Kép forrása: canva – canva.com

A filmkészítés fellegvára az angol nyelvű Egyesült Államok és Hollywood, így nem egyszerű a feladatunk, ha valamelyik másik ország legjobb filmjeit keressük, ugyanis rengeteg az összefonódás. A legjobb ausztrál rendezők és színészek előbb-utóbb átteszik a székhelyüket a tengerentúlra, azonban így is számtalan sikeres filmet köszönhetünk nekik, ezek a művek sokkal inkább a legkisebb kontinenshez köthetőek. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ausztrál származású Nicole Kidman, Margot Robbie, Chris Hemsworth vagy éppen Hugh Jackman minden filmje ennek a távoli országnak a terméke lenne, ugyanakkor az amerikai színészlegenda Mel Gibson több, a kenguruk földjén készült, zseniális alkotásnak is részese lehetett.     

A legjobb ausztrál filmeket érdemes eredeti angol nyelven megnéznünk, így tudjuk a zseniális ausztrál rendezők, mint például Peter Weir vagy Baz Luhrmann által a vászonra képzelt minden apró rezdülést, hanghatást tökéletesen a helyén kezelni. Ha problémát jelent az angol nyelv, akkor a Speak! Nyelviskola online nyelvtanfolyamainak egyikén ezt elsajátíthatjuk. Addig pedig mutatjuk az ausztrál kontinenshez köthető a legnagyszerűbb filmek listáját!

Ausztrália

Ziccer, nem is hagyjuk kihasználatlanul. Ezzel a címmel természetesen nélkülözhetetlen a listáról a 2008-ban készült film. Ráadásul azt leszámítva, hogy legnagyobb részt amerikai finanszírozásból készült a 20th Century Fox kiadó jóvoltából, hemzseg az ausztrál sajátosságoktól. A rendező Baz Luhrmann, a főszereplők Nicole Kidman és Hugh Jackman, mindannyian a kontinens szülöttei, és természetesen a forgatás is Ausztrália különböző pontjain zajlott. Az ország jellegzetességeit és hangulatát tökéletesen hozza is a romantikus dráma, amely során a főhőseinkért is szoríthatunk jó hosszú ideig. A kritikusok szerint ugyanis egy kicsit vontatott a történetmesélés, a játékidőt nem kellett volna közel három órásra hagyni, de aki a hasonló filmeket szereti, az most sem fog csalódni.

Gallipoli

1981-ben készült első világháborús film, amely egyáltalán nem a világégésről szól. Sokkal inkább két naiv fiatal barátságáról, akik különböző okok miatt jelentkeznek az ausztrál seregbe, hogy Törökországban harcolva vegyenek részt a háborúban. Az utolsó negyedórát leszámítva azonban a két főszereplő életútját, jellemfejlődését követhetjük nyomon. A rendező Peter Weir, akinek később olyan klasszikusokat köszönhet a világ, mint a Holt költők társasága, lépésről lépésre mutatja be a gondtalan életű fiatalokat, akiknek az élete végül drámai fordulatot vesz. A két főhőst Mark Lee és az akkor már világhírű, egyébként tizenkét éves korától Ausztráliában élő Mel Gibson személyesíti meg.

Mad Max

Anarchia, áruhiány, hanyatló civilizációk, bűnöző hordák randalírozása jellemzi ezt a disztópikus (negatív jövőképpel elképzelt) filmet, amely kultikussá vált. 1979-ben került a mozikba az első rész, amely a világ minden táján ismerté tette a korábban már emlegetett Mel Gibsont. Minimális költségvetésből készült, nagyjából három-négyszázezer dollár között állt meg a filmre fordított összeg. Ennek ellenére csak Ausztráliában több, mint tizenötszörös bevételt produkált, világszerte pedig a százmillió dollárt is meghaladta a jövedelme. Nem csoda hát, hogy Gibson főszereplésével további két rész is készült a nyolcvanas években. Később, 2015-ben leporolták a történetet, és kissé új köntösbe öltöztetve, de tökéletesen hozva a régi részek szellemiségét, Tom Hardy főszereplésével megjelent a Mad Max – A harag útja, amely az első részen is jócskán túltett közel négyszázmilliós bevételével. Igaz, a költségvetés is jócskán meghaladta a korábbiakat, nem kevesebb, mint százötven milliónyi dollárt öltek a készítésébe. Úgy tűnik, megérte. Kíváncsian várjuk a következő epizódot, amelyet 2023-ra ígértek a készítők.

