5 tipp, ami visszaránthat, hogy végleg feladd a nyelvtanulást

Tedd a szívedre a kezed: hányszor adtad fel korábban az angoltanulást, amikor beleütköztél egy komolyabb akadályba?

Ha kiszámolnád, hogy mennyi időt, energiát és pénzt áldoztál már az angolra, és ehhez képest mennyi „tudást tudnál most kivenni” egy képzeletbeli ATM-ből, vajon pozitív lenne a nyelvtanulási egyenleged?

A feladás nem megoldás. A hullámvölgy viszont legalább annyira elkerülhetetlen, mint a belvárosi dugók egy esős napon, amikor az emberek esernyőként használják a kocsijukat.

Hogyan lendülhetsz át a holtponton és verekedheted át magad sérülésmentesen a nyelvtanulás nagy akadálypályáján?

Itt van 5 tuti tipp, amivel visszaránthatod magad a feladás-szakadék széléről.

1. Emlékeztesd magad rá, hogy miért csinálod

A motivációd egy kemence, amihez a céljaid szolgáltatják a legnagyobb hőfokon égő tüzelőanyagot.

Nem a főnököd elvárása, vagy a szüleid szándéka, hanem a saját magad számára meghatározott célok elérése. De az is vitathatatlan tény, hogy a célokat nem elég egyszer, a tanulási folyamat legelején kitűzni, aztán betenni a vitrinbe a többi dísztárgy, kristályváza és porceláncsésze közé.

Újra és újra emlékeztetned kell magad arra, hogy miért csinálod ezt az egészet. Mit szeretnél elérni? Milyen álmok megvalósításához visz közelebb az, hogy éjszakába nyúlóan tanulod a szavakat, és rendesen jársz tanfolyamra? Milyen lesz az életed, amikor az angol már nem a problémalistád kötelező eleme, hanem a legnagyobb támaszod lesz?

Zárójel: tedd fel magadnak a kérdést, hogy mennyire szereted a nyelvet, amit tanulsz. Kutatások igazolják, hogy a nyelv és a kultúra iránt érzett vonzalom hatalmas lökést adhat a nyelvtanuláshoz – a hiánya viszont (szinte) áthatolhatatlan falakat emel a sikeres tanulás elé.

Emlékszel még milyen volt, amikor általános iskolában kötelező olvasmányok százait erőltették rád? Hogy mennyire szenvedtél az Iliásztól, vagy Jókaitól, miközben szívesen olvastál volna valami mást?

Pontosan ilyen helyzetbe csöppenhetsz, ha nem a megfelelő nyelvet választod, vagy célok nélkül, kötelességtudatból próbálod megtanulni.

2. Írj listát róla miért akarod feladni a tanulást

Amikor eljön az a pillanat – és hidd el, legalább egyszer a te életedben is eljön –, hogy azt érzed „vége, nincs tovább”, akkor a hirtelen felindulásból elkövetett abbahagyás helyett ragadj tollat, és írj listát az indokaidról.

Talán nincs elég időd? Túl sok mindent vállaltál egyszerre? Elfogyott a pénzed? Megtört a motivációd?

A homályos „feladom”-ból, így lesz 2 perc alatt kezelhető problématérkép, egyenként megoldható nehézségekkel.

Az elmúlt közel négy évben több mint 3 000 ember fordult meg nálunk, és rengetegszer adtuk ezt a tanácsot motivációs problémákkal küzdő diákjainknak. Megdöbbentő volt látni, hogy a problémalista mellé a legtöbben azonnal megoldási javaslatokat is írtak.

A naptáradat át lehet szervezni. A pénzügyi nehézségek át lehet hidalni. A motivációdat újra fel tudod építeni.

Bármikor megnyomhatod az újratervezés gombot, ha úgy érzed, hogy picit eltévedtél. Viszont a feladással ledózerolod az eddigi eredményeidet, és befordulsz egy olyan zsákutcába, ahonnan pokolian nehéz lesz kitolatni.

A megoldás mindig kéznél van – csak hajlamosak vagyunk vakká válni rá.

3. Vezess naplót – és vedd elő, ha nehéz napod volt

Egy napló csodákra képes, amikor megakadsz a tanulásban.

Ha a tanfolyamod első napjától rendszeresen vezetted, akkor egy sz@r nap után megváltás lesz átlapozni, hiszen látni fogod, hogy milyen nagy utat tettél meg a kezdetektől.

Garantálom, hogy jókat fogsz mosolyogni az első néhány bejegyzéseden, cserében irtózatosan büszke leszel magadra, és az eredményeidre.

