2019 áprilisában Lili lett a Hónap Diákja a Speak! Nyelviskolában, ezért készítettünk vele egy motiváló interjút. Elmeséli az angol tanulási útját, és azt, hogy miképp jutott el a magabiztos beszédig (az évekig tartó drága és kudarcos próbálkozások után).

Névjegy: Pintér Liliána biológus, munkája mellett az olvasás a hobbija. Több mint másfél éve tanul angolul nyelviskolánkban. Az egyik legnagyobb sikerélménye az volt, amikor egy indiai házaspárnak tudott segíteni azzal, hogy magabiztosan fordított nekik angolul. Kiemelkedő szorgalmával és motiváló hozzáállásával érdemelte ki a Hónap Diákja díjunkat.

SpeakMan: Mesélj pár mondatot magadról kérlek. Mivel foglalkozol és mi a hobbid?

Lili: Biológus vagyok. Jelenleg egy elsődlegesen mikrobiológiai profillal rendelkező vállalat minőségirányítási csoportvezetőjeként vagyok felelős a folyamatok szabályozásáért. Illetve azért, hogy termékeink a legjobb minőséget képviseljék mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.

Amikor van egy kis szabadidőm, akkor leginkább olvasással kapcsolódom ki. Szeretem a történelmi témájú regényeket és néha verseket és novellákat írok. Az utóbbi időben a munka utáni ráérős órákban mindig angolt tanultam, és bátran merem állítani, hogy ez lett az egyik kedvenc hobbim.

Kezdetek

SpeakMan: Miért szeretnél megtanulni angolul?

Lili: Az egyetemi évek alatt szereztem középfokú nyelvvizsga bizonyítványt, hogy kézhez kaphassam a diplomám, de akkor nyűgnek éreztem az egész angoltanulást. Bevallom, még ma sem tudom, hogyan sikerült levizsgáznom. Ezután 7 évig egyáltalán nem kellett használnom a nyelvet, majd egy munkahelyváltással ez egy csapásra megváltozott, mivel külföldi főnökeim lettek. Autodidakta módon újratanultam a nyelvtant, de senkivel nem tudtam beszélgetni és ennek meg is lett az eredménye. Az értekezleteken rendre akadozva beszéltem, nagyon sok nyelvtani hibával, és rettenetesen szégyelltem magam. Ez indított el abban, hogy keressek egy jó, beszédközpontú nyelviskolát.

SpeakMan: Tanultál már régebben is angolul? Ha igen, akkor mik voltak a tapasztalataid?

Lili: Középiskolás korom óta jártam különórákra. Talán egy ház árát nem, de egy kocsiét már biztosan ráköltöttem a nyelvkönyvekre és a csak a nyelvtant erőltető magántanárokra. Sohasem beszéltettek. Hiába értettem, hogy miről folyik a diskurzus, ha a környezetemben angolul beszéltek, ha arra került a sor, hogy megszólaljak, egyszerűen nem ment.

Ha láttam, hogy turisták vannak a közelemben és tanácstalanok, inkább jó messzire menekültem, nehogy megszólítsanak. Mindemellett meg sem próbálták velem megszerettetni az angolt a korábbi tanáraim, pedig mennyi nyelvi finomság és szépség van benne, de ezt csak azóta tudom, mióta Speak!-es diák vagyok.

SpeakMan: Hogyan találtál rá a Speak! Nyelviskolára és mi volt az első benyomásod rólunk?

Lili: Egyszerűen beírtam a Google keresőbe, hogy beszédközpontú nyelviskola és az első találat azonnal a Speak! volt. Amikor megnyitottam a weboldalt, nagyon szimpatikus volt a webdesignon kívül, hogy minden információt azonnal megtaláltam. Természetesen a módszer leírása ragadott meg a legjobban. A szintfelmérőn megnyugtatott, hogy nem leszek majd olyanokkal egy csoportban, akik sokkal jobban beszélnek nálam. Az i-re a pontot azonban a bemutató óra tette. Péter szemléletesen és egyszerűen vázolta fel, milyen egy Speak!-es óra tematikája, milyen tudásszintek, szemináriumok vannak, mit lehet elérni ezekkel az óraszámokkal. Amellett, hogy sikerélményem volt, már a bemutatóórán megtanultam az új kifejezéseket, és még fergeteges is volt a hangulat; sokat nevettünk. Nem volt kérdés, hogy elkezdem-e az első tanfolyamomat a nyelviskolában.

SpeakMan: Mióta tanulsz nálunk, és mennyit fejlődött a nyelvtudásod azóta? Milyen hatással van az életedre az angoltanulás?

Lili: 2018 novemberében kezdtem el az első tanfolyamot, és megszakítás nélkül folytattam. Mára már a negyedik tanfolyamomat is sikeresen befejeztem. Szeretném az összes tudásszintet megcsinálni és elérni a mentori programot, illetve felsőfokú nyelvvizsgát tenni. Ez persze „csak” papír, de ami igazán fontos, hogy most már meg merek szólalni angolul, sőt keresem az alkalmat, hogy ezt megtehessem.

Hihetetlen, hogy mennyit bővült a szókincsem. A tanult kifejezések, idiómák mindenhol visszaköszönnek, legyen szó egy sorozatról, vagy akár egy számítógépes játékról. A nyelvtani szerkezetek pedig letisztultak bennem.

Angol tanulási élmények

SpeakMan: Szereztél azóta, hogy nálunk tanulsz bármilyen olyan élményt, amihez az angoltudásod segített hozzá?

Lili: A kedvencem az volt, hogy egy indiai házaspárnak segítettem vásárolni. Lefordítottam számukra a magyar feliratokat és beszéltünk egy kicsit a főzésről. Mellettük álltam a boltban, hallottam, hogy tanácstalanok és alig vártam, hogy odamehessek hozzájuk. Annyira természetesen jöttek az angol kifejezések a számból. Szinte jelentéktelen szituáció, de euforikus élményt adott. Pár hónappal korábban ez még elképzelhetetlen volt számomra.

A másik szívemnek kedves élmény, hogy a német főnököm (aki egyébként választékosan és folyékonyan beszél angolul) többször is írta, hogy a neki küldött e-maileimben használt kifejezésekre, idiómákra rá kellett keresnie a szótárban, mert nem ismerte őket. Jó érzés volt, hogy tudtam neki újat mutatni.

SpeakMan: Van kedvenc Speak!-es sztorid? Bármilyen vicces, vagy kedves dolog, ami nálunk történt és igazán emlékezetes számodra?

Lili: A félrehallások, mint például a „sweatpants” helyett a „sweetpants”, mindig mulatságosak. A legtöbb Speak!-es diák munka után érkezik az órákra. Nyilván mindenkinek kiveszi az erejét a napi robot valamennyire, és ez a fáradtság az esetek nagy százalékában olyan vicces példamondatokban csúcsosodik ki, mint: I don’t regret hooking up with Princess Jasmin at all. 🙂 Ezek felejthetetlen emlékek.

SpeakMan: Mesélj egy picit azokról, akikkel a legtöbb időt töltötted itt. Milyen a kapcsolatod a tanároddal/tanáraiddal és a csoporttársaiddal?

Lili: Járási Nikoletta volt a tanárom végig. Nála kedvesebb, viccesebb, szakmailag felkészültebb oktatót el sem tudnék képzelni. Mindenre tud példát mondani, minden nyelvtant meg tud magyarázni, mindenre képes analógiát találni, és a személyisége már önmagában is motiváló. A csoportról szintén csak csupa jót tudok mondani. Mindenki nagyon igyekezett a legtöbbet kihozni magából. Segítettük egymást, biztattuk egymást és mindezt sok-sok humorral fűszereztük. Mindig jó érzés volt bejönni az órákra. Nélkülük biztosan nem fejlődtem volna ennyit, amit ezúton is köszönök.

Hónap Diákja cím

SpeakMan: Mit gondolsz, miért te lettél a hónap diákja?

Lili: Igyekeztem mindig 100%-osan felkészülni az órákra, a szintközi és a szintzáró megmérettetésekre. Minden házit megcsináltam és az extra feladatoknak is örültem. Jól esik az elismerés, örülök, hogy van ilyen díj a Speak!-nél és büszke vagyok rá, hogy a mi csoportunkban már két hónap diákja is volt.

SpeakMan: Hogyan fejleszted az angolodat a tanfolyamon felül?

Lili: Angol felirattal nézek filmeket, sorozatokat. Angolul olvasok cikkeket, rövidebb elbeszéléseket. Mindennap megnézek valamilyen rövid videót angolul. Egy-egy nap végén elmondom angolul otthon, hogy mi történt velem aznap.

Motiváció a tanuláshoz

SpeakMan: Miből tudsz motiváció meríteni a tanuláshoz, és hogyan maradsz motivált?

Lili: Alapvetően szeretek tanulni, így szerencsés vagyok. Nyilván rám is igaz, hogy amit szeretek, azt könnyebben elsajátítom. Most már imádom az angolt és szeretnék minél közelebb kerülni egy anyanyelvi beszélő szintjéhez. Ez számomra elég jó motiváció. Mint tudjuk, a nyelvek folyamatosan változnak, mindig lesz mivel bővíteni a tudást.

SpeakMan: Mit tanácsolnál azoknak, akik most vágnak bele az angoltanulásba? Vagy mivel biztatnád azokat, akik nem mernek belevágni?

Lili: Az idegen nyelvek megtanulása vagy inkább az, hogy megszólalj egy másik nyelven, csak önbizalom kérdése. Ha elkezded és ráérzel az ízére, onnantól kezdve nem érzed majd kényszernek, még akkor sem, ha mondjuk történetesen csak azért vágtál bele, hogy szerezz egy új állást.

A kulcsszó tényleg a folyamatos beszéd és gyakorlás.

Ezt mindenkinek a saját bőrén kell megtapasztalnia. A próbálkozások meghozzák a sikerélményt, az az önbizalmat és egyszer csak azt tapasztalod, hogy beszélsz.

 

congrats

 

Még egyszer gratulálunk Lilinek, és nagyon köszönjük az interjút! Nem csak tanulságos, de igazán inspiráló is volt. Ha szeretnél Te is ilyen sikereket elérni az angol tanulásban, akkor próbáld ki a Speak!-et egy ingyenes szintfelmérésen:

Jelentkezem
Share This