Kép forrása: canva.com

Az Amerikai Egyesült Államok kétség kívül sportnagyhatalom, elég, ha csak az olimpiákon szerzett több mint kétezer-ötszáz éremre és a több mint ezer aranyéremre gondolunk. Csak a nyári játékokon közel negyven különböző sportágban állhattak a dobogóra. Ezek közül néhány kevésbé ismert, ezáltal kevésbé népszerű a nagyközönség előtt: ilyen például a kötélhúzás, a hullámlovaglás vagy éppen a sportmászás. Azonban a közkedvelt sportokban is kiemelkedő teljesítményre képesek az angol anyanyelvű amerikaiak, pl. atlétikában, úszásban, de számtalan küzdősportban és csapatsportban is számítani lehet arra, hogy az amerikai himnuszt játsszák le az eredményhirdetéskor.

Az alábbiakban azokat a látványsportokat kerestük, amelyekben az USA viszi a prímet. A kifejezés azonban csalóka. A magyar sportközgazdaságtan szerint minden mozgásforma látványsportnak tekinthető, amelynek megtekintéséért valaki pénzt ad, függetlenül attól, hogy a sport valójában rendelkezik-e a látványosság bármilyen elemével vagy sem. Ezért mi is tágan értelmezzük a lehetőségeket, amikor olyan sportokat keresünk, amikben az amerikaiak a legjobbak. Ezeket sajnos csak röviden tudjuk itt bemutatni. Ezért ha többet szeretnénk megtudni róluk, akkor érdemes az angol nyelvű oldalakat böngészni hozzá. Ha még nem elég jó az angolod, akkor kérheted Speak! Nyelviskola segítségét, online nyelvtanfolyamainkon fejlesztheted az angol tudásod. Addig pedig nézzük az amerikai kontinens legnépszerűbb sportjait, ahol tényleg az USA a király.

Amerikai foci

Számukra ez a valódi futball. Minden harmadik amerikai végigköveti a szezon mérkőzéseit, míg a bajnokság döntőjét a világ legnézettebb sporteseményei között emlegetik évről-évre. Az NFL (National Football League) a két amerikai liga egyesüléséből született meg 1970-ben, azóta hivatalosan is Super Bowlnak nevezik a mindent eldöntő összecsapást, amely köré hatalmas show-t rendeznek a szervezők. A siker pedig itt keresendő: látványosság a játék körül és a pályán is. Az amerikai foci ugyanis minden tekintetben látványsportágnak nevezhető, amelyben ráadásul valóban az amerikaiak a legjobbak. Hatalmas rajongás és tisztelet övezi a legnagyobb sztárokat: Tom Brady, Joe Montana, vagy Eli Manning neve ismerősen csenghet annak is, aki kevésbé követi az amerikaiak kedvenc sportját.

Kosárlabda

A kosárlabda az NBA (National Basketball Association) 1946-os alapítása óta rendkívül népszerű a tengerentúlon. A liga ontotta magából a világsztárokat: Wilt Chamberlain, majd Kareem Abdul-Jabbar után Larry Birdért rajongott a sportszeretők tömege. Egészen addig, míg meg nem jelent a parketten Michael Jordan, akinek a játékára felkapta a fejét az egész világ. Ebben nagy szerepe volt az 1992-es barcelonai olimpiának, ahol az amerikai kosárlabdázók végre a legjobb összeállításban jelentek meg, és álomszerű játékkal iskolázták le a világot. A nemes egyszerűséggel Dream Teamnek nevezett együttes minden meccsen száz pont fölött dobott, a legszorosabb összecsapását is 32 pont különbséggel nyerte meg, de volt olyan mérkőzés, ahol 68 ponttal mutatott többet az eredményjelző, mint az ellenfélnek. Mindezt egy olimpián, ahol a világ legjobb csapatai szerepelnek. A kosárlabda népszerűsége azóta is töretlen, ám manapság az NBA legnagyobb sztárjai már nem csak az USA szülöttjei közül kerülnek ki. Az utóbbi években szerb és görög játékos is elnyerte a ligában az alapszakasz legjobbja címet. A huszonegyedik század legnagyobb egyéniségét azonban még mindig az USA-nak köszönhetjük: ő nem más, mint LeBron James.

