Kép forrása: pressfoto – freepik.com

Ha minden egyes jelentős, angol (brit) származású divattervezőt fel kellene sorolnom, egy kisebb lexikont is megtölthetnék a neveikkel és rövid életrajzukkal. Ebben a részben olyan nevekre esett a választásom, akik az egész világon hírnevet szereztek maguknak kiemelkedő tehetségükkel. Nézzük csak, melyikőjüket ismered te is!

Az előző bejegyzésben Vivienne Westwood, Alexander McQueen és Stella McCartney izgalmas élettörténetéről és lenyűgöző munkásságáról értekeztem, ha lemaradtál, mindenképpen olvasd el a cikket!

1. John Galliano

Nagy-Britannia egyik vezető tervezője rögtön az iskola elvégzése után, 1984-ben alapította meg saját márkáját. Barokkos, rokokót idéző stílusa az egész divatvilágra óriási hatással volt: a kluboktól a kifutókig mindenki Galliano merész és forradalmi darabjait viselte, vagy legalábbis megpróbálta leutánozni a stílusát. Egészen 1989-ig tartott a lelkesedés, ekkor ugyanis támogatók hiányában arra kényszerült, hogy Párizsban folytassa a munkát, ahol nagyobb lelkesedéssel fogadták kreációit. 1995-ben a Givenchy ház vezető tervezője lett, ezzel először fordult elő a történelem során, hogy egy híres francia divatház egy brit tervezőt választott kreatív igazgatójának. Ugyan egy évvel később már a Dior élén tevékenykedett, a siker nem maradt el: látványos bemutatói és lehengerlő ruhakölteményei hatására a márka diktálta a 90-es évek divatját. Sajnos a magas trónról könnyebb lezuhanni, ez 2010-ben következett be, amikor egy interjúban tett antiszemita kommentjei miatt jelentősen zuhant a népszerűsége. Az ezzel járó bírósági eljárás és pénzbüntetés, valamint a függősége okozta problémák miatt évekre visszavonult. Jelenleg a Maison Margiela márka elismert kreatív vezetője.

Ebben a videóban a Diornak tervezett nagyszabású kreációit mutatja be, sokak szerint a márka Galliano távozása után már egyszerűen nem az igazi.

2. Victoria Beckham

Akit meglep, hogy a listán az ex-Spice Girls tag és focistafeleség, Victoria Beckham is helyet kapott, bizonyára nem követi figyelemmel a bulvárhíreket. Pedig van mit bepótolni, ugyanis Victoria Beckham életútja igazán inspiráló. 2008-ben a New York-i divathéten debütált első, nőknek tervezett kollekciója, amivel azonnal belevéste a nevét a divat történelemkönyvébe. 2013-ban London egyik legelegánsabb utcájában, a Dover Streeten nyitott üzletet, kreációiért pedig a sztárok is odáig vannak: Beyonce, Cameron Diaz, és Gwyneth Paltrow is büszkén pózolt már egy-egy ruhadarabban a vörös szőnyegen. Persze ahogy az lenni szokott, az egykori Posh Spice a mai napig nem ússza meg az éles kritikákat, de a márka sikeressége arról árulkodik, hogy az emberek igazán szeretik és menő stílusikonnak tartják Victoriát. Mindig óriási figyelem övezi legújabb kollekcióit, manapság ugyanis nem csupán ruhákat, de napszemüvegeket, táskákat és cipőket is tervez, sőt, a Beckham brand arcápolási- és sminktermékeket is forgalmaz. 

A 2020/2021-es őszi-téli kollekció bemutatója óriási siker volt, a letisztult, nőies darabok a kifutón kívül egy átlagos nagyvárosi nő ruhatárában is megállják a helyüket.

3. Jimmy Choo

Jimmy Choo története Malajziában, Peangban kezdődött. A cipőkészítés mesterségét apjától leste el, a kézzel készült, aprólékosan kialakított lábbelik iránti szeretetére pedig az életét is feltette. Az első cipőjét 11 évesen kreálta meg, ez csupán egy papucs volt, ekkor még valószínűleg nem is sejtette, hogy néhány év múlva ő lesz a világ egyik legismertebb tervezője. A szülei támogatásával Londonba költözött, és a tanulmányai mellett már az első saját kollekcióján dolgozott. Először különböző divatcégeknek dolgozott, kilenc év kellett hozzá, hogy végre elinduljon a saját útján és megalapítsa a nevével fémjelzett márkát. 1986-ban egy régi kórház épületében nyitotta meg a műhelyét, a cipőit pedig hamarosan a divatvilág krémje is felfedezte. Miután a Vouge magazin egy nyolcoldalas mellékletben méltatta a cipőket, nem volt megállás, még Diana walesi hercegnő is támogatta, sőt, előszeretettel viselte is a tervezői darabokat. A népszerűsége azóta is töretlen, a brand egyengetése mellett manapság azon dolgozik, hogy a Malajziában élő, divattervezés iránt rajongó fiataloknak legyen lehetőségük arra, hogy kamatoztassák a tehetségüket.

A Hamupipőke kollekció a gyermekkori álmokat eleveníti fel, és bárkit elvarázsol, aki egy kicsit is otthonosan érzi magát a mesék világában. A szemkápráztató darabok magukért beszélnek:

A brit stíluslecke után jöhet az angol nyelvóra? Ha igen, akkor a legjobb helyen jársz, nálunk ugyanis a tankönyv felett görnyedést teljesen elengedtük, helyette inkább annyit beszélünk és gyakorlunk angolul, amennyi a csövön kifér! Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, vegyél részt az online bemutatóóránkon és csatlakozz hozzánk!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This