Szerettétek a „szerintünk ez a 10 legnagyszerűbb angol zenekar” témájú anyagunkat, ezért gondoltunk rá, hogy kicsit kitekintünk Angliából, és megnézzük, mi újság az Egyesült Királyság többi részének zenei világával. Most a skótokhoz látogatunk el, ahol bizony van élet a skót dudán túl is. A legérdekesebb előadók között zenekarok és szólóénekesek egyaránt helyet kaptak, ezúttal is az ábécé sorrendjében.

Average White Band

Lehet, hogy van, aki most hall róluk először (a Pick Up The Pieces című dalt viszont ők is ismerik), ennek ellenére az Average White Bandet több nívós rangsorban is a legjobb skót együttesnek választották meg. 1972-ben alakultak, az első sikerkorszakuk 1983-ig tartott, majd egy hosszabb szünet után, 1989-ben újra összeálltak, azóta is aktívak. Az eredeti felállásban Alan Gorrie, Malcolm „Molly” Duncan, Owen „Onnie” McIntyre, Michael Rosen, Roger Ball és Robbie McIntosh kapott helyet, közülük napjainkban már csak az egyaránt gitáros-énekes Gorrie és McIntyre szerepel a tagok között.

Ami a stílusukat illeti, leginkább az R&B és a funk jellemző rájuk, de a soul és a disco világában is alkottak slágereket. A csúcson az 1970-es években voltak, pedig első albumukat, az 1973-as Show Your Handet alig vitték, egy évvel később azonban az AWB cíművel az amerikai slágerlisták élét is elérték. Továbbra is alkotnak, leginkább az Egyesült Államokban népszerűek – jövőre lesz a formáció 50 éves.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Average White Band – Pick Up The Pieces

Bay City Rollers

Az egész világon az egyik legkalandosabb pályafutású együttes a skót Bay City Rollers, amelynek elődje 1964-ben jött létre Edinburgh-ben. Kezdetben trióként működtek, Alan Longmuir énekes-mindenes, Derek Longmuir dobos, valamint Neil Porteous gitáros alkotta a formációt, amely aztán rengetegszer változott – hol bővült, hol szűkebb lett. Az aktív évek 1966-tól 1987-ig folyamatosak voltak, majd összeálltak egy kicsit 1990-ben, 1998 és 2000 között, végül utoljára 2015-ben. A világszintű ismertségig jutó nevük története a legenda szerint mindössze annyi, hogy a választásnál egy darts nyíllal rádobtak egy térképre, az pedig a Michigan állam melletti Bay Citynél kötött ki.

A banda az 1970-es években volt népszerűsége csúcsán, a klasszikusnak mondott felállásban a két Longmuir mellett a gitáros Eric Faulkner és Stuart John Wood, valamint az énekes Les McKeown kapott helyet – utóbbi idén áprilisban hunyt el 65 évesen. A skót srácok előbb az Egyesült Királyságot hódították meg, majd az USA következett. Legismertebb számuknak talán az 1975-ös Bye Bye Baby nevezhető, amelyet a 2003-as Igazából szerelem című film által egy új generáció is megismert és megszeretett.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Bay City Rollers – Bye Bye Baby

Franz Ferdinand

A 2002-ben alapított, glasgow-i Franz Ferdinand esetében nem meglepetés a tény, hogy a nevüket Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököshöz – az ellene végrehajtott merénylet eredményezte végül az I. világháborút – kötődően választották, ám ennek motivációja mindössze annyi volt, hogy jól hangzott, politikát nem kell sejteni a döntés mögött. A banda eredeti formációjában négyen voltak: az énekes-gitáros Alex Kapranos, a basszusgitáros Bob Hardy, a gitáros-billentyűs Nick McCarthy és a dobos Paul Thomson.

Úgy mesélik, hogy az első találkozás alkalmával McCarthy ellopta Kapranos vodkáját, ebből verekedés lett, majd barátság. Már az első kislemezük, a Darts of Pleasure elhozta számukra az ismertséget. A műfaji besorolásuknál nincs könnyű dolgunk, legtöbbször a post-punk revival, az indie rock, az alternatív rock és a new wave kerül szóba velük kapcsolatban. Visszatérve egyébként Ferenc Ferdinándhoz, az együttesnek lett egy száma, az All For You Sophia, amely a főherceg és felesége halálának állít emléket.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Franz Ferdinand – Take Me Out

Calvin Harris

A fiatalabb generáció számára valószínűleg a skóciai Dumfriesban született Calvin Harris a legismertebb skót előadó. A 37 éves férfi lemezlovas, énekes, dalszövegíró és producer egyszerre – saját bevallása szerint a Jamiroquai és Fatboy Slim volt a stílusára a legnagyobb hatással. Az első lemeze 2007-ben készült el, ez az I Created Disco címet kapta, a toplisták élére viszont a másodikkal, a 2009-es Ready for the Weekenddel került. A saját karrierje mellett máséban is tevékeny részt vállalt, producerként és íróként olyan sztárok mellett tűnt fel, mint Kylie Minogue, Rihanna vagy Kesha.

