Kép forrása: lookstudio – freepik.com

Szórakozva tanulni a legkönnyebb, tudjuk ezt a Speak! Nyelviskolánál. Csakis ezzel nem helyettesíthető egy online angol nyelvtanfolyam. De remekül kiegészíti azt. Éppen ezért, ahogy korábban bemutattuk az elmúlt 20 év 10 legnépszerűbb angol filmjét, most összeszedtük, melyik szerintünk a 10 legnagyszerűbb angol zenekar – a felsorolás az ábécé sorrendjében értendő. Mindegyiknél ajánlunk egy slágert is, amellyel elkezdheted a hallás utáni nyelvtanulást!

Bee Gees

Három testvér, Barry, Robin és Maurice Gibb 1958-ban döntött úgy, hogy megalapítja a Bee Gees popegyüttest, amely aztán 45 éven át, 2003-ig termelte a slágereket. Azért csak addig, mert Maurice mindössze 53 évesen elhunyt. Tizenkilenc olyan alkotásuk volt, amely vezette a slágerlistákat, nagyságukat pedig jelzi, hogy a The Beatles mellett ők voltak az egyetlenek, akiknek egy időben öt daluk is szerepelt az USA Top 10-ben – erre 1987. március 4-én került sor. Minden díjat megkaptak, amit megkaphattak, ráadásul dalszerzőként olyan sztárokat is kiszolgáltak, mint Janis Joplin, Elvis Presley, Barbra Streisand vagy Bonnie Tyler.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Bee Gees – Stayin’ Alive

Coldplay

A Coldplay fiatalabb együttes, 1996-ban alapult és a mai napig aktív. Stílusuk a rock és pop között ingázik, a tagok személye pedig a kezdetek óta nem változott: Chris Martin az énekes, Jonny Buckland a gitáros, Guy Berryman a basszusgitáros, Will Champion a dobos. Még az egyetemi éveik alatt hozták össze a bandát, a srácok a londoni University College-en ismerkedtek meg egymással. A világhírt a Yellow című daluk hozta el 2000-ben, azóta folyamatosan a csúcson vannak, több tízmillió eladott lemezzel büszkélkedhetnek. Ismertek a társadalmi felelősségvállalásról, sok jótékony célú projektben vállaltak szerepet.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Coldplay – Viva La Vida

Depeche Mode

Több mint negyven éve, 1980 óta dübörög a Depeche Mode, amelyet a szintipop és new wave irányzathoz szoktak besorolni. A név egy francia divatmagazin címlapjáról származik, sietős divatként fordítható le. A basildoni banda népszerűsége semmit nem kopott az évek során, 2021-ben is modern könnyűzenét játszó, világszinten meghatározó a formáció. A tagok közül Dave Gahan énekes, Martin Gore billentyűs és gitáros, Andrew Fletcher pedig mindenes, hisz egyszerre billentyűs, vokalista, basszista, de menedzseri feladatokat is végez. A Depeche Mode több teltházas koncertet adott hazánkban, hatalmas magyar rajongótáborral rendelkezik.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Depeche Mode – Enjoy The Silence

Duran Duran

Ha a legkönnyebben megjegyezhető brit zenekart keresnénk, szintén az élmezőnyben lenne a Duran Duran, hisz lehetetlen leírni a nevüket szóismétlés nélkül. 1978-ban alapultak, ők is a szintipop és a new wave részei, de a rock sem áll messze tőlük. Az együttest John Taylor basszusgitáros és Nick Rhodes billentyűs hozta létre, hozzájuk csatlakozott Roger Taylor dobos, Andy Taylor gitáros és Simon Le Bon énekes. Az 1980-as években voltak a csúcson, majd több tagcserén is átestek. Jelenleg Le Bon, Rhodes, John Taylor és Roger Taylor aktív, de Rhodes az egyetlen, aki soha egy napra sem hagyta el a bandát.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Duran Duran – Ordinary World

Iron Maiden

A Vasszűz, azaz az Iron Maiden egy heavy metal együttes, ami egy középkori kínzóeszközről kapta a nevét. A vasszűz egy fém szarkofág neve volt, amit belülről fémtüskék borítottak, így ha a szerkezetet rázárták az áldozatra, ezek átfúródtak a testén, így kínok között halt meg. Ez a legenda, ám semmi nem bizonyítja, hogy az eszköz valóban létezett a középkorban. A zenekar viszont biztosan létezik, méghozzá 1975 óta, több mint 100 millió eladott lemezzel pedig műfajának egyik legsikeresebb képviselője. Az alapító Steve Harris basszusgitáros volt, de ott van mellette Bruce Dickinson énekes, Dave Murray, Adrian Smith és Janick Gers gitáros, valamint Nicko McBrain dobos is. Harris az egyedüli, aki az alapítástól kezdve végig a formáció tagja maradt.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Iron Maiden – The Number Of The Beast

