Kép forrása: senivpetro – www.freepik.com

Szinte minden angoltanuló hallott már a Duolingo nevű telefonos alkalmazásról, ami nyelvtanulásban segít. Az alkalmazás tényleg szuper, de természetesen nem fogsz tőle varázsütésre megtanulni angolul beszélni. Nézzük meg mire érdemes használni (és mire nem):

Ha esetleg nem ismernéd a Duolingot, akkor azt javaslom mindenképp tölts le, hiszen nyelvtanulóként jó barátod lehet – ráadásul ingyenes. 🙂 Az angol mellett jópár nyelvet megtalálsz még benne, habár ezeket többnyire csak akkor tudod tanulni, ha angolul már tudsz. De ne aggódj, az angoltanulás magyar nyelvű leckékkel is megoldott az appban.

Én a napokban kezdtem el spanyol nyelvleckéket venni az alkalmazásban, és bevallom azonnal rákaptam. De ettől még fontos, hogy tisztában legyél mire érdemes használnod, illetve mit várhatsz, ha az alkalmazással tanulsz. Valamint képben kell lenned azzal is, hogy melyek azok a képességek, amiket nem fogsz tudni fejleszