4 (nyelv)tanulási technika, amivel kiütheted a halogatást

Azt már tudjuk, hogy a sikeres nyelvtanulás alapja a nagy mennyiségű, folyamatos, és rendszeres gyakorlás. És nem csak egy angol nyelvtanfolyam óráin, hanem otthon is foglalkoznod kell az angollal ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban el tudd sajátítani a nyelvet.

De mi van akkor, ha hullafáradtan esel haza a munkából, és nincs kedved angolozni? Ha csak rágondolsz a leckeírásra, és azonnal bekapcsol az agyad fájdalomközpontja? Hogyan tudod rávenni magad arra, hogy ne csak az angol tanfolyamon, hanem otthon is tanulj?

Félreteszed, vagy megédesíted?

Két opciód van egy fárasztó nap után: vagy félreteszed a tanulnivalót („majd holnap foglalkozom vele”), vagy kitalálod, hogyan teheted élvezetesebbé, szórakoztatóbbá a tanulást.

Az első a halogatás módszere, ami alattomosan ássa alá a tanulási folyamat sikerességét.

Ha viszont tudod, hogy nem elég csak az angol nyelvtanfolyam óráin gyakorolni, és gyorsan szeretnél célba érni az angollal, akkor mutatok 4 tanulástechnikai tippet, amivel kiütheted a halogatást.

1) Hasíts ki 30 percet a határidőnaplódból

A legnagyobb ellensége az otthoni gyakorlásnak, ha nagy mennyiségű feladatot kell megoldani, és ehhez viszonylag kevés idő áll rendelkezésre.

Elfoglalt ember vagy, és nincs mindig 2-3, feladatmentes órád arra, hogy megírd a leckédet.

De mi lenne, ha nem egyszerre akarnád letudni a feladatokat, hanem minden nap foglalkoznál az angollal 30-30 percet?

A 30 perces etapokban nem csak a házi feladatot tudod hatékonyabban megírni, hanem hallgathatsz egy kis CNN-t, megnézhetsz egy Jóbarátok részt, vagy játszhatsz egy jót a Quizlet-en.

Ezeket a napi tanulós időszakokat nem csak otthon töltheted tanulással, de két tárgyalás között, a gyógyszertárban, sorban állás közben, vagy akár ebédszünetben is gyakorolhatsz.

A lényeg: take a short period of the day to study – wherever you are.

2) Pihenésre csábít a kanapé?

Az otthoni tanulás árnyékában mindig ott bujkál a kényelmes testhelyzetben való „tanulás” kísértése. De nem csak a süppedős fotel vonhatja el a figyelmedet, hanem egy bekapcsolás után kiáltó, szénfekete TV-képernyő, vagy a hirtelen nagyon koszosnak tűnő konyhaablak, amit jó lenne már végre megmosni.

Az agyad ezekkel a kísértésekkel védekezik a megterhelő tanulás ellen.

A megoldás? Go out of your home! Pestiesen szólva, húzz el otthonról!

Keress egy csöndes kávézót (az utcai háttérzaj kutatások szerint egyébként is javítja a koncentrációképességet), jó időben vidd magaddal a tanulnivalót egy parkba, vagy ülj be a helyi könyvtárba.

Ha nem is minden egyes nap, de egyszer-egyszer megéri kipróbálni a környezetváltozást. Jót fog tenni.

3) Kapcsolódj le a közösségi hálóról

Szintén a halogatás, nem tanulás malmára hajtja a vizet, ha 5 percenként bepittyen egy Facebook, vagy Instagram értesítés, vagy WhatsApp-on pötyögsz a haveroknak, leckeírás helyett.

A social media különösen gyilkosan hat a fókuszálási képességedre, beszippant, és a „csak megnézem mit posztolt a Speak!”-típusú pótcselekvésekből, 1-1,5 órányi céltalan szörfözés kerekedik.

Egy jó tanács: ne csak az angol nyelvtanfolyam óráin kapcsold ki a telódat, hanem akkor is, amikor otthon tanulsz.

Hidd el, gyorsabban fogsz haladni a leckével, és előbb térhetsz vissza a kedvenc oldalaid, vagy a barátaid, ismerőseid posztjainak olvasásához.

pomodoro-angol-nyelvtanfolyam

4) A Pomodoro technika

A Pomodoro egy időmenedzsment technika, amit egy Francesco Cirillo nevű olasz úriember talált ki a ’80-as években.

A módszer pofonegyszerű: kiválasztod, hogy min akarsz dolgozni (pl. szótanulás), és a következő 25 percben CSAK ÉS KIZÁRÓLAG azzal a valamivel foglalkozol.

A 25 perc után tartasz 5 perc szünetet, majd leülsz, és újabb 25 percet foglalkozol a kiválasztott feladattal.

A trükk, hogy abban a 25 percben SEMMI mást nem csinálhatsz. Nincs telefon, nincs e-mail, nincs index.hu, nincs Youtube, nincs kávé, nincs cigi, nincs süti, nincs bámészkodás.

Csak a feladat, és csakis a feladat létezik.

A közhiedelemmel ellentétben, a multitasking (több dologra való odafigyelés) nem hatékony.

Ha egyszerre több programot futtat az agyad, vagyis pl. szavakat tanulsz, de közben fő a bolognai a tűzön, és a barátnőddel chatelsz, akkor a sorozatos váltás elrabolja a figyelmet a fő tevékenységedről (tanulás).

Irtózatosan nagy időpazarlás 30 másodpercenként visszaugrálni a feladathoz, hiszen ilyenkor újra „rá kell hangolódnod” a munkára. Ráadásul fél perc múlva kezdheted elölről az egészet.

Szóval a sikeres időmenedzsment képlete: 25 perc koncentráció + 5 perc szabad foglalkozás = hatékony otthoni nyelvtanulás.

Mi az, ami még ezeknél a tanulástechnikai trükköknél is fontosabb?

Az, hogy belevágj a tanulásba. Mert ezek a kihívások, nehézséget csak akkor jelenthetnek akadályt – akár az angol nyelvtanfolyam óráin, akár az otthoni tanulásnál –, ha már tanulsz.

A nyelvtanulás pedig a legjobb dolog, ami történhet veled. Az elhatározáshoz Te kellesz, a többit segítünk megoldani 🙂

Ugorj fejest a nyelvtanulásba, és mi nem fogjuk hagyni, hogy elsüllyedj. Jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és oktatási tanácsadásunkra, és próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel eddig már több mint 2 400 embert megtanítottunk angolul beszélni:

banner_button

 

Share This