Hogyan lehetsz olyan profi az angoltanulásban, mint Hosszú Katinka az úszásban? Segítünk! 😉

Elsőként szeretném leszögezni, hogy az angoltanulás olyan, mint egy sport.

Ugyanis mind a sportban, mind a tanulásban az edzésen múlik, hogy sikeres leszel-e. Nem az a lényeg, hogy mennyire vagy tehetséges, sokkal többet számít, hogy eleget gyakorolsz-e.

Emiatt rengeteget tanulhatsz abból, ha megnézed a híres sportolók edzésterveit. Én ma az úszóbajnoknő Hosszú Katinka rutinjából gyűjtöttem össze azokat a pontokat, amik segítenek, hogy angolod edzésben legyen és motivált maradj:

Katinka napi 8-9 órát edz

Egy 2014-es interjúból kiderül, hogy Hosszú Katinka minden egyes nap nyolc-kilenc órát tölt edzéssel. Ennek köszönheti, hogy mindig formában van és nem lassul be.

Angoltanulóként neked is fontos, hogy folyamatosan edzd magad, azaz gyakorold az angolt. Különben visszafejlődsz. Szerencsére te nem az olimpiára készülsz, így nincs szükséged napi 8-9 óra intenzív edzésre.

De azért érdemes legalább heti 6 órát rászánnod a tanulásra, ha fejlődni szeretnél (nem pedig visszaesni).

Nem vetik vissza a problémák

Edzőváltás, vagy esetleg magánéleti nehézségek? Nem lenne meglepő, ha ezek visszavetnék Katinkát, de úgy tűnik akármilyen nehezek a körülmények ő nem adja fel.

Érthető, ha az ember egy nehezebb időszakában megtorpan, de fontos, hogy kövesd a példáját és ilyenkor se add fel végleg az edzést, azaz a tanulást.

Nem tart kihagyásokat

A fent említett interjúban azt is megkérdezik Katinkától, hogy lesz esetleg olyan hét, vagy hónap az évben, amikor teljesen kikapcsolódhat és átmenetileg a pihenést választja?

Erre egy határozott nemmel válaszol. Majd kifejti, hogy nem lesz olyan időszak, amikor szüneteltetné az edzést és felkészülést. Ez a válasz nem olyan meglepő, mint ahogy elsőre tűnik. Hiszen egyértelmű, hogy egy hosszabb kihagyás azzal járna, hogy a teljesítménye elkezdene visszaesni.

Arról nem is beszélve, hogy egy kihagyás után sokkal nehezebb az újrakezdés. Olyan ez, mintha elindulnál biciklivel felfelé egy lejtőn, majd amikor már lendületben vagy megállnál félúton. Ha megállsz, akkor elkezdesz visszacsúszni és irdatlanul nehéz lesz újra lendületbe jönnöd.

Maradj lendületben

Megértjük, hogyha néha egy rövid szünetet kellett tartanod. De nem szeretnénk, ha elkezdenél lecsúszni a felejtés lejtőjén.

Ezért azt javasoljuk, hogy kövesd Katinka példáját! Ne tarts hosszú szüneteket az angoltanulásban, maradj lendületben! Hidd el, a hosszú kihagyás ellened, és célod elérése ellen dolgozik csak.

Várunk tanulni! Ha kihasználod a Nagy Tankönyvgyűjtési Akciónkat, akkor augusztus 19-ig még spórolhatsz is az angoltanuláson! Hiszen ha behozod egy régi nyelvkönyvedet, akkor kapsz érte egy 7.990 Ft-os angoltanulási ajándékcsomagot. Klikk ide a részletekért:

Share This