Kép forrása: canva.com

A Speak! online angol nyelvtanfolyamain a diákok már megszokhatták, hogy hiszünk az újító módszerekben. Úgy gondoljuk, hogy a tankönyvből való tanulás és magolás ideje már lejárt. Három olyan videót válogattunk össze, amelyekkel teljes mértékben tudunk azonosulni, és hisszük, hogy neked is segíthetnek a céljaid elérésében!

Sok fontos dolog van, ami nélkül a hatékony angoltanulás nem létezik: szövegértés, hallásértés, szavak megtanulása, nyelvtani szerkezetek, kiejtés… és még sorolhatnánk. Arról azonban ritkábban esik szó, hogy milyen egyéb gyakorlatokkal és praktikákkal vértezhetjük fel magunkat, hogy még gördülékenyebben menjen a tanulás!

De mi is az a TED-előadás? A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciákon az előadók maximum 18 percben inspirálják a hallgatóságot különféle témákban. A videók nagy része online is elérhető, ezek közül válogattunk ki három olyan beszédet, amik tuti, hogy megváltoztatják az angoltanulásról alkotott véleményedet. Ráadásul a videók megtekintésével még gyakorolhatsz is. Persze ha szükséges, nyugodtan használd a YouTube felirat funkcióját!

1. Lera Boroditsky – Így alakítja a nyelv a gondolkodásunkat

Körülbelül 7000 különböző nyelvet beszélnek szerte a világon. Ezek mind eltérnek egymástól, más hangzással, szókinccsel és szerkezetekkel rendelkeznek. Régóta foglalkoztatja a kérdés az embereket, hogy vajon a nyelv átalakítja-e azt, ahogyan gondolkodunk? Lera Boroditsky az előadása során olyan érdekes példákat oszt meg, amelyek azt sugallják, hogy a kérdésre egy határozott igen a válasz. 

„A nyelvi sokszínűség szépsége abban rejlik, hogy felfedi számunkra, mennyire zseniális és mennyire rugalmas az emberi elme” – mondja Boroditsky.

Ha érdekel a téma, korábban mi is írtunk blogbejegyzést azt a kérdést taglalva, vajon egy új nyelv megtanulása új személyiséggel is együtt jár? Kattints ide, és olvasd el, mit gondolunk róla!

2. Lýdia Machová – Egy új nyelv megtanulásának a titka

Olyan, hogy “jó nyelvérzék” nem létezik. Nem kell különösebb tehetség ahhoz, hogy valaki megtanuljon egy idegen nyelvet. A Speak! Nyelviskolában ez a mottónk, és erre az alapelvre építettük fel a 100% beszéd, 0% könyv módszerünket is. Lýdia Machová előadása is éppen arról szól, hogy egy új nyelv elsajátításához nem kell különleges képesség, és nem hagyhatjuk, hogy a rossz tapasztalataink eltántorítsanak minket a célunktól. Négy alapelv megismerésével arra ösztönzi a nézőket, hogy felfedezzék a bennük rejlő lehetőségeket, és egy új nézőpontból közelítsék meg a nyelvtanulást. 

„Nem vagyunk géniuszok. Nincs semmilyen varázslat a tarsolyunkban ahhoz, hogy megtanuljunk egy nyelvet. Egyszerűen csak megtaláljuk a módját, hogy hogyan tegyük élvezetessé a tanulás folyamatát” – meséli Machová.

Péter, nyelviskolánk egyik alapítója és jelenleg szakmai vezetője szintén egy videóban beszélt erről a jelenségről, ha ide kattintasz, megnézheted a felvételt!

3. Marianna Pascal – Nyelvtanulás? Csináld úgy, mintha egy videojátékkal játszanál!

Egy idegen nyelv megtanulásának a titka nem az egyén képességein, hanem a magabiztosságán és az attitűdjén múlik. Marianna Pascal szerint a nyelvtudásnak nem sok köze van ahhoz, hogy valaki hogyan kommunikál angolul. Szerinte inkább az mutatkozik meg ilyenkor, hogy milyen a kapcsolata az adott nyelvvel, és hogyan viszonyul hozzá. Nem szabad attól félnünk, hogy mások ítélkeznek felettünk, mert ilyenkor bekövetkezhet az, amitől minden diák fél: a kép elsötétül és semmi nem jut eszünkbe. Jobban tesszük, ha nem magunkra, és a saját hibáinkra figyelünk beszéd közben, hanem a beszélgetőpartnerünkre koncentrálunk, és arra, hogy a lehető legérthetőbben átadjuk a mondanivalónkat.

„A nyelv hozzád tartozik. Ne gondolj rá úgy, mint valamiféle művészetre. Ez inkább csak egy eszköz, amivel elérheted a céljaidat” – fogalmaz Pascal.

Korábban a mi blogunkon is született egy személyes hangvételű cikk, ami szintén az önbizalom fontosságát taglalja. Kattints, és olvasd el!

Az angoltanulás nem egyenlő a könyvek fölött görnyedéssel, végeláthatatlan magolással, és félelemmel attól, hogy hibázol. Lehet ezt másképpen is! A Speak! online angol nyelvtanfolyamokon elsajátíthatod az angol nyelvet egy olyan módszer segítségével, ami már több száz diákunknak vált be. Töltsd ki az ingyenes online szintfelmérőnket, és adj egy új esélyt az angoltanulásnak!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This