Annyi jó angol nyelvű zene van a világon, hogy bűn lenne, ha nem használnád fel őket arra, hogy szórakozva fejleszd az angoltudásod! 🙂 Segítünk hogyan:

Zenét hallgatni mindenki szeret, és olyan sok angol nyelvű dal létezik, hogy bárki könnyen megtalálja a kedvenceit közöttük. Ez pedig nagy segítség lesz a nyelvtanulásban is, hiszen könnyebben tanulunk meg olyan dolgokat, amiket szeretünk.

Most 3 tippet gyűjtöttem össze neked, amik segíteni fognak, hogy zenékkel fejleszd az angolod:

1) Ne csak hallgasd, énekeld is!

Rengeteget segíthet a kiejtésed felturbózásában, ha nem csak hallgatod a zenéket, hanem énekled is. És nem, nem elég ha magadban énekelgetsz. Az fog segíteni, ha tényleg hangosan énekelsz.

Először csak énekeld az előadóval együtt. Koncentrálj arra, hogy minél inkább lemásold az ő kiejtését és „beszédstílusát”. És ha ez már jól megy, akkor próbálkozz meg az adott dal karaoke verziójával is. A Youtubeon tuti fent lesz, csak írd be az adott szám címe mögé a karaoke szót és mehet is az éneklés.

Nem számít, ha nem jó a hangod, vagy hamis vagy, hiszen nem tehetségkutatóba készülsz. A kiejtésed pedig akkor is rengeteg tud fejlődni ezzel a módszerrel, ha rosszul énekelsz. 🙂

2) Fordítsd le te magad

Könnyű rákeresni, hogy mi egy dalszöveg magyar verziója. De sokkal többet tanulsz abból, ha megpróbálod inkább te magad lefordítani. Egyesével kiszótáraznod a szavakat és kifejezéseket, amiket nem értesz, ameddig szépen össze nem áll az egész jelentése.

Ha nagyon elakadsz, akkor pedig még mindig rákereshetsz a magyar verzióra, hiszen szinte biztos, hogy valaki már lefordította és feltöltötte az internetre. De sokkal jobb, ha ezt már csak amolyan ellenőrzésnek használod, hogy megnézd mennyire sikerült jól fordítanod.

Ezzel a módszerrel fejlesztheted a szókincsedet. És hidd el, hogy sokkal könnyebben megjegyzed majd a szavakat így, hogy tudod egy számodra kedves dal szövegéhez kötni. 🙂

3) Nézz a dalszöveg mögé

Néha a dalszöveg lefordítása is kevés ahhoz, hogy megértsd miről is szól pontosan egy adott szerzemény. Van, amikor ismerned kell a dal születése mögötti sztorit ahhoz, hogy összeálljon a kép.

Ebben segítségedre lehet például a Genius nevű dalszöveges oldal. Itt ugyanis a dalok nagy részénél a szöveg mellett egy csomó háttérinformációt is találsz arról, hogy mi a története és mi inspirálta az előadót a megírására.

Szóval ha egy dal elsőre teljesen érthetetlennek tűnik még lefordítva is, vagy csak szeretnél igazán mélyen beleásni a történetébe, akkor érdemes átolvasnod a hozzá tartozó háttérinfókat.

Ne feledd el a beszédet sem

Hadd legyek veled őszinte. A zenékkel sokat fejleszthetsz angolodon, de sajnos a beszédkészségeden nem fognak nagyot javítani. Pedig a legtöbb magyar nyelvtanulónak pont a beszéd az, ami igazi mumus.

Szóval ha szeretnéd magabiztosan beszélni az angolt, akkor többre lesz szükséged a zenehallgatásnál. Beszélni ugyanis csak úgy tudsz megtanulni, ha ezt gyakorlod, azaz beszélgetsz angolul. 😉 Erre lett kitalálva a Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszere. Próbáld ki:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This