Alkotásai közül a Rihannával közös We Found Love esetében mondható el, hogy a brit és az amerikai piacon is listavezetővé tudott válni. Sikerességét jelzi, hogy 2013 és 2018 között, tehát hat esztendőn át volt a Forbes magazin szerint a világ legjobban fizetett DJ-je. Párkapcsolatainak köszönhetően is sokszor a címlapra kerül, járt az ugyancsak popsztár Rita Orával, Taylor Swifttel és a modell Aarika Wolffal is. További érdekesség vele kapcsolatban, hogy 2008 óta nem ivott alkoholt, miután rájött, hogy a pia befolyásolja a döntéseit.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Calvin Harris ft. Rihanna – This Is What You Came For

Rod Stewart

Avagy teljes nevén Roderick David Stewart. A lovagi címmel rendelkező énekes és dalszövegíró esetében rugalmasak voltunk, hiszen Angliában, egész pontosan Londonban született, ám mivel évtizedek óta büszkén mesél skót őseiről, itt a helye a listánkon. Minden idők legsikeresebb énekeseinek egyike, Rod Stewart idén múlt 76 éves, ebből immár több mint öt évtizedet töltött el a világhírben. A Jeff Beck Groupban kezdett, majd amikor a banda feloszlott, szólóénekesként érces hangjával hamar kedvenccé vált, az első albumát 1969-ben adta ki. Korai munkásságát a rocktörténet legjelentősebb alkotásai között tartják számon, rengeteg előadót inspirált egyedi és eredeti stílusa – emellett az is lélegzetelállító adat, hogy pályafutása során több mint 100 millió eladott albummal büszkélkedhet.

Ami a magánéletét illeti, soha nem szeretett unatkozni. Háromszor nősült, harmadik feleségével, a nála 26 évvel fiatalabb Penny Lancaster-Stewarttal 1999-ben kezdett randizni, a házasságuk 2007 óta tart. Nagy nőcsábász hírében áll, öt nőtől összesen nyolc gyermeke született, az első 1963-ban, a saját bevallása szerint utolsó 2011-ben. Érdekesség, hogy az első unokája mindössze hat hónappal fiatalabb a nyolcadik gyermekénél. Az énekesnél 2000-ben pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak, azóta kampányol a rák elleni gyógymódok fejlesztéséért. Imádja a futballt, a sportautókat és a modellvasutakat: előbbiben a skót Celtic csapatáért rajong, a kocsik terén egy Enzo Ferrari modell a kedvence, utóbbi hobbijának részeként pedig egy 1500 négyzetméteres modellvasutat épített Los Angeles-i otthonának padlásán. Értitek, ekkora a padlása…

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Rod Stewart – Sailing

The Proclaimers

The Proclaimers, azaz A Hirdetők – ezt jelenti magyarul a skót duó neve, amelyet egy egypetéjű edinburgh-i ikerpár, Craig és Charlie Reid alkot. Akusztikus együttesként indultak, majd rockra váltottak, de az 1983 óta tartó pályafutásuk során rengeteg stílusba, például a countryba, a punkba és a népzenébe is belekóstoltak. Előadásmódjukra kifejezetten jellemző a skót akcentus, így ha szeretnéd megérteni, miről is szólnak a dalaik, érdemes fejlesztened a nyelvtudásodat. Erre egy jó opció a Speak! Nyelviskola online angol nyelvtanfolyamai.

Nem kérdés, a duó legismertebb száma az I’m Gonna Be (500 Miles), amely visszatérő elemként tűnt fel az Így jártam anyátokkal című amerikai sitcomban. És ha már a sorozatok: itt összeszedtünk négyet, amit mindenképpen nézz meg angolul is. Visszatérve a The Proclaimers ikreihez, eddig tizenegy stúdióalbumuk jelent meg, az első 1987-ben This Is the Story címmel, az eddigi utolsó 2018-banez az Angry Cyclist. A skót függetlenség ismert támogatói, de ezen kívül is szívesen mondanak véleményt társadalmi ügyekben.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: The Proclaimers – I’m Gonna Be (500 Miles)

Kedvet kaptál az (online) angol tanuláshoz? Ha igen, akkor az első lépésed az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This