Kép forrása: canva.com

Még a legszorgalmasabb diákokkal is megesik, hogy kizökkennek a napi rutinból, elveszítik a lendületet és más köti le a figyelmüket, így az angolozás háttérbe szorul. Egy ilyen hullámvölgy után sokkal nehezebb felvenni újra a fonalat, de egy biztos: azzal, hogy ostorozod magad, nem kerülsz előrébb. Amire most szükséged van, az egy alaposan kidolgozott terv, amit személyre szabva, könnyedén beilleszthetsz a hétköznapi teendőid mellé. 

Hogy levegyem a válladról a terhet, megosztom veled az én kis rituálémat, ami eddig még mindig kihúzott a csávából, és mindig sikerült visszaszereznem a motivációmat anélkül, hogy összeroskadtam volna a teendők és a tanulnivaló alatt. 

A napi rutinom titka abban rejlik, hogy nem egy több órán keresztül tartó tanulóidőhöz kötöttem magam, hanem megpróbáltam egész napra beosztani a kisebb-nagyobb tevékenységeket. Ha elkészíted a saját rutinodat, természetesen ezeket a saját preferenciád szerint variálhatod, kísérletezz bátran, amíg meg nem találod a számodra leginkább működő rendszert!

Reggel

Nem tudom te hogy vagy vele, de én távolról sem vagyok olyan ember, aki reggel érzi magát elemében. Az ébredés döcögős, kávé nélkül kettőig nem látok, ahhoz pedig minden lélekjelenlétemre szükségem van, hogy ilyenkor hatékonyan angolozzak. Azt viszont hamar beláttam, hogy ez az időpont a tanulás szempontjából túl értékes ahhoz, hogy veszni hagyjam, úgyhogy kicseleztem saját magamat. Az én esetemben a legoptimálisabb gyakorlat reggelenként a hallásértés fejlesztése. Hogy miért? Mert elég a mobilom és a fülhallgatóm hozzá, és közben a reggeli készülődés sem akad meg, sőt, utazás közben is letudhatom a leckét. Hogy milyen hanganyaggal indítod a napot, az csak rajtad múlik. Választhatod a szintednek megfelelő ListenEZ hanganyagot, kereshetsz egy angol nyelvű podcastot egy számodra érdekes témában, meghallgathatod a kedvenc YouTubered új videóját, vagy akár a BBC reggeli híradóját is csekkolhatod, így nem csak angolozol, de tájékozódsz is a világ történéseiről. Bármelyikre is esik a választásod, a lényeg, hogy ezt a 10-20 percnyi hallásértést próbáld beépíteni a napi rutinodba!

Napközben

Ideális esetben az online angol tanfolyamodon rengeteget gyakorolhatod a beszédet, de mi van akkor, ha éppen két tanfolyam között vagy, ha szünetet tartasz, vagy ha egyszerűen csak most nem fér bele az életedbe a tanfolyam, de mindenképpen szeretnél fejlődni? Ha van valaki, akivel gyakorolhatod a párbeszédet, akkor nem is kérdés, hogyan tovább, azonban ha nincs lehetőséged a partnerrel történő élő beszédre, akkor sincs minden veszve. Az egyik kedvenc megoldásom a problémára a hangos olvasás. Szerintem akkor igazán mókás, ha a szövegben párbeszéd is előfordul, ilyenkor a nemlétező színészi tehetségemet elővéve próbálom magam beleképzelni a szerepbe olvasás közben. Egy másik opció, ha film- vagy videónézés közben megismétled a hallottakat. Állítsd meg a felvételt, és próbáld meg elmondani az utoljára elhangzott szöveget! Akár vissza is tekerheted, amíg nem érzed tökéletesnek a kiejtésedet. A következő tipp szintén viccesnek tűnhet, de hidd el, működik! Képzeld azt, hogy egy filmben szerepelsz, és próbáld meg narrálni az eseményeket! Mondd ki hangosan, mit mondana a film narrátora, ha most téged figyelne, vagy legyél a saját főzőműsorod házigazdája, és meséld el minél részletesebben a nézőknek, mit és hogyan csinálsz! Tudom, ehhez kell egy kis játékosság, de ha nyitott vagy az új dolgokra, hamar meglátod, hogy rengeteget fejlődhetsz ezekkel a kis feladatokkal.

Délután, este

Az írás és az olvasás fejlesztését leginkább a délutáni órákra szeretem időzíteni. Munkaidőben ha szünetet tartasz, olvass el néhány angol nyelvű cikket, nézz rá a hírekre vagy kezdj el olvasni egy könyvet, és pörgess át néhány oldalt, ha van rá lehetőséged! Hazafelé menet a tömegközlekedésen is beiktathatod a napi olvasást, de hazaérve is remek kikapcsolódási lehetőség, ha szánsz egy fél órácskát erre a tevékenységre. Oké, de mi legyen az írással? Egymillió ötletem van arra, hogyan gyakorolhatod! Persze ennyit képtelenség lenne megosztani, de a kedvenceimet azért nem tartom titokban. Vezethetsz például naplót, amibe minden nap írhatsz pár mondatot arról, mi történt aznap, hogy érezted magad. Ha szeretsz listákat vezetni és előre tervezni, akkor egy bullet journal (egy kézzel készített személyes naptár, jegyzetfüzet, tennivaló lista és napló) lehet számodra a tökéletes lehetőség az írásod fejlesztésére! Különösen hatékony, ha például az angoltanulással kapcsolatos élményeidről írsz – természetesen angolul, így a fejlődésedet is nyomon követheted. Kereshetsz magadnak egy levelezőpartnert, akivel chatelhetsz, erre számtalan ingyenes alkalmazás a rendelkezésedre áll, de megkérheted egy ismerősödet is, hogy esténként fél órán keresztül angolul pötyögjetek egymásnak. 

Úgy érzed, mindent kipróbáltál, mégsem olyan jó az angolod, mint szeretnéd? Próbáld ki a Speak online angol nyelvtanfolyamát, és láss csodát! Fogadjunk, hogy a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel eddig sosem látott fejlődésen megy majd át az angol nyelvtudásod! Kattints, és töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This