Baseball

A négy nagy amerikai liga közül a legtöbb nézőt a baseball vonzza a stadionokba. Ennek egyszerű oka van: a brutális mennyiségű mérkőzésszám. Az MLB (Major League Baseball), vagyis a profi baseball bajnokság jelenleg harminc csapat részvételével zajlik, amely során mindegyikük 162 alapszakaszbeli meccset játszik, és csak ezután következik a legjobbaknak a rájátszás. Ezért hiába van telt ház egy NFL meccsen, vagy hiába „lógnak” a szurkolók még a korlátról is egy Bundesliga- vagy Premier League-bajnokin, az össznézőszám negyede, ötöde az MLB meccseinek. Egy szezonban akár hatvan-hetven millió jegyet is eladnak a szervezők, pedig általában csak a stadionok kétharmados kapacitására van érdeklődő. A játék Európában kevésbé népszerű, egyértelműen az észak-amerikai kontinenshez köthető, bár Japánban is magas szinten űzik. Nálunk Sport TV vette műsorára az NFL-hez hasonlóan. Azonban, amíg az amerikai foci népszerűsége hirtelen nagyot ugrott kis hazánkban, a baseball szabályaival egyelőre inkább csak ismerkednek a magyarok. Ha viszont elkap minket a játék szeretete, akkor áprilistól sűrű programot nyújt a mérkőzések követése.

Pankráció

Látványos, érdekes, komoly felkészülést igényel a résztvevőktől, de vajon kiemelkedő sport-, vagy nagyszerű színészi teljesítmény kell hozzá inkább? Egy biztos, az Egyesült Államokban imádják a pankrátorokat, függetlenül attól, hogy valós harcot láthatunk-e, vagy megrendezett, a végeredményt előre eldöntött eseményt. A mai pankráció alapjait szervezett formában az ötvenes években fektették le, majd több névváltozás után a WWF (World Wrestling Federation) égisze alatt vált először ország-, majd világszerte népszerűvé. Ez olyan egyéniségeknek volt köszönhető, mint a későbbi minnesotai kormányzó Jesse Ventura, vagy minden idők leghíresebb pankrátorának tartott Hulk Hogan. Mi elsősorban amellett tesszük le a voksunkat, hogy ez az amerikaiak által birkózásnak nevezett sport inkább színházi produkció, mintsem komoly megmérettetés, függetlenül attól, hogy a résztvevőknek kétségkívül hibátlan fizikai állapotban kell lenniük. Mondjuk ezt azért is, mert a fent említett két úr mellett, a későbbi években olyan kiváló színészek kerültek Hollywoodba a gumikötelek közül, mint Dave Bautista (A galaxis őrzői), John Cena (Családi bunyó, The Suicide Squad) vagy Dwayne „The Rock” Johnson, aki mára annyi filmben szerepelt, hogy nem is vállalkoznánk a felsorolására. 

A bemutatás persze nem teljes, sok nagy amerikai látványsportot ki kellett hagynunk. Írhattunk volna a jégkorongról, ugyanis az NHL-ben (National Hockey League) játszik a világ élvonalába tartozó játékosok zöme, köztük számtalan amerikaival. Szóba jöhetett volna a röplabda, a gyeplabda, vagy a labdarúgás, ahol elsősorban az amerikai nők tartoznak a világ elitjébe. Megérdemelhetett volna pár sort a NASCAR sorozata is, amelyet amerikaiak milliói követnek futamról futamra. És akkor még nem ejtettünk szót a lacrosse-ról, a softballról, amelyek egyetemi bajnokságai hatalmas népszerűségnek örvendenek, nem is beszélve az egyetemi futballról.

Ha felkeltettük az érdeklődésed bármelyik, számunkra kevésbé ismert sport iránt és szeretnél ezeknek utána olvasni az eredeti angol honlapokon, de még nem elég jól beszéled az angol nyelvet, akkor keresd fel a Speak! Nyelviskolát, és első lépésben töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt.

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This