Kép forrása: canva – canva.com

Az Oscar-díj a filmkészítés csúcsa. Amikor valakik a tengerentúlon színészetre adják a fejüket, forgatókönyvet írnak, esetleg rendezőként képzelik el az életüket, vagy történetesen vágók szeretnének lenni, akkor mindannyian arról álmodoznak, hogy egyszer átvehetik a díjjal együtt járó szobrocskát. Ugyanez igaz a hangmérnökök, a zenészek, de még a sminkesek népes táborára is. Ahhoz, hogy bármelyikük esélyt kapjon arra, hogy díjazott legyen, egyrészt jól kell angolul beszélniük. Másrészt együttesen kell kiemelkedő munkát végezniük. Mindenki azonban nem nyerhet, de minden év első felében izgulhatnak, hogy vajon az általuk összehozott filmet választja-e a szakmai zsűri vagy sem.

Természetesen minket, filmfanatikusokat sem hagy hidegen, hogy melyik film lesz egy-egy kategóriában a győztes. A jelöltek listáját már hetekkel a díjátadó előtt bejelentik. Vannak olyanok, akik már ekkor megnézik ezeket a műveket, kiválasztják kedvencüket, és így izgulják végig az Oscar-gálát. A legtöbb mozirajongót viszont a győztes alkotások érdeklik, ők elsősorban csak a szoborral díjazott filmeket nézik meg. A legjobb élményért változtatás nélkül, eredeti hanggal, angolul érdemes megnézni ezeket, így élvezhetjük a legjobban a színészek játékát, így kaphatunk pontos képet a hangmérnökök és a rendező munkájáról. Ha ehhez még nem elég jó az angolunk, akkor fejlesszük és először informálódjunk a Speak! Nyelviskola angol tanfolyamairól, ahol elsajátíthatjuk az élő, beszélt angol nyelvet, hogy a következő Oscar-gálát már felkészülten várjuk. Addig pedig mutatjuk, hogy 2022-ben melyek voltak az általunk legjobbnak vélt öt eredetileg angol nyelvű filmek, amelyek hazavihettek legalább egy díjat!

CODA

Mi mással kezdhetnénk, mint a legjobb film kategória győztesével. Összesen három díjat vihettek haza: a legjobb férfi mellékszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is az ő nevüket olvasták fel. Csodálatos, szívszorító családi dráma. A történet főhőse a Rossi família, akik saját vállalkozásban egy halászhajón gürcölnek a napi betevőért, és nem mellesleg mindannyian siketek. Kivéve a tinédzser lányuk, aki igyekszik mindent alárendelni a családi biznisznek, amíg ki nem derül, hogy hatalmas zenei tehetség. Ezt azonban el kell fogadtatnia a szüleivel és a bátyjával, akik ebből sajnos nem hallanak semmit. A történet nagyon szépen épül fel, a Rossi család három tagját valóban siket színészek alakítják: az anyát a korábban Oscar-díjat nyert Marlee Matlin formálja meg, az apát pedig Troy Kotsur, aki ezért a filmért vehette át az arany szobrocskát. A főszereplő Ruby Rossi bőrébe Emilia Jones bújt, aki elsősorban a „Kulcs a zárját” című horrorsorozatból lehet ismerős, azonban azt gondoljuk, hogy ezzel a játékával végérvényesen megnyílhat előtte Hollywood kapuja.

Dűne

Igazi mozifilm! Ha szomjazzuk a látványos megoldásokat, akkor ezt az ízig-vérig profi sci-fit mindenképpen látnunk kell. Az idei Oscar-gála egyik legnagyobb slágere volt a film a maga tíz jelölésével, amelyből végül hat szobrot sikerült bezsebelnie. Elsősorban a háttérmunkát díjazták: a legjobb filmzene mellett a legjobb operatőr, a legjobb vágás, a legjobb hang, a legjobb vizuális effektek és a legjobb látványtervezés kategóriájában sem találtak jobbat a filmakadémia tagjai. Apropó látványtervezés! Magyar díjazottnak is örülhettünk, a berendező Sipos Zsuzsanna többek között néhány magyar szóval köszönte meg az Oscar-gálán élőben átadott díjat. További magyar vonatkozás, hogy a felvételek nagy részét Magyarországon forgatták, így alaposan kivehettük a részünket a film sikeréből. Ezek után nincs is más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni az előadást.

Belfast

Hét Oscar- jelölés mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Szobrot ugyan csak egyet érdemelt ki végül, a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, azonban Kenneth Branagh egy igazán egyedi filmet készített a nagyérdeműnek. Az 1960-ban született, észak-ír származású színész-rendező 1969-be repít vissza minket, abba az országba és abba a városba, ahol felnőtt, és egy nyolc-tíz éves forma gyermek szemszögén keresztül próbálja bemutatni, hogy milyen bonyodalmakkal kell megküzdenie a vallási és politikai nehézségekkel, zavargásokkal terhelt időszakban. Mindezt fekete-fehérben, ami nem von le semmit az élményből, sőt fokozza a hatást. Hogy önéletrajzi film-e? Valószínűleg sohasem tudjuk meg, de ilyen vagy ehhez hasonló dolgok könnyedén megtörténhettek abban az időben. A film emiatt is működik, ráadásul a színészek is zseniálisak. A kevésbé ismert, de néhány apróbb szerepben feltűnő Caitríona Balfe csodálatosan játssza az aggódó anyát. A szürke ötven árnyalatának sztárjáról, az apát megszemélyesítő Jamie Dornanről még a végén kiderül, hogy színésznek sem rossz, ha egy jó filmben szerepel. A nagymamát alakító Judi Dench pedig több mint remek, nem véletlenül jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra.

A kutya karmai közt

Jane Champion filmje kapta az Oscar-várományosok közül a legtöbb jelölést, szám szerint tizenkettőt. Az aranyszobrot viszont egyedül maga a rendező emelhette a magasba, köszönhetően annak, hogy sikerült egy olyan alkotást a vászonra vinnie, ahol soha nem az történik, amit a néző a következő pillanatban várna. A film legnagyobb erénye, hogy gondolkodásra késztet. A huszadik század eleji kőkemény, szigorú montanai cowboy, és a visszafogott testvérének nőies, anyámasszony katonája nevelt fia furcsa barátságának története a képernyő elé szögezi a nézőt. A főbb szerepekben a dr. Strange-ként híressé vált Benedict Cumberbatch és az újkori X-Men-filmekből megismert Kodi Smit-McPhee jelennek meg. Az általuk megszemélyesített karakterek számtalan előre nem várt jellemváltozáson mennek keresztül a történet folyamán. Az életben és a filmben is egy pár Kirsten Dunst és Jesse Plemons játéka csak hab a tortán. Ha unod a sablonos filmeket, akkor ezt látni kell.

Richard király

Serena és Venus. Aki egy kicsit is érdeklődik az egyetemes sport iránt, annak nem kell bemutatni a két hölgyet, és azt sem kell megmondani, hogy mi a családnevük. Williams. Van azonban a családban még egy ember, aki nélkül a lányok nem nyerhettek volna ennyi tenisztornát, Grand Slamet, nem hagyhatták volna el a pályát annyiszor győztesként. Vagy mégis? A film az ő történetüket mutatja be, és azt, hogy milyen fanatizmussal állt mellettük az apjuk, Richard Williams. Hogy jól tett-e mindent, azt mindenki döntse el maga, ha megnézte a filmet. Ha már jó döntések! A címszereplő nem más, mint Will Smith, aki hosszú évek után végre megkapta a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat a szerepért, amit lehet, hogy vissza is kell adnia hamarosan. Történt ugyanis, hogy néhány perccel a díj kiosztása előtt alaposan állon vágta a feleségén viccelődő műsorvezetőt, Chris Rockot. Hogy jól tette-e? Mindenki döntse el maga…

Ha tetszett a lista, de nem tudod őket angolul megnézni, mert nehezen megy az angol, akkor ne habozz, gyere a Speak! Nyelviskola online nyelvtanfolyamaira, első lépésként pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This