Mindegy milyen tudásszinten vágsz bele, kezdj el naplót írni. Bármiről írhatsz. A (nyelv)tanulásról, a munkádról, a kapcsolataidról, a hobbidról, a regényről, amit olvasol, a Game of Thrones aktuális epizódjáról.

Ez a napló lesz a páncélod, ami megvéd majd a motivációdat ért csapásoktól, és biztonságban átvezet a mélyponton.

4. Képtelen vagy koncentrálni? Válts!

Előfordult már veled, hogy hosszú órákon át bújtál egy tankönyvet, de egy idő után képtelen voltál összpontosítani? Hiába görnyedtél naphosszat a szótárfüzeted fölé, egyszerűen „nem mentek bele a fejedbe” a szavak?

Velem igen. A legtöbb emberrel igen.

Ez még nem ok arra, hogy cáfolhatatlan tudományos tényként jelentsd ki magadról, hogy nem tudsz megtanulni angolul, és felhagyj a tanulással.

Az emberi koncentrációnak, és az agyunk befogadóképességnek vannak korlátjai. Viszont egy egyszerű trükkel kicselezheted a biológiát. A trükk neve: műfajváltás.

Ha eluntad a tankönyvet (amit tökre megértek) nézz meg egy részt angol felirattal a kedvenc sorozatodból, hallgass zenét, keress rá a kedvenc TED-es előadásodra a Youtube-on, vagy nyomkodd a Quizletet a telefonodon.

A „képtelen vagyok megtanulni angolul”-típusú mondatok csak arról árulkodnak, hogy nem tanulod (és használod) elég változatosan az angolt, ami 2017-ben már nem bocsánatos bűn.

A technológia a zsebedbe rakta az egész angolul beszélő unvierzumot – neked csak kapcsolatba kell lépned ezzel a világgal.

5. Nem vált be egy módszer? Próbálj ki valami újat

Előfordult már korábban, hogy úgy érezted kilógsz a sorból? Nem mindig érezted magad kényelmesen a tanárok által megszabott keretek között?

Ez azért van, mert mindenki máshogy tanul. Van, aki a hagyományos „leülök és megtanulom” módszerre esküszik. Van, aki a könyvektől érzi biztonságban magát. Mások a kommunikációra, az anyanyelvi környezetben zajló, vagy az online tanulásra esküsznek.

Bármelyik csoporthoz is tartozz, egy biztos: egy rossz módszer által okozott rossz élmény nem a feladásra, hanem egy új módszer kipróbálására ok.

Nyugodtan kombináld a különböző tanulási módszereket, és találj rá arra a nyelvtanulási koktélra, ami a lehető legközelebb áll az ízlésedhez. Ki mondta, hogy tilos egyszerre kommunikatív tanfolyamra járni, szótanulós applikációkat (Pimsleur, DuoLingo, italki, HelloTalk) használni, online tanulócsoportokhoz csatlakozni, és könnyített angol olvasmányokat olvasni?

+1 Együtt könnyebb

Gondolj úgy a nyelvtanulásra, mint egy megmászandó hegyre. Szerinted egyedül, vagy csapatban könnyebb felérni a csúcsra?

A csoportos tanulásnak számtalan előnye van, de a csoporttársak támogató jelenléte a legnagyobb bónusz benne. Ez nem csak módszertanilag teszi ütősebbé a tanulást (több interakció és kommunikáció, eltérő kiejtések megismerése stb.), hanem extra motivációt is jelent, ami a feladás leghatásosabb ellenszere.

Egy tanfolyami csoport tagjait közel azonos célok vezérelnek, és mivel nem mindenki ugyanakkor éri el a holtpontot, mindig lesz valaki, aki segíteni tud neked abban, hogy újra nagy hőfokon égjen az a motivációs kemence.

A csoport ösztönösen visszatart attól, hogy felállj, és otthagyd a teremben a már megszerzett tudásod.

Kell ennél több?

Aligha. Ezért is foglalkozunk a Speak!-ben csoportos angoltanítással, mert hisszük, hogy együtt nagyobb teljesítményre vagytok képesek, mint külön-külön. Ha már többször nekifutottál, de mindig félbehagytad a tanulást, akkor nálunk nem csak társakra lelsz a tanulásban, hanem egy olyan módszerre, ami a tudást és reményt ad.

 

Reményt arra, hogy kitörhetsz a leállósávból, és bátran ráléphetsz a gázpedálra, mert újra a céljaid felé vezető úton haladsz majd.

 

Ha kíváncsivá tettünk, akkor jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, és vágj bele a tankönyv- és stresszmentes nyelvtanulásba velünk:

banner_button

Share This