Romper Stomper

1992-ben bemutatott dráma, amely elhozta az ismertséget a későbbi Oscar-díjas Russel Crowe számára. Az új-zélandi születésű színész szüleivel hároméves korában költözött Ausztráliába, ahol előbb sorozatok epizódszereplőjeként tűnt fel, majd kisebb szerepeket kapott néhány helyi kis költségvetésű filmben. Ezután kapta meg a Romper Stomper című drámában a skinhead vezér, Hando szerepét, akinek a megformálása annyira hitelesre sikerült, hogy nem sokkal később elcsábította a hollywoodi filmgyár. A többi már történelem. A film tökéletesen hozza a reménytelen, céltalan mindennapokból kitörni vágyó fiatalok nyers világát, amely könnyen erőszakba torkollik, ahol felbomlanak az erősnek hitt barátságok, ahol végül elkerülhetetlen a tragédia. Ebben a szerepben lubickolt Crowe, így nem csoda, hogy hamarosan a tengerentúlon találta magát.

Krokodil Dundee

Az ausztrál származású színész-komikus Paul Hogan legnagyobb dobása, amely közelebb hozza Ausztráliát a világhoz. Ízig-vérig kalandfilm, kevés romantikával, sok nevetéssel. Persze azt figyelembe kell vennünk, hogy a mozi 1986-ban készült, ezért aki még nem látta és a mai pörgős, CGI-hoz (számítógépen létrehozott képhez) szokott, véres akciófilmet várja, az csalódni fog, de a saját korában világszinten az egyik legjobb alkotás volt. Nem véletlen, hogy a statisztikák szerint negyvenhat millió mozijegyet vásároltak a filmre, az összbevétel pedig meghaladta a háromszázmillió dollárt. Két folytatása készült, sokak szerint az 1988-as második rész jobb, mint az első, míg a 2001-ben bemutatott harmadik epizód vegyes fogadtatást kapott. Egyesek szerint kár volt elindítani a kamerát, ugyanakkor a legnagyobb rajongók imádták ezt is.

Krokodil Dundee karaktere annyira egybeforrt Ausztráliával, hogy 2018-ban át tudták verni a fél világot egy elhintett negyedik rész ígéretével. Megjelent ugyanis egy előzetesnek álcázott kisfilm, amely arra engedett következtetni, hogy Krokodil Dundee fiának kalandját követhetjük nyomon Danny McBride szereplésével. Aztán újabb „trailer” került elő, amelyben az aktív ausztrál színészek java tiszteletét tette: többek között Margot Robbie, Isla Fischer, Ruby Rose is látható a képernyőn, emellett Chris és Liam Hemsworth, Hugh Jackman, valamint Russel Crowe is szerepelt a rövidfilmben. Végül kiderült a turpisság: az ausztrálok így szerették volna a turizmust felerősíteni az amerikai kontinensen… Nem rossz próbálkozás, az eredményességéről sajnos nincsenek pontos információink.

Ha tetszett a lista, és még nem láttad a felsorolt filmeket, akkor indulhat a mozimaraton. Érdemes eredeti, angol nyelven megtenni, a színészi játék így tud ezeknél az alkotásoknál a legjobban kidomborodni. Ha pedig még nem elég jó az angolod, sebaj, iratkozz be a Speak! Nyelviskola egyik online nyelvtanfolyamára, első lépésként pedig töltsd ki online angol szintfelmérőnket!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This