Ha követed a Speak! nyelvtanulási blogját, már jól tudod, hogy számos esetben térünk el a megszokott, unalmassá koptatott témáktól.

Ma is így járunk el. Összegyűjtöttem neked 4 általam kedvelt sorozatszereplőt, akik akcentusa egyrészt remek, másfelől te is sokat tanulhatsz belőle, hiszen a mindennapokban nemcsak natív angol beszélőkkel fogsz majd diskurálni.

Néhány szóban az akcentusról

Te is megfigyelhetted, hogy a nyelvtanulók körében mintha lidércekről beszélnénk, úgy gondolnak az akcentusra. Sokan inkább meg sem mernek szólalni, vagy a minimálisra csökkentik a verbális kommunikációt, csakhogy mások véletlenül se hallhassák az akcentusukat.

De miért van ez így? Miért félünk az akcentustól?

Korábban már írtunk erről, ha mélyebben is érdekel a téma, érdemes ezt a cikket is elolvasnod. (Valóban hasznos, ha szeretnél minden körülmények között magabiztosan megszólalni angolul.)

Az akcentus nem törölhető el véglegesen

Tény, hogy a beszédkészség fejleszthető. Ahogyan az is, hogy az adott nyelvi hangtani eszköztárát is közel teljes pontossággal képesek vagyunk elsajátítani – és minél fiatalabban kezdjük meg ezt a folyamatot, annál jobb eredményt érünk el.

Ez azért van így, gyermekkorban az agyunk még egy olyan tanulási fázisban van, amely során a konkrét beszédhez szükséges alapvető nyelvi eszköztárat is meg kell tanulnia.

Később, amikor az anyanyelvünket már magabiztosan beszéljük, a hangtani eszközök tanulása kevésbé bizonyul hasznos, ezért az agyunk más funkciókra koncentrálja energiaforrásait.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy képtelenség lenne leküzdeni az akcentust. A kérdés inkább az, érdemes-e erre hosszú órákat szánni, vagy az akcentusok kigyomlálására tett törekvések túl szigorúak? (Szerintünk ez utóbbi, vagyis az elvárásaink csökkentése a célravezetőbb.)

És akkor lássuk, kik a kedvenc akcentussal beszélő színészeim.

1. Gary Oldman

A legutóbb Churchill szerepében nagyot alakító angol színész a mestere a különböző akcentusoknak. Ha csak a legismertebb alakításait vesszük is figyelembe, példátlan teljesítménynek bizonyul a Sötét Lovag sorozatban vászonra vitt James Gordonja, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, milyen ügyesen használta akcentusát Draculaként, orosz terroristaként (Air Force One), vagy éppen Churchillként.

Oldmannek saját elmondása szerint újra kellett tanulnia brit akcentusát, miután hosszú évekig Amerikában élt. (Egyébként arról is írtunk már korábban, hogy hogyan sajátíthatod el és tökéletesítheted az amerikai angol akcentusod.)

Ha tehát Gary Oldmannek sikerült, neked is menni fog.

2. Meryl Streep

Meryl Streep gyakorlatilag az akcentusok királynőjének is tekinthető.

Hogy csak a leggyakrabban használtakat említsem: ír, ausztrál, brit, dán, olasz, lengyel, vagy éppen amerikai.

Hatalmasat alakított Margaret Thatcerként a Vaslady című filmben, vagy visszaemlékezhetünk a Sikoly a sötétben című filmjére, amelyben Lindy szerepét játszotta.

3. Christian Bale

Úgy látszik, Nolan Batmanje összegyűjtötte az akcentusukat remekül használó színészeket, ugyanis a Sötét Lovag trilógiában főszerepet kapó Christian Bale is felkerült a listára. Egyfelől éppen a Batman-alakítása miatt, másfelől pedig az Amerikai Psychoban nyújtott produkciójáért.

4. Johnny Depp

Mindannyiunk kedvenc kalóza erről a listáról sem maradhat le. Johnny Depp akcentusa annyira sokrétű, hogy abból kitalálni, honnan is származik, közel lehetetlen – egyébként Kentucky-ból.

Annyi azonban biztos, hogy a Depp által megformált karakterek (vö: Ollókezű Edward, Rango, Willy Wonka, Sweeney Todd, vagy épp Jack Sparrow kapitány) egytől egyig elképzelhetetlenek anélkül a sárm nélkül, amit a színész akcentusbeli játéka kölcsönzött nekik.

A lényeg tehát, hogy az akcentus egyáltalán nem ciki. Ha számodra kellemetlen, dolgozhatsz rajta, sőt ha szeretnéd, gyakorolhatod is a különféle ejtésmódokat – én például Tom Ellis Luciferként produkált angol akcentusával szórakoztatom magam unalmas perceimben.

Ha pedig nem szeretnél pironkodva megszólalni angolul, esetleg épp az akcentusodon szeretnél alakítani, tanulj nálunk angolul, a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel:

banner_button

Share This