Kép forrása: canva – canva.com

Az anyák napjának ünnepe a világ minden táján központi szerepet kap a naptárban, így az angol nyelvterületeken is. Az átlagos világnapoktól eltérően nem egy meghatározott dátumhoz köthető, országonként eltérő időpontokban tisztelegnek az édesanyák előtt. A legtöbb esetben tavasszal emlékeznek meg róluk: az arab világban márciusban tarják, a legtöbb európai államban májusra van kitűzve az ünnep, mint ahogy a latin-amerikai országok többségében és az Egyesült Államokban is. Vannak azonban kivételek: a szlovénok március 25-ét jelölték meg, az oroszok november végét, vagy ott vannak az argentinok, akik októberben adóznak az édesanyáknak.

Egyes időpontok változatlanok (lásd Szlovénia), míg mások évről-évre változnak. Vannak egyszerűbbek, mint nálunk, ahol május első vasárnapja minden esztendőben az anyák napja. A legtöbb országban hasonló a helyzet, bár tőlünk eltérően leginkább május második vasárnapján ünnepelnek. Dél-Afrikától Dániáig, Japántól Kanadáig ez a nap minden gyermeknek az anyja iránti tisztelgésről szól. Ugyanez a helyzet az USA-ban is. Kivételt képez az Egyesült Királyság és Írország, ahol a böjti időszak negyedik vasárnapjára esik az általuk Mother’s Daynek nevezett ünnep. Ha szeretnénk többet megtudni az anyák napjáról, akkor érdemes az angol nyelvű oldalakat böngészni. Ha nem beszéljük jól a nyelvet, segítséget kaphatunk a Speak! Nyelviskola online nyelvtanfolyamain. Addig is összeszedtünk néhány érdekességet az ünnepről!

Hogyan alakult ki az anyák napja?

Az ünnep kialakulásának kezdete, az anyák iránti tisztelet kinyilvánításának igénye nagyon régre nyúlik vissza. Egyes vélemények szerint az 1908-ban, Ausztriában talált willendorfi vénusz lehetett az első olyan tárgy, amely a termékenység, vagyis az anyaság iránti tisztelgésből keletkezett. Az alig több mint 11 centiméteres szobrot nagyjából huszonkétezer évesnek becsülik.

Később, a világ első birodalmai mindannyian fejet hajtottak az általuk tisztelt anyaisteneik előtt. Az egyiptomiaknál Ízisz őrködött az anyaság szentsége fölött, a görögöknél Rheához, mint az istenek anyjához imádkoztak, míg a római mitológiában Rhea Silvia, mint Romolus és Remus anyja töltötte be a központi szerepet.

A keresztényég térhódításával előtérbe került Mária, Jézus anyja, aki előtt a vallásos emberek a mai napig imádsággal adóznak – ő a tiszta, önfeláldozó anyaság szimbóluma. A középkortól kezdve azonban nem csak a valláshoz köthető személyek, hanem a „hétköznapi” anyák iránt kifejezett tisztelet is egyre inkább előtérbe került. Angliában már az 1600-as években kialakult az a szokás, hogy a húsvétot megelőző böjti időszak negyedik vasárnapján meglátogatták az édesanyákat, nagymamákat, és apró ajándékkal, virággal kedveskedtek nekik.

Az anyák napja Angliában

Angliában ahhoz, hogy a családjuktól messze dolgozó munkások, szolgálók hazamehessenek, egy szabadnapot kaptak, így együtt tölthették a napot az édesanyjukkal. A falvakban élő szegény családok ugyanis a városokba küldték a gyermekeiket dolgozni, ám ezt a napot igyekeztek együtt tölteni az emberek.

Az út közben szedett csokor virág, vagy a saját kezűleg készített apró ajándék mellett egyre inkább teret nyert külön erre az alkalomra sütött sütemény. Az „anyák süteménye” az Egyesült Királyságban az úgynevezett Simnel Cake, azaz simnel torna. Ez egy gyümölcsös édesség, amelynek a közepébe marcipán kerül, valamint a külsejét is ezzel vonják be. A tetejére rakott, szintén marcipánból készült golyók felelnek a díszítésért. Általában 11, néha 12. Ez is a valláshoz köthető okokból maradt fenn, Jézus tanítványait szimbolizálják, Júdással vagy nélküle. Ezt a finom, gyümölcskenyér jellegű tortát számtalan módon lehet elkészíteni, így házanként változik az is, hogy hány marcipángolyót pakolnak a tetejére. Később természetesen az anyák napja apropója átalakult, de manapság is az lenne az elsődleges, hogy a család, elsősorban a gyermekek az édesanyjukkal együtt töltsenek egy meghitt napot. Felgyorsult világunkban azonban ez sok helyen megváltozott, sajnos elanyagiasodott, elsilányult. Persze szerencsére nem mindenhol.

Az anyák napja az USA-ban

Történt ugyanis évekkel később egy másik kontinensen, hogy hivatalossá tették az anyák napját. Ezzel természetesen még nem lett volna baj, sőt igencsak jó szándék vezérelte az „elkövetőket”. 1872-ben bizonyos Julie Ward Howe az egyesült államokbeli Bostonban megjelentette Anyák Napi Kiáltványát, amely azért született meg, hogy a tiszteletet és megbecsülést kapjanak azok az anyák, akik elvesztették a polgárháborúban a fiaikat, férjeiket.

Ezen felbuzdulva 1907-ben a philadelphiai Anna Marie Jarvis az anyák napja nemzeti ünneppé nyilvánításáért kezdett lobbizni. A gyermektelen hölgy a nem sokkal korábban elhunyt édesanyjának szeretett volna emléket állítani, ezért május második vasárnapját próbálta emléknappá nyilváníttatni. Hosszú huzavona után végül hét évvel később, 1914. május 9-én érte el a célját, amikor a regnáló amerikai elnök, Woodrow Wilson aláírta a törvényt, ezzel az anyák napját hivatalos ünneppé tette.

Ezután nem volt megállás, az anyák napja hamar világszerte népszerűvé vált. Ennek viszont a hála, a tisztelet és a szeretet kifejezésének vágyán kívül más oka is volt. Az ünnep előéletéből adódóan a kereskedők gyorsan meglátták az üzletet az anyák napjában. A virágárusok, édesség-, üdvözlőlap- és ajándékgyártók azonnal egyedi termékekkel jelentek meg a piacon. Emiatt az ünnep sok esetben elveszíthette eredeti célját. Szerencsére azonban nincs nagy baj: amellett, hogy egy apró ajándékkal kedveskedhetnek édesanyjuknak, az amerikai, az angol vagy a világ bármely pontján élő emberek többsége igyekszik fenntartani az anyák napja szentségét. Az amerikaiak ilyenkor étterembe viszik a szülőjüket, hogy legalább ezen az egy napon ne kelljen a konyhában robotolnia.

Magyarországra az 1920-as években gyűrűzött be az anyák napja ötlete, majd az első nem hivatalos ünnepséget 1925-ben tartották. Miniszteri rendelet 1928-ban emelte május első vasárnapját hivatalos ünneppé. Először az iskolákban tartottak ünnepélyeket, később széles körben elterjedt és általánossá vált mindenki számára. Mindezek miatt manapság mi is megtehetjük, hogy hálát adjunk édesanyánknak, méghozzá azon a napon, amely csak róla kell, hogy szóljon.

Ha izgalmasnak találtad az anyák napjával kapcsolatos érdekességeket, próbálj több információt szerezni az angol nyelvű oldalakról az ünnep keletkezéséről, alakulásáról. Ha még nem elég jól megy az angol nyelv, akkor keresd iskolánkat, a Speak! Nyelviskolát és első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This