a Covent Garden. Szeretek csak elüldögélni itt és figyelni az embereket. Mindig lehet találni műsort is, ahol szólóban vagy csoportosan énekléssel, tánccal vagy épp valamilyen mutatvánnyal szórakoztatják az arra járókat, néhány font reményében. Ha fülelsz még akár érdekes akcentusokat is elcsíphetsz.

3) St. James Park

Ha már mindent megnéztél és szeretnél egy kicsit ejtőzni, erre nem találsz tökéletesebb helyet a St. James Park-nál. Itt alkalmad nyílhat kipróbálni azt a remek helyi szokást, hogy az ebédedet – mondjuk egy szendvicset és egy kis ecetes chipset – a padon, vagy akár a fűben ülve fogyasztod el. Nagyon hangulatos, és ha szerencséd van, még néhány mókust is elcsíphetsz közben.

4) Richmond Park

És ha már parkok, akkor muszáj megemlítenem a Richmond Park-ot is. Ez kicsit kívül esik a belvárostól, de megéri felülni egy metróra és elutazni erre a csodálatos helyre. A londoni parkok közül az egyik legnagyobb. Hatalmasat lehet sétálni, bármelyik évszakban gyönyörű, de számomra a különlegességét az adja, hogy őzek és szarvasok élnek itt, akiknek természetes, hogy emberek jönnek-mennek, így hihetetlen közel engedik magukhoz az arra járó kirándulókat.

5) Strand – Fleet Street – Tower Hill útvonal

Balra a 15-ös busz, jobbra pedig a Royal Courts of Justice

Amikor már fárad a lábad, és valami kényelmesebb módját választanád a városnézésnek, tökéletes útvonal bejárni a Temze északi partját busszal. A 15-ös busszal a Trafalgar Square-ről könnyedén eljuthatsz a Tower Bridge-hez, és a Strand – Fleet Street – Tower Hill útvonalon sok-sok érdekességet láthatsz. Ez egyszerű és költséghatékony módja a városnézésnek, miközben rengeteg gyönyörű épületet megnézhetsz, amint a busz elhalad például a Royal Courts of Justice épülete vagy épp a St Paul’s Cathedral előtt. Betekintést nyerhetsz a City (az üzleti élet központjának) nyüzsgő életébe, ahol öltönyös úriemberek sietnek a dolgukra. Ha szerencséd van, akkor akár egy régi, klasszikus emeletes buszon is utazhatsz.

6) St. Paul’s Cathedral

És ha már megemlítettem a St. Paul’s Cathedral-t – ezt a gyönyörű székesegyházat kár lenne csak a buszról látni, érdemes leszállni, hogy kicsit alaposabban is megnézhesd. Számomra az egyik legszebb épület Londonban. Impozáns látvány, akár közvetlen közelről kerülöd meg, akár a Temze túlpartjáról visszasétálva (a Millenium Bridge-ről érkezve) közelíted meg. Megéri egy kis időt eltölteni azzal, hogy körbejárod, vagy csak gyönyörködsz benne egy padon ülve.

7) The Shard

A St Paul’sCathedral környékén járva, ne hagyd ki a The Shard gyönyörű panorámáját sem. Tiszta időben (igen, Londonban ilyen is szokott lenni) fentről belátni az egész várost. A Tower, a Tower Bridge, a London Eye lenyűgöző látványt nyújt 72 emelet magasból.

8-9) Temze déli partja és a Globe Theatre

Amikor a buszozást már meguntad és újra sétálnál kicsit, akkor erre tökéletes választás a Temze déli partja. Itt található például a Globe Theatre, ami Shakespeare eredeti 15. századi színházának rekonstrukciója. Érdemes megnézni belülről is, és meghallgatni a középkori történeteket az akkori életről, amivel az angol kultúra egy másik szeletét is megismerheted.

A Globe

 

10) Camden

Ha szeretsz vásárolni, vagy belekóstolnál a londoni élet egy másik szegmensébe, akkor kötelező ellátogatnod Camden városrészbe. Itt olyan piacok és árusok várnak, akiknél kötelező alkudni, vagy feltöltődhetsz egy kis streetfood-dal, illetve a maradék energiáidat levezetheted egy jó kis kocsmatúrán.

+1 Színház rajongóknak

Ha pedig hozzám hasonlóan rajongsz a színházért, akkor remek program lehet egy színházi előadás, legyen az egy Shakespeare előadás a Globe-ban, vagy egy musical a West End-en, bármelyik óriási élmény és kötelező program egy színházrajongónak.

Remélem kedvet kaptál egy londoni körúthoz és tudtam pár jó ötletet adni! 🙂

Ha szeretnél bátrabban beszélni angolul, hogy igazán kiélvezhesd utazásaidat, akkor azt javaslom próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert. Gyere el hozzánk egy ingyenes szintfelmérésre kezdésként:

Jelentkezem

 

 

Blaskovits Eszter

Blaskovits Eszter, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This