[Szintfelmérő] Ha átugrod ezt a lépést, soha nem fogsz megtanulni angolul

Amikor a nyelvtanulásról van szó, sok mindenről szoktunk beszélni.

A módszerről, a könyvről, a hallott szövegértési feladatokról. Arról, hol és hogyan lesz hasznunkra, ha jól megtanuljuk a nyelvet, vagy, hogy mennyi időnk van még nyelvvizsgát tenni.

De van egy 0. lépés, amiről sokszor szinte semmi szó sem esik – pedig elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a nyelvtanulás sikeres legyen.

Ez pedig a szintfelmérő.

A jó szintfelmérőt nem tudod átverni

A Speak!-nél nagyon büszkék vagyunk arra, hogy milyen alaposan és akkurátusan [95%-ös pontossággal – a szerk.] mérjük fel a diákok szintjét.

Sőt, a diákjainknak arra is van lehetőségük, hogy ha a tanfolyamon gyorsabban haladnak, mint a többiek, akár menet közben magasabb szintű csoportba is kerülhetnek.

A mi szintfelmérőnk kifejtős jellegű, tehát nem lehet benne „elbújni”, és esélytelen, hogy véletlenül el tudd találni a helyes megoldást egy ügyes, vagy szerencsés tippel.

Online és hagyományos szintfelmérő: ezt így minek?

Múlt héten – többek között piackutatási célzattal – tanulmányoztam néhány másik nyelviskola/online angol nyelvtanfolyam szintfelmérőjét.

Volt sejtésem, hogy mire számíthatok. De még a várakozásaimat is felülalulmúlta, amit találtam.

Karikázgató feladatok, lyukas szövegek, ahová a diáknak kell beírnia a szerinte helyes megoldást, és hasonlók.

Ha a tanulásról van szó, engem a legjobban a következetlenséggel lehet felbosszantani, és ezeknél a szintfelmérőknél pontosan ezt tapasztaltam.

Indokolatlanul hosszú tesztsorok, külön teszt középhaladónak és haladóknak, kibogozhatatlan mondatok és feladatok tömkelege.

A „kedvencem” talán az a teszt volt, aminek az első tíz-tizenöt kérdése mind dalszöveg- és filmidézet volt.

Nem gondolom, hogy ha valaki sokat hallgat rádiót és néz filmeket, tehát képben van a popkultúrát illetően, akkor már valamennyire tud is angolul.

Az, hogy valaki gond nélkül ki tudja egészíteni a következő mondatot: „… name is Bond. James Bond.” nem segít abban, hogy felmérjük a tudását. 

Épp ellenkezőleg: teljesen félrevezető eredményt fogunk kapni.

A fenti mondat alapján, kis túlzással azt is gondolhatnánk, hogy a tesztkitöltő/nyelvtanuló tisztában van a birtokos névmások használatával. Tehát egyrészt tanult már angolul, másrészt nem biztos, hogy teljesen kezdő csoportba kéne besorolni.

A józan ész viszont azt diktálja, hogy a fenti mondatból (és helyes válaszból) egyetlen következtetést vonjunk le: az illető látott már James Bond filmet. 

Ezért tiltanám be James Bondot (a szintfelmérő idejére)

Az ilyen és ehhez hasonló popkultúrális utalások segíthetnek a nyelvtanulás során, hiszen feldobhatják az órát, és segítségükkel a diákok talán könnyebben meg tudnak jegyezni bizonyos szerkezeteket.

Viszont semmiképp nem használnék ilyesmit egy szintfelmérőnél – sőt, betiltanám, ha tehetném.

Miért? Mert nem életszerű, és nem hoz valódi eredményt.

A 25% nem elég: a szintfelmérő legyen halálbiztos, mert az életed a tét

Ha négy megoldási lehetőségből kell választani, akkor a diáknak még mindig van 25% esélye, hogy helyesen válaszol. Még akkor is, ha fogalma sincs róla, hogy mit jelent az adott mondat.

Azt már csak mellesleg említem meg, hogy a nyelvet nem csak írásra és olvasásra használjuk, hanem szóbeli kommunikációra is, tehát nem árt, ha azt is felmérjük, hogy a diák szóban miként teljesít.

Több száz szintfelmérő kijavításának tapasztalatából mondom, hogy minimum egy szintet módosíthat a szóbeli szintfelmérés azon, amit első körben az írásbeli alapján adnánk. 

És ez az, amit 10-ből 7 hagyományos angol nyelviskolában és az online kurzusok egyáltalán nem csinálnak.

Mi a tanulság? Milyen a tényleg jó szintfelmérő?

Ha egy diák tényleges tudását akarjuk felmérni, akkor olyan szintfelmérőre van szükségünk, ami:

✔ kifejtős jellegű, nem tippelgetős;

✔ személyes, nem online;

✔ megfelelő terjedelmű (5 kérdésből, hogyan csinálsz 17 tudásszintre szóló besorolást?);

✔ érthető feladatokat tartalmaz;

✔ egyértelmű eredményt hoz;

✔ van szóbeli része.

„Szerencse”, hogy a miénk pont ilyen.

És ingyen van.

És itt tudsz rá jelentkezni:

button

pető-zsanett

Pető Zsanett
minőségbiztosítási vezető
Speak! Nyelviskola

Share This