Szeretnél megtanulni angolul. És nyilván az a cél, hogy az angoltanulás minél gyorsabban és hatékonyabban menjen. Ez tiszta sor. De mit kell tenned ahhoz, hogy tényleg teljes gőzerővel haladhass?

Összegyűjtöttem neked egy 3 pontos listát azokról a szabályokról, amiket ha betartasz száguldani fogsz a magabiztos angoltudás felé.

Talán lesz közöttük olyan, ami elsőre túl egyszerűnek tűnik. De azt javaslom, hogy ne ugord át ezeket sem. Lehet rádöbbensz majd pár dologra, ami egyértelműnek tűnt, de mégsem jól követted.

1. Heti 1-2 óra kevés!

Tudom, hogy elfoglalt vagy. Semmi időd az angolra, úgy kell bezsúfolnod a heti teendőid közé. Így aztán csábítónak tűnhet egy olyan nyelvtanfolyam, vagy tanár, ami heti 2 óra angoltanulással komoly eredményeket ígér.

De arra kérlek ne dőlj be ennek!

A hatékonysághoz egyszerűen nélkülözhetetlen, hogy legalább heti 4-6 órát foglalkozz az angollal.

Ez lehet azzal jár, hogy be kell áldoznod a hétvégi pihenés egy részét. Tényleg komoly áldozat, de szükség van rá. Hiszen ha nem tanulsz elég intenzíven, akkor nehezebben emlékszel vissza arra is, amiről a legutóbbi alkalommal szó volt. És könnyedén kiesel a gyakorlatból.

2. Szükség van a házira!

Igen, a heti 4-6 óra intenzív tanuláson felül még szükség van egy kis házi feladatra is. Gondolom most felsóhajtottál, mert ez egy elég fájdalmas pont. De attól még így van.

Nagyon fontos, hogy nem olyan időrabló házira gondolunk, mint amivel iskolás éveid alatt „sanyargattak”.

A jó házi feladat célja nem az, hogy egyedül tanuld meg azokat a dolgokat, amikre az órán nem maradt idő. Hanem az, hogy elmélyítse és begyakoroltassa az órán átvett dolgokat. Mindezt könnyen megoldható, gyors és jópofa feladatokkal.

Hidd el, ha ilyen feladatokat kapsz, akkor nem egy állandó nyűg és teher lesz megírni a házit. És te is érezni fogod mennyit segít azon, hogy tudásod rövid idő alatt elmélyüljön.

3. Beszéd nélkül NEM megy!

Egy nyelv használatát csakis úgy tudod megtanulni, ha tényleg használod, azaz beszélsz az adott nyelven! Ez egy olyan ökölszabály, amit nem győzünk elégszer hangsúlyozni.

Erre alapul a Speak! angol nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszere.

Egy iskola/tanár sem lesz hatékony, ha pusztán tankönyvekkel, írásbeli feladatokkal és a hallás utáni szövegértés gyakorlásával próbál tanítani.

Hiszen a beszéd gyakorlása nélkül soha nem fog magabiztosan menni a beszéd. Ha pedig meg sem mersz szólalni angolul, akkor az oktatás nem volt túl hatékony.

Összegezzünk

Azt javaslom tehát, hogy keress olyan tanulási módszert, ami ezt a 3 szabályt betartja. Így lesz az angoltanulás gyors és hatékony. És így kerülheted el a kudarcélményeket és a beszédtől való félelmet.

Fontos, hogy tudd a hatékony tanulás nem azt jelenti, hogy egy pár hónapos nyelvtanfolyam után folyékonyan megy majd az angol. Ez teljesen irreális elvárás. Hiszen a nyelvtanulás nem egy sprint, sokkal inkább maraton.

De ha ezeket a szabályokat betartod, akkor 1-2 év alatt elképesztően messzire juthatsz. És nem kell attól tartanod, hogy több mint 10 év tanulás után is leblokkolsz majd, amikor egy turista megszólít angolul.

Ha szeretnéd megtapasztalni az igazán hatékony, beszédközpontú oktatás előnyeit, akkor próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert! Ismerkedj meg velünk egy ingyenes szintfelmérőn:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This