Oasis

Az Oasis nevét nem nehéz lefordítani, ehhez még az online angol tanfolyamainkon sem kell részt venni. A manchesteri rockzenekart Liam Gallagher énekes, Paul Arthurs gitáros, Paul McGuigan basszusgitáros és Tony McCarroll dobos hozta létre 1991-ben, majd Liam bátyja, Noel Gallagher is csatlakozott szólógitárosként. A hangzatos sikereket a kultzenekarok életéhez viszonyítva rövid fennállás követte, mivel 2009-ben feloszlottak. Ez botrányosra sikerült: a két testvér egy koncert előtt annyira összeveszett, hogy Noel azonnal otthagyott csapot, papot. Azóta többször felröppentek hírek a folytatásról, de ezeket mindig cáfolták a résztvevők. Pedig az eladott több mint 75 millió lemezük alapján lenne rájuk igény.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Oasis – Wonderwall

Queen

Mindenki tudja, hogy a briteknél két királynő van: az egyik II. Erzsébet, a másik a Queen. Néhány sorban lehetetlen bemutatni, mekkora hatással volt az együttes a teljes zenei világra, főleg az üstökösszerű tehetségnek, Freddie Mercurynak köszönhetően. Az énekes mellett említsük meg a többieket is: az eredeti, 1971 és 1991 közötti felállásban Brian May gitáros, John Deacon basszusgitáros és Roger Taylor dobos kapott helyet. Az aprólékos munkával felvett albumaik letarolták a világot, utánozhatatlanul egyedi dalszövegeiket szinte mindenki ismerte. Számtalan slágert készítettek Mercury 1991-es haláláig. Aki ennél többre kíváncsi, nézze meg a Bohém rapszódia című filmet.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Queen – Bohemian Rhapsody

Sex Pistols

Nem volt botrányosabb brit zenekar a Sex Pistolsnál, amely az 1975-ös alapítás után csupán két és fél évvel szűnt meg, ám ennyi idő alatt is sikerült nyomot hagynia a zenében: a punkegyüttest a könnyűzene történetének legnagyobb hatású formációi között tartják számon. Eredetileg Johnny Rotten énekes, Steve Jones gitáros, Paul Cook dobos és Glen Matlock basszusgitáros alkotta a formációt, utóbbi helyét vette át 1977-ben Sid Vicious, aki két évvel később heroin-túladagolásban veszítette életét. A Sex Pistols 1996-ban újra összeállt, 2008-ig koncerteztek az eredeti felállásban. Hogy idővel sem változtak meg, azt jelzi: amikor 2006-ban a zenekart beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, visszautasították a meghívást, a múzeumot pedig egyszerűen húgyfoltnak nevezték.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Sex Pistols – God Save The Queen

The Beatles

Kezdjük egy kis angollal: a The Beatles annyit tesz, Bogarak. A beatles szóról viszont biztos, hogy a legtöbbeknek a liverpooli beatzenekar jut eszébe, esetleg még a bogárhátú autómodell. A The Beatles minden idők legkedveltebb brit zenekara, de nemzetközi összevetésben sem találni másik olyan együttest, amely ekkora hatással volt az egész világra. Elemezhetjük a több mint 1,3 milliárd eladott lemezt, de az 1960 és 1970 között alkotó kvartett sikerét jobban mutatja, hogy összesen 27 listavezető számot adtak ki fennállásuk során az USA-ban és Nagy-Britanniában, ezzel az egész 20. század legsikeresebb előadóinak számítanak. A négy gombafrizurás srác nevét mindenki ismeri, de a rend kedvéért jegyezzük le: John Lennon (ének, ritmusgitár, billentyűs hangszerek), Paul McCartney (ének, basszusgitár, zongora), George Harrison (ének, szólógitár, szitár), Ringo Starr (dob).

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: The Beatles – Yesterday

The Who

Kicsoda? Hát a The Who! A tréfás nevű zenekar alapítása 1964-re tehető, első korszakukban 1982-ig alkottak, majd 1988-ben egy évre újra összeálltak, 1996-tól kezdve pedig napjainkig zenélnek. A londoni banda a rock területén ért el sikereket, sokak szerint elsődleges jelöltek a világ legjobb rockzenekara címre – ezt a több mint 100 millió eladott lemez is bizonyítja. Az eredeti trió Pete Townshend gitárosból, billentyűsből, Roger Daltrey énekesből, illetve John Entwistle basszusgitárosból állt, közülük Townshend 75, Daltrey 77 évesen még nyomja az ipart, Entwistle pedig a 2002-es haláláig volt a zenekar tagja.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: The Who – Baba O’riley

Kedvet kaptál az (online) angol tanuláshoz? Ha igen, akkor az első lépésed az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This