Már biztosan a könyöködön jön ki az agyoncsépelt mondás: kösd össze a kellemeset a hasznossal. Előre is elnézést kérek, hogy ehhez a kifejezéshez nyúlok vissza, de a mostani cikkemmel épp azt szeretném elérni, hogy te is így tegyél.

Vagyis, ha pontosabban akarok fogalmazni, azt mondanám, kösd össze a hasznosat a hasznossal. Most ugyanis azt a 10 angol kifejezést mutatom meg neked, amelyek elengedhetetlenek a startupok világában, és fejlesztik az üzleti angolodat is.

1. Accelerator

A szónak több jelentése is van, és az angol elsősorban a gázpedált jelöli vele – bár, ha jobban belegondolunk, egy startuppal kapcsolatban ez az értelmezés is helytálló. Az üzleti világban az accelerator inkább egyfajta kiindulópontját jelöli a vállalkozásnak, startupnak.

Egy olyan centrumot képzelj el, ahol a startup megkapja az induláshoz szükséges tudásbeli, illetve sokszor anyagi tőkét is. Ha tehát egy üzleti találkozó alkalmával valaki acceleratort emleget, nagy eséllyel nem a gázpedálra gondol.

2. Burn rate

Vállalkozóként bizonyára megfontoltabban gondolsz a pénzügyeidre, mint a legtöbben. Nincs ez másképpen a befektetők esetében sem, sőt. Mielőtt bármilyen startupba is pénzt invesztálnának, a beruházók figyelembe veszik az úgynevezett burn rate-et, amely az adott startup kifutási idejét jelenti. Vagyis azt, hogy a vállalkozás milyen időtartamban képes pénzt hozni a konyhára.

Lényegében egy olyan mutatóról van szó, amelyből megtudhatod, milyen gyorsan égeted el a pénzed, ha támogatod az adott kezdeményezést. Hidd el, ha magad is szeretnél érvényesülni a startup világában, ezt a kifejezést sűrűn hallani fogod.

3. Deck

Ezt a kifejezést néha a pitch szóval helyettesítik, de előfordulhat pith deckként is. Ez általában egy körülbelül 10 diából álló PPT, amely az adott startupot hivatott bemutatni. Jellemzően egy tömör, lényegre törő előadásról beszélünk, amely meggyőzi a befektetőket arról, hogy ebbe a projektbe érdemes invesztálni.

4. Freemium

Ismered azt az üzleti modellt, amelyben a belépő termék valamilyen ingyenes dolog, és a cég csak a következő lépésben próbál meg valamit eladni. A freemium ennek a modellnek az alapja, tehát egy olyan ingyenes termék vagy szolgáltatás, amely elég értékes ahhoz, hogy megragadja az ügyfél figyelmét.

A free és a premium szó összeolvadása.

5. Gamify

Az emberek imádják a játékokat, ez tény. A gamify kifejezés, amelyet a magyar egyszerűen gamifikációként (játékosításként) honosított, azt a metódust jelöli, amely során egy vállalkozás termékeit vagy szolgáltatását egyfajta játékosított réteggel bővítjük, így nyújtva plusz élményt az ügyfelek számára.

6. MVP

Ha nézel sportközvetítéseket, biztosan hallottad már az MVP (Most Valuable Player), vagyis a legértékesebb játékos kifejezést. A startupok világában azonban ez a mozaikszó mást jelöl. A startupok elsőként Minimum Viable Product-okat, vagyis a minimálisan működőképes termékeket dobnak piacra, és az erre adott reakciók alapján döntenek a folytatásról.

7. Pivot

A pivot az angolban több kifejezést is jelöl. Általában sarokpontként vagy tengelyként  hivatkoznak rá, de valaminek a lényegeként is értelmezhető. Amikor egy startup “pivotol”, akkor jellemzően egy az eddigitől eltérő célra kezdi használni a meglévő technológiát, esetleg azt is jelentheti, hogy egy új szegmensben kezd tevékenykedni.

8. ROI

A ROI (Return of Investment), vagyis a befektetés megtérülése egy olyan mutató, amely arról árulkodik, mennyi nyer a befektető azzal, hogy az adott startupot támogatta. A ROI egyébként a marketing egyik legdivatosabb mutatója lett az elmúlt évek során.

9. SaaS

A SaaS a Software as a Service kifejezés rövidítése. Magyarul leginkább szolgáltatott szoftverként hivatkozunk rá. Lényegében egy olyan szoftverszolgáltatási módszerről van szó, amelynél a szoftver és a kapcsolódó adatok központilag (pl. felhőben) vannak tárolva.

10. Value Prop

A Value Propositiont magyarul leginkább értékajánlatnak fordíthatnánk. Olykor összekeverik az áruval, és nem is véletlenül.

A különbség az áru és az értékajánlat között, hogy az áru általában egy termék vagy szolgáltatás, míg az értékajánlat egy üzenet, amely bemutatja a cég (vagy a termék/szolgáltatás) előnyeit és jellemzőit.

Ha pedig további kifejezéseket szeretnél mesteri szinten elsajátítani, és nemcsak írásban vagy olvasott szövegértésben, hanem szóban is penge szeretnél lenni angolból, irány ingyenes szintfelmérőnk, majd a számodra legmegfelelőbb nyelvtanfolyamunk:

button

 

Share This