Kép forrása: canva – canva.com

Biztos, hogy mindegyik az USA-ból származik?

Az Egyesült Államokat a kultúrák olvasztótégelyének nevezik. Nem meglepő, hogy a különböző nemzetiségű és etnikumú embereknek hála rengeteg szokás és hagyomány gazdagítja az országot, beleértve az amerikai konyhát is! Amcsi fogások nyomába eredtünk, és a legtöbbről kiderült, hogy nem is annyira amerikaiak, mint eddig hittük. A második részre is tartogattunk izgalmakat, olvass tovább, hiszen az angoltanuláshoz az is hozzátartozik, hogy jobban megismerjük az amerikai és angol ételeket és a történetüket!

Sültkrumpli

Ó, igen, a híres french fries, ami szinte minden amerikai főétel elengedhetetlen körete! Persze nem véletlenül nem american fries néven vált ismertté. Hogy megismerjük a történetét, egészen az 1700-as évekig kell visszarepülünk az időben a Maas folyó területére, ami Franciaország, Belgium és Hollandia területén folyik. Az itt élő halászok többnyire bőséges fogással tértek haza, de ha pechjük volt, és nem akadt semmi a horogra, vagy a kemény telek alatt a befagyott víz ellehetetlenítette a halászatot, más ételt kellett az asztalra varázsolniuk. A feljegyzések szerint halformájúra szelték a burgonyát, és így sütötték ki a nehéz időkben, ez a finomság az évszázadok alatt pedig nagyon népszerűvé vált a térségben. Az első világháború idején a belga-francia határon állomásozó amerikai katonák is rákaptak az aranysárgára sült krumplicsíkokra. Habár a burgonya Amerikából érkezett Európába, a tökéletes sültkrumpli recept Európából indult meg hódító útjára az USA-ban, és villámgyorsan közönségkedvenccé vált.

A sültkrumplinak vannak ám még titkai. Ebben a videóban lehull a lepel valamennyiről:

Popcorn

A mozikban az egyik legkedveltebb rágcsálnivaló a pattogatott kukorica, vagyis a popcorn. Joggal gondolhatnánk, hogy egyidős lehet a mozival és a filmkészítéssel… de ez nem áll közel a valósághoz. Peru keleti részén több ősi sírban is találtak pattogatottkukorica-maradványokat, sőt, az aztékok is kedvelték ezt a finomságot, és írásos feljegyzések rögzítik, hogy a fiatal lányok különböző ünnepségeken pattogatott kukoricából készült füzért viseltek a fejükön. Az USA-ban való elterjedését viszont nagy valószínűséggel a Nagy-tavak mentén élő irokéz indiánoknak lehetünk hálásak, ugyanis tőlük leste el egy francia gyarmatosító a pattogatott kukorica készítésének csínját-bínját. A kukoricaszemeket forró homokkal teli edényekbe öntötték, ahol a hő hatására a szemek kipattogtak. De nemcsak az íze miatt lett közkedvelt, hanem azért is mert megfizethető volt. A nagy gazdasági világválság és a II. világháború idején a cukorhiány következtében a popcorn vált a legnépszerűbb rágcsálnivalóvá.

Ha valami különlegeset próbálnál ki, akkor kövesd kedvenc sztárséfünk, Gordon Ramsay receptjét, aki megmutatja, hogyan készül a sós karamellás popcorn:

Bagel

A legtöbb amerikai finomsághoz hasonlóan a fánk formájú puha pékárut, a bagelt is európai bevándorlók hozták magukkal. Lengyelországból indult hódító útjára, ahol már az 1600-as évek óta sütötték a zsidó közösségek. Konkrét bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy pontosan ki készítette az első bagelt, de annyi bizonyos, hogy a “lyukas zsemle” évszázadokon keresztül népszerű volt Lengyelországban. Az 1900-as években azonban minden megváltozott, amikor a tengerentúlra emigrált zsidó pékek magukkal vitték a bagelsütés hagyományát. Az USA-ban és Kanadában is gyorsan népszerűvé vált, eközben Lengyelországban szinte az emléke sem maradt meg. A bagel a New York-i gasztrokultúra alapvető elemévé vált, egy anekdota szerint a kórházak sürgősségi osztályán reggelente sorban állnak azok, akik a bagel félbevágása közben óvatlanul megvágták magukat. Kell ennél érzékletesebb bizonyíték arra, mennyire kedvelik az emberek?

Jamie Oliver szerint otthon sem nagy ördöngösség bagelt sütni. Ha kedvet érzel, próbáld ki a receptjét, de ha csak angoloznál egy picit, arra is tökéletes ez a videó:

Coleslaw saláta

Az édeskés, majonézes káposztasaláta echte amerikai ínyencség vagy mégsem?! Az az igazság, hogy ha holland bevándorlók nem vitték volna magukkal a receptet, akkor most mi sem kérhetnénk a hamburgerünk mellé köretként. Jó eséllyel már a római korban is készítettek hasonló ételt, de az első feljegyzés a 18. századi Hollandiából származik. A többszázéves recept egy zöldséges-káposztás keverékről ír, amit majonézzel ízesítenek, és húsételek mellé tálalják. Jó eséllyel így került Amerikába a recept, ahol több variációban kezdték el készíteni. A bourbonnel meglocsolt salátát drunkslaw névre keresztelték, sőt, a káposztát olykor brokkolival helyettesítették. Azért mi örülünk, hogy a káposztás verzió lett végül a befutó.

Nézd csak, ebben a videóban megnézheted, hogy a világ egyes pontjain hogyan készül a káposztasaláta, és miben különböznek az amerikaitól a receptek:

Mac & cheese

A végére tartogattam (szerintem) a legjobbat. Ha engem kérdeztek az amerikai sajtos makaróninál nincs ínycsiklandóbb kaja, mi annyira szeretjük, hogy nálunk karácsonykor is ez készül, amikor a rokonoknál már végigettük a hagyományos ünnepi fogásokat. De ahogy a leghíresebb amcsi kajáknak, a mac & cheese-nek is kalandos a története, és nagy utat járt be a világ körül, mire megérkezett az amerikai családok étkezőasztalára. A sajtos, vajas tésztaétel nem meglepő módon Olaszországban született meg, először egy XIV. századi feljegyzés említi a receptet. Az 1700-as években íródott szakácskönyvekben is megtalálhatjuk, itt már felbukkan a cheddar sajt, illetve a besamel mártás, ami szintén elengedhetetlen eleme. A recept külön kiemeli, hogy a sajtos tésztakeveréket sütőben kell megsütni. Ha lehet hinni a történetnek, a mac & cheese az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnökének, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik megfogalmazójának és aláírójának, Thomas Jeffersonnak a közbenjárásával kezdte meg hódító útját az USA-ban. Az elnök ugyanis 1802-ben egy állami vacsorán mutatta be a parmezános sült tésztát.

Csak azért osztom meg veled, mert ezt a receptet egyszer mindenkinek ki kell próbálnia. Mi ezt a verziót készítjük el itthon:

https://www.thechunkychef.com/family-favorite-baked-mac-and-cheese

Lemaradtál? Olvasd el a bejegyzés első részét ide kattintva, és fedezd fel még több amerikai étel eredetét!

Új dolgokat tanulni sosem késő. Miért ne fejlesztenéd az angoltudásodat is? Talán már csak az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése választ el attól, hogy végre elindulj az úton a magabiztos angol beszéd felé. Gyere, mi itt várunk!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This