Amikor nyelviskolát keresünk általában az alapján hasonlítjuk össze a jelölteket, hogy melyikben mikor, milyen áron, és milyen tudásszinten indulnak angol tanfolyamok. Pont emiatt nem vesszük észre az intő jeleket!

Félre ne érts, természetesen nagyon fontosak a fenti szempontok. De egy kicsit mögéjük kell nézned ahhoz, hogy meglásd az intő jeleket. Különben könnyen megeshet hogy időt és pénzt áldozol egy olyan tanfolyamra, ami aztán az égvilágon semmit nem segít angoltudásodon.

Rosszabb esetben pedig egy ilyen negatív élmény még a motivációdat is letöri. Vagy épp elhiteti veled, hogy te soha nem fogsz tudni megtanulni angolul.

Ezért érdemes odafigyelned erre a 3 intő jelre:

1)  Nem ragaszkodnak a rendes szintfelméréshez

A szintfelmérés talán az egyik legfontosabb pont. Hiszen a tanulók nagy része már ott elbukik a nyelvtanulásnál, amikor rögtön a legelején nem a tudásszintjének megfelelő csoportba sorolják be.

Így aztán vagy túl érthetetlen és nehéz lesz neki a haladás, vagy pont az ellenkezője: unalmas és szinte már nevetséges. Mindkét esetben csak rossz kimenetele lehet a dolognak. Vagy feladod a tanfolyamot, vagy szenvedve végigcsinálod, de semmi eredménye nem lesz.

Szóval óvakodj, ha valahol tőled kérdezik milyen tudásszinten vagy! Ezt ugyanis minden esetben az iskolának kellene alaposan felmérnie.

(A legideálisabb az, ha megnézik a mondatalkotási és fordítási képességeidet írásban ÉS szóban is. Tudom ijesztően hangzik, de ezerszer pontosabb eredményt fog mutatni, mint egy X-elgetős teszt. Azokban ugyanis óriási szerepet játszik a vakszerencse. És hát a való élet párbeszédeiben sem 4 lehetőség közül választhatsz, amikor egy kérdésre kell válaszolnod… Neked kell magadtól megfogalmazni a válaszodat.)

2) Azonnal eredményeket ígér

Hát most nyers leszek, de ha egy nyelviskola azt mondja, hogy náluk egy 1-2 hónapos tanfolyam alatt megtanulsz angolul, akkor ott az arcodba hazudnak.

Szomorú, de a nyelvtanulás nem egy rövidtávfutás, hanem egy hosszabb maraton.

Ahhoz, hogy eredménye legyen bele kell raknod az időt és energiát. Nem létezik olyan csoda módszer, amivel instat nyelvtudás érhető el.

De gondolom ezt azért te is sejtetted. Csak néha fáj szembenéznünk az igazsággal.

Annyit azért mondhatok biztatásként, hogy a nyelvtudásért megéri megdolgozni. Hosszú távon busásan megtérül majd, amit belefektetsz. Hiszen hátralevő életedben lehetőségek tömegeit nyitja majd meg előtted.

3) Nagyon olcsó

„Olcsó húsnak híg a leve” – tartja a mondás. És sajnos ez így szokott lenni a nyelvtanulásnál is.

Szóval nyugodtan kezdj el gyanakodni, ha egy hely 500 Ft-os óradíjjal hirdeti magát. Vagy épp folyamatosan hihetetlen akciókat tartanak.

Hiszen ahhoz, hogy meg tudj tanulni angolul fantasztikus tanárokra lesz szükséged, akik folyamatosan továbbképzik magukat. Illetve egy ideális helyszínre, ahol minden biztosított a kényelmes tanuláshoz.

Ezeknek a feltételeknek a megteremtése bizony komoly kiadásokat jelent egy nyelviskolának. Így ha gyanúsan olcsó képzéseket kínálnak, akkor jó eséllyel a fentieken spórolnak. Ez pedig katasztrófához vezethet. Legalábbis az angoltanulásodra és a pénztárcádra nézve biztosan 😉

Hiszen nincs is fájdalmasabb annál, amikor kiderül, hogy az akciós tanfolyam mégsem volt olyan olcsó. Mert amit ráköltöttél semmit nem ért, így ablakon kidobott pénz volt…

 

Szeretnéd elkerülni a kudarcokat? És szeretnél végre megtanulni magabiztosan beszélni angolul? Akkor próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert egy ingyenes és kötelezettségmentes szintfelmérésen:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This