13+1 könyv, amit el kell olvasnod angolul mielőtt meghalsz

Korábban írtunk már arról, hogy milyen könyveket olvass angolul kezdőként és haladóként. De több millió kötet közül, hogyan választod ki azt a konkrét könyvet, amivel edzheted az angolodat?

Ebben sietnek most a segítségedre a Speak! Nyelviskola tanárai, akik a saját kedvenceiket gyűjtötték össze neked ebben az ajánlóban.

1) Pride and Prejudice (Büszkeség és balítélet)

A legnagyobb kedvencem Jane Austen, és tőle elsősorban a Pride and Prejudice. Nagyon szeretem a klasszikus stílusa, a humora és a szellemessége miatt.

Austen gyönyörűen fogalmaz, és magával ragadja az olvasót az izgalmas történetvezetés. Nekem nagyon bejön a 18. századi Anglia, az akkori szokások, életmód, felfogás, és tetszik, hogy mindemellett azonban kemény társadalomkritika is megfogalmazódik a műben Austen finom ironikussága mögött.

A történet elsősorban Elizabeth Bennetről szól, aki nem túl tehetős családból származik, és Mark Darcyról, egy jóképű és igen gazdag úriemberről, akiknek a románca nagyon érdekesen alakul bizonyos félreértések és intrikák miatt…

A sztori könnyed, romantikus, élvezetes, igazi kikapcsolódást nyújt, én nagyon jól szórakoztam, és sokat mosolyogtam rajta.

2) Why men lie and women cry (Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?)

Ha nem rajongsz a romantikus regényekért, akkor olvasd el az Allan & Barbara Pease írt Why men lie and women cry-t, amire én szakdolgozatírás közben bukkantam rá.

Ez egy nagyon érdekes, humoros és szórakoztató könyv, amely a férfiak és nők közötti különbségeket fejtegeti a testbeszédtől elkezdve a hűtlenségig. Mindennapi párkapcsolati és családi témákat/problémákat taglal, és próbál segítséget nyújtani abban, hogy eligazodjunk a nemek közti különbözőségekben és elkerüljük a félreértéseket, félreértelmezéseket.

Engem személy szerint mindig is vonzott a „gender communication” izgalmas világa, és ez a könyv élvezetesen, tanulságosan vezeti végig a tartalmat. Mindenkinek jó, ha nem csak a saját szemszögéből látja a dolgokat, hanem a másik felet is megpróbálja megérteni. 🙂 Tetszik a könyv közvetlen és laza stílusa, és az, hogy egyszerre nevettet meg és gondolkodtat el.

Csegei Timi, tanár
Speak! Nyelviskola

3) The Catcher in the Rye (Zabhegyező)

A történet főhőse egy kamaszfiú, aki egymaga indul neki felfedezni a 20. századi Amerikát, közben mindenféle emberrel találkozik, és nem rejti véka alá a véleményét egyikükről sem.

Azért szeretem ezt a könyvet, mert érdekesnek találom, ahogy a szerző egy kamasz szemén keresztül látja és tálalja a saját társadalomkritikáját. Közben persze nagyon vicces a nyelvezete, ill. a kamaszkori álmodozással és lázadással is könnyen tudtam azonosulni 🙂

Szentgyörgyi Ádám, tanár
Speak! Nyelviskola

4) The Gun Seller (A balek)

Ez a Dr. House megformálásáról (is) híres brit színész-komikus, Hugh Laurie egyetlen regénye. Ha Rejtő Jenő egy-két generációval később és Angliába születik, senki nem hinné el, hogy ezt a könyvet nem ő írta.

Akciódús, lendületes, hangosan-nevetős. Nem csoda, hogy anno egyetlen hosszú buszút alatt elolvastam elejétől a végéig.

5) The Curious Incident of the Dog in the Night-Time (A kutya különös esete az éjszakában)

Az első szám első személyű, autisztikus vonásokat mutató fiatal elbeszélőnk egyből beránt a történetbe, és olyan oldalról mutat meg teljesen hétköznapi dolgokat, amikről nem is tudtam, hogy léteznek.

Ugyan műfaját tekintve tulajdonképpen krimiről van szó, nem csak ennek a műfajnak a szerelmeseinek ajánlom.

6) The Martian (A marsi)

Andy Weir könyve két olyan dolgot kombinál, amit nagyon szeretek. A naplószerű formát és az űrkutatást.

Ámulatba ejtett, hogy a Marson ragadt főhős milyen leleményes; sosem hittem volna a marsbéli krumplitermesztés ilyen izgalmas lehet. Egyszerre szól a technológiai és az emberi helytállásról.

7) American Gods (Amerikai istenek)

Ezt a Neil Gaiman könyvet több, mint két éve fejeztem be, de még mindig élénken él bennem, hogy mennyire szerettem.

A történet: a börtönből éppen kijutó Shadow belekeveredik a régi és új amerikai istenek teljes mértékben hús-vér csatájába. De nem is annyira a történet miatt remek ez a könyv, hanem inkább a borzasztóan hangulatos, már-már filmszerű élességgel kibontakozó világa miatt, amelyben az istenek jobban hasonlítanak tiszteletet parancsoló alvilági gengszterekre, mint mennyei lényekre.

8) Under the Frog (A béka segge alatt)

A magyar származású brit író, Tibor Fischer az 56-os forradalom történetét meséli el egy kosárlabdacsapat fiataljainak szemszögéből, meghökkentően humorosan.

Magyarként ezt az ismerős-idegen nézőpontot követni igazi élmény.

Kelemen Dávid, tanár
Speak! Nyelviskola

9) Alice’s Adventures in Wonderland (Alice Csodaországban)

 Lewis Carroll  klasszikusa a csodák világa, fordulatos cselekményekkel teli kalandregény, ami jól érthető már a B -s szintektől-

10) Winnie-the-Pooh (Micimackó)

Talán nem kell bemutatni az aranyos mackót, akinek óriás szíve és hűséges barátai vannak. Nagyon könnyen feldolgozható már alacsonyabb tudásszintű nyelvtanulóknak is.

11) The Little Prince (A kisherceg)

Antoine de Saint-Exupéry könyve nekem „az idézetes” könyv, mert mindig találok benne egy jó idézetet, elgondolkodtató aforizmát, amikor kell.

Bocskai Berta, tanár
Speak! Nyelviskola

12) Love Story (Szerelmi történet)

Én Erich Segal Love Story című regényét ajánlanám. Ugyan egy szerelmes pár kapcsolata áll a középpontban, egyáltalán nem „csöpögős”. Engem keserédes humora fogott meg. Kezdőbb angolosok könnyített olvasmányként is megtalálhatják.

Karcsainé Adorján Fanni, tanár
Speak! Nyelviskola

13) Kisasszonyok (Little Women)

Fiatalkorom egyik kedvence Louisa May Alcott-tól a Kisasszonyok (Little Women) című történelmi/családregény, amely Amerikában játszódik a polgárháború alatt és négy lánytestvér mindennapjairól, nővé válásáról szól a háborútól távol, anyagi problémák közepette egy kisvárosban.

Már akkor is nagyon tetszett a könyv stílusa, hiszen Alcott elérte, hogy olvasás közben abban a korban érezzem magam.

+1 Tartózkodó érzelem/Meggyőző érvek (Persuasion)

Az egyik nagy kedvenc íróm, akinek minden regényét már többször elolvastam, Jane Austen. Hasonlóan Alcotthoz, ő is a 19. század elején élt, csak ő a vidéki Angliában, így egy egészen más kultúrát, világnézetet lehet megismerni az ő könyvein keresztül.

Imádom a humorát a regényeinek, amelyek egyben társadalomkritikák is, illetve azt ahogyan a karaktereit formálja, hiszen a párbeszédeken, cselekvéseiken keresztül ugyanúgy megszeretjük vagy megutáljuk őket, mint a szereplők.

Ha választanom kellene, a Büszkeség és balítéleten (Pride and Prejudice) kívül a Tartózkodó érzelem/Meggyőző érvek (Persuasion) című könyvet mondanám a kedvencemnek.

Margitay Petra, szolgáltatási vezető
Speak! Nyelviskola

Most már nincs kibúvó, nyomás olvasni, mert nem csak szórakoztató, hanem borzasztóan hasznos is. Ha pedig kedvet kaptál a tanuláshoz, jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, és mi néhány hét alatt felhúzzuk azokat a nyelvtani alapokat, amikre bátran építhetsz olvasás közben is:

banner_button

 

Share This