Kép forrása: wayhomestudio – freepik.com

Top 10-es listát összeállítani mindig nehéz feladat, akkor különösen, ha az angol filmek világából kell felsorolni a legjelentősebb alkotásokat. Nem az angol nyelvű mozikra, hanem a kifejezetten brit rendezők, illetve szereplők miatt remek felvételekre gondolunk. Most erre vállalkoztunk, de nem elsősorban szubjektív szempontok alapján, hanem a különböző netes ranglisták, pontátlagok, nézői visszajelzések alapján igyekeztünk megtalálni a kiemelkedő műveket. Miért éri meg ezeket megnézni, esetleg újranézni? Mert ha ezt eredeti hanggal teszed, fejlesztheted az angoltudásodat, emellett igazi remekműveket is megcsodálhatsz. Fontos: a filmeket a megjelenésük évének sorrendjében tesszük közzé.

Blöff (Snatch, 2000)

Rögtön csalunk egy kicsit, mert a brit–amerikai Blöff csak jóindulattal fér bele a húszéves időintervallumba, amit meghatároztunk. A film valójában 2000-ben jelent meg, de mivel Magyarországon 2001-ben került a moziba, kis jóindulattal felvettük a listára. Méghozzá azért, mert legendás alkotás, igazi kultfilm, amely az egyedi stílusáról ismert angol rendező, Guy Ritchie képességeit dicséri. Ahhoz, hogy a londoni alvilágban játszódó történetre mindenhol kíváncsiak legyenek, kellett egy sztároktól hemzsegő szereplőgárda is: meg kell említenünk Jason Statham, Stephen Graham, Brad Pitt, Benicio del Toro, vagy éppen a walesi válogatott labdarúgóból lett karakterszínész, Vinnie Jones nevét. Mivel a rendező mellett Statham és Graham szintén angol, a filmet is érdemes ehhez a nemzetiséghez sorolni, annak ellenére, hogy amerikai kezek ugyancsak dolgoztak rajta. Ha először nézed meg a Blöfföt, tedd azt magyarul, parádés a szinkronja, másodszor azonban érdemes angolul végigizgulni, hiszen rengeteg szleng és argó színesíti az összképet.

Igazából szerelem (Love Actually, 2003)

Igen, ez a minden ünnep környékén leadott romantikus klasszikus is angol alkotás, a rendező, Richard Curtis brit, annak ellenére, hogy Új-Zélandon született. A karácsonyi időszakban, helyileg pedig Londonban játszódó történetben tíz szálon futva több szerethető karakter fejlődését, nehézségeit és beteljesülését nézhetjük végig 135 percen keresztül – nem kizárt, hogy eközben többször könny szökik majd a szemünkbe. Aki látta már a mozit, biztosan emlékszik a csodálatos Alan Rickman alakítására, vagy a feleségét játszó, egyébként londoni születésű, Oscar-díjas Emma Thompsonra. Hatalmasat alakított brit miniszterelnökként Hugh Grant de emlékezetes a szintén Oscar-díjas Colin Firth, Liam Neeson és Bill Nighy alakítása is. Neeson kivételével mindegyikük angol, ő viszont északír.

Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead, 2004)

Az utóbbi évtized alapján szinte egyértelmű, hogy ha egy film „zombis”, akkor sikerre van ítélve: valamiért közönségkedvenc lettek az élőhalottakból az utóbbi években. 2004-ben közel sem volt ez ennyire egyértelmű, éppen ezért keltett hatalmas feltűnést a Londonban forgatott Haláli hullák hajnala, amely legalább annyira vígjáték, amennyire horror – a mozi remekül keveri a két kategóriát. A rendező az angol Edgar Wright, a főszereplő pedig a szintén angol Simon Pegg, aki a Mission: Impossible-filmekben, a Ready Player One-ban, illetve a Star Wars: Az ébredő Erőben is szerepelt ezt követően. A film legismertebb arca az egyik mellékszereplő, Martin Freeman, aki egyébként az előbb említett Igazából szerelemben is kapott egy mellékszerepet, később viszont a Galaxis útikalauz stopposoknak meghozta számára a teljes ismertséget, míg a közelmúltban A hobbit-trilógia főszerepében volt látható.

A királynő (The Queen, 2006)

A 2006-os, Oscar- és Golden Globe-díjas filmdráma a II. Erzsébet brit királynő és Tony Blair miniszterelnök közti politikai viszonyba enged betekintést, a történet a Diana walesi hercegnő halálát követő időszakban játszódik. Erzsébet királynőt a londoni Helen Mirren alakítja fenomenálisan, nem véletlenül nyerte el alakításáért szinte az összes létező díjat – az év legünnepeltebb színésznői produkcióját nyújtotta. A miniszterelnököt a walesi Michael Sheen játssza. A film valóságtartalmához nem férhet kétség, az alkotók rengeteg kutatómunkát fektettek bele, hogy minél élethűebben ábrázolják az 1997-től induló eseményeket. A királynő tökéletes az angoltanuláshoz, hiszen hibátlan angol kiejtéssel találkozhatsz benne. A filmet megnézni szinte olyan, mint egy intenzív online angol nyelvtanfolyam.

Gettómilliomos (Slumdog Millionaire, 2008)

A Gettómilliomos volt a 2009-es Oscar-gála nagy dobása: a brit alkotás elnyerte a legjobb film díját, de további hét kategóriában is diadalmaskodott. A sztori szerint a Legyen Ön is milliomos! indiai változatában egy fiatal fiú sikerrel ostromolja a kérdéseket, annak viszont, honnan szerezte a tudását, keserédes háttértörténete van, amit ki is fejtenek a 120 perc alatt. A munkájáért Oscart kapó rendező, Danny Boyle két nyelven, az angol mellett hindiül forgatta a filmet, amelynek főszereplője az indiai származású, de Londonban született angol színész, a fiatal generáció egyik legnagyobb tehetsége, Dev Patel. A filmet mindenképp eredeti nyelven, nyelveken ajánljuk első megnézésre is, a jobb élményt magyar felirattal lehet segíteni.

Éhség (Hunger, 2008)

A londoni rendező, Steve McQueen filmje, az Éhség talán kevésbé ismert itthon, ezért külön is felhívnánk a figyelmet erre a 96 perces alkotásra. Besorolását tekintve angol-ír történelmi dráma, amelynek középpontjában az 1981-es írországi éhségsztrájk, illetve a Maze fegyház négy lakója áll. Húsba vágó a valós eseményeken alapuló sztori, ezért 16 éven aluliaknak semmiképpen sem ajánlott a megtekintése. A főszerepben Michael Fassbender alakítja Bobby Sands karakterét – Fassbenderről nem közismert, hogy édesapja német, édesanyja viszont ír, a színész Írországban nőtt fel és itt is kezdett dolgozni. A szereplőgárdából elsősorban Liam Cunningham lehet még ismerős, aki szintén ír, és sokaknak a Trónok harcából lehet meg az arca Ser Tengerjáró Davos alakjában. Apropó Trónok harca: a szériát beválogattuk abba a négy sorozatba, amit mindenképpen nézz meg angolul is, ha jó akarsz.

A király beszéde (The King’s Speech, 2010)

Ha már a királynőről volt szó, említsük meg a királyt is, ehhez tökéletes A király beszéde című 2010-as film. A brit történelmi dráma II. Erzsébet édesapjáról, VI. György királyról, a beszédhibájáról, illetve annak kezeléséről szól. A végkifejlet, a csúcspont pedig a király azon beszéde, amelyben 1939-ben Nagy-Britannia hadat üzent a Harmadik Birodalomnak. A szereposztás hibátlanra sikerült: VI. György királyt Colin Firth alakítja, amiért jogosan nyerte el az Oscart, a beszédtanárt az ausztrál Geoffrey Rush játssza, a fiatal Erzsébetet pedig a 2006-os filmhez hasonlóan újra egy londoni színész, Helena Bonham Carter formálja meg. Ha egy valós eseményeken alapuló történelmi filmet szeretnél megnézni, A király beszéde remek választás.

Időről időre (About Time, 2013)

„21 éves korában Tim Lake rájön, hogy képes az időutazásra” – így indul az Időről időre című angol vígjáték története, amelynél sokkal többet nem szeretnénk elmesélni, nehogy lelőjük a poént. Annyi biztos, hogy a Harry Potter-filmekből Bill Weasleyként megismert Domhnall Gleeson ebben a filmben váltott más kategóriára, mellékszereplőből első számú sztárrá érett. Gleeson egyébként ír, főszereplőtársa, Rachel McAdams viszont kanadai, igaz, Londonban született. A kanadai Londonban… A rendező ismét a már említett Richard Curtis, és itt is feltűnik a karakterét újra remekül megformáló Bill Nighy. Az Időről időre nem hollywoodi szuperprodukció, hanem egy aranyos, megható, vicces történet, amelyet megéri megnézni – ha ezt angolul teszed meg, biztos, hogy ragad rád néhány hasznos kifejezés is.

Eddie, a sas (Eddie the eagle, 2016)

Az Eddie, a sas egy brit–amerikai–német film, amely az angol síugró, Michael „Eddie” Edwards életét mutatja be. Igaz történetről van szó, még ha nem is minden pontosan úgy történt, mint a moziban. Eddie lesiklónak tehetséges volt, majdnem kijutott az 1984-es téli olimpiára, de végül nem jött neki össze, ezért úgy döntött, síugrásra vált. Ebben már kevésbé volt ügyes, ráadásul túlsúlyosnak is számított a sportághoz képest, a bepárásodó szemüvege pedig közel sem volt ideális a hatalmas repülésekhez. A film leginkább az akaratról szól, amit siker koronázott: Eddie kijutott az 1988-as téli játékokra, ahol normálsáncon és nagysáncon is utolsó lett ugyan, de elnyerte az emberek szívét, a szárnyaló mozdulatai és ünneplése után pedig megkapta a sas becenevet. A filmben a főszereplőt megformáló Taron Egerton az Egyesült Királyságban született, és a rendező, Dexter Fletcher is angol.

Rocketman (Rocketman, 2019)

Kevés ismertebb brit van a világon, mint a Londonban született, már 73 éves popsztár, Elton John, akihez olyan dalok kötődnek, mint a Tiny Dancer, a film címét is ihlető Rocket Man, a Candle in the Wind, az I’m Still Standing vagy a Sacrifice. Az életéről szóló filmet az imént említett Fletcher rendezte, aki jó szokásához híven Taron Egertonnak osztotta ki a főszerepet. Ezúttal is telitalálat volt a döntés, az pedig magától értetődő, hogy a történet zenékkel színesítve meséli el Elton John életét. A szereplőgárdában helyet kapott még az angol Jamie Bell, a Trónok harca Robb Starkjaként ismert skót Richard Madden, illetve a szintén angol Gemma Jones. A mozin Elton John végrehajtó producerként dolgozott.

Szeretnéd a fent felsorolt angol remekműveket eredeti szinkronnal nézni? Semmi akadálya! Akkor első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket. Kijavítjuk és utána felhívunk, hogy együtt átbeszéljük és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében. hogy fejlődhess az angol beszédben.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This