Gyakorlatilag a harmadik ipari forradalom idejét éljük.

Ennek sajátossága, hogy a gyártást és termelést különféle high-tech megoldásokkal (szoftverekkel, gépekkel) végezzük. Ahhoz, hogy ebben a világban érvényesülni tudjunk, szükségünk van legalább egy magabiztos felhasználói szintű IT-technológiai ismeretre. És természetesen angoltudásra.

Üss két legyet egy csapásra: nézz angolul tech sorozatokat.

Korábban már készítettünk egy alapos szószedetet a legfontosabb informatikai kifejezésekről.

Ezeknek is nagy hasznát veszed, de érdemes egyszerre több fronton helytállni, ha magabiztos, széles körű nyelvtudásra akarsz szert tenni. (Márpedig feltehetőleg ezért olvasod ezt a blogot.)

Mr. Robot

Mi is szolgáltathatná a legjobb sorozat-alapanyagot napjainkban, ha nem egy jól kidolgozott hekkertörténet? Napról napra egyre több ilyen témában íródott film és sorozat kerül a nézők tálcájára.

Ráadásul a deviáns zseni karakter (Elliot) szintén a sikerrecept része. Gondoljunk csak Sherlock Holmesra, Dexterre (nem a tini professzorra), vagy akár Walter White-ra, a profil adott és nem lehet nem szeretni.

A Mr. Robot történetének alapja, hogy a főszereplő Eliott nappal adatvédelmi informatikus, éjjel azonban hacker, aki előtt nincsenek virtuális akadályok. Ez persze az fsociety névre hallgató szervezet figyelmét is felkelti, ezután pedig borítékolható az izgalmas bonyodalom.

Ha angolul nézed ezt a sorozatot, számtalan informatikai és technológiai kifejezést tanulhatsz. Sőt, a sorozat fontos társadalmi kérdéseket is feszeget, szóval ezen a területen is gyarapodhat a szókincsed.

Szilícium-völgy (Silicon Valley)

Aki egy kicsit is jártas a vállalkozói lét, illetve az info-tech világában, annak nem szükséges külön bemutatni. Ez az epizódonként 20 perces sorozat azonban ennél többet is ad. Egyfelől rendkívül szórakoztató poénokat – és tényleg, a humorskála minden szegletét végigjárhatjuk -, másfelől pedig a startupokra és az IT-világra jellemző szakzsargonokat kapunk.

A sorozat történetének alapját az egyik főszereplő (Richard) saját fejlesztésű algoritmusa adja, amelyet nem hajlandó eladni egy nagyvállalatnak, inkább saját startup céget alapít. Nemcsak az angoltanulás miatt, hanem a felhőtlen szórakoztatás reményében is érdemes belekezdeni ebbe a sorozatba.

Westworld

A Westworld tökéletesen ötvözi a westernfilmek világát a modern technológia lenyűgöző vívmányaival. A sorozatban egy kvázi felnőtt vidámparkot ismerhetünk meg, amelyben androidok (emberszerű robotok) élnek és játszák szerepeiket, hogy az odalátogató vendégek kedvükre szórakozhassanak.

Valami azonban nem stimmel, és néhány android mintha öntudatra ébredne.

Rendkívül érdekes társadalmi és morális kérdéseket vet fel a sorozat, ráadásul a technológiai vonala miatt számtalan ezzel kapcsolatos szót ismerhetsz meg, ha angolul nézed a sorozatot.

Anthony Hopkins zseniális színészi játékáról pedig már felesleges is külön említést tennünk.

CTRL nélkül (Halt and Catch Fire)

Ez a sorozat abban a tekintetben kilóg a sorból, hogy nem napjainkban, hanem a 80-as években zajlik. Lényegében egy háromfős csapat történetét követhetjük végig. Kapunk egy tipikus managert, egy mérnököt, illetve egy feministra programozót, akik döcögve bár, de megpróbálnak együttműködni a nagyvállalatok által generált szembeszélben is.

A sorozat valóban nem high-tech, azonban számtalan hasznos IT-kifejezést és szófordulatot tanulhatsz belőle. Csak ajánlani tudjuk, valóban remekmű.

Fekete tükör (Black Mirror)

A Black Mirror nem egy tipikus sorozat, epizódjai ugyanis egymástól különálló történeteket dolgoznak fel – ezt nevezi a szakma antológia-sorozatnak. A sorozat összetartó erejét az információs társadalom és a technológiai fejlődés rejtette veszélyeket mutatja be.

Charlie Brooker, a sorozat alkotója azt mondja, „az összes epizód a mai életünket mutatja be és azt az életet, amit 10 percen belül élhetünk, ha ügyetlenek vagyunk.”

Már ezért is érdemes rávetned magad, ha azonban a potencálisan elsajátítható angol kifejezésekre gondolunk, kötelező darab.

Informatikusként vagy programozóként dolgozol? Tudtad, hogy akár kétszer-háromszor többet is kereshetnél, ha jól beszélnél angolul? A 100% beszéd, 0% könyv módszer ebben segít (4 000 embernél már bevált). Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, mert a lézerpontos tudástérkép és haladási terv mellé azonnali ajándékot is kapsz a regisztráció után:

banner_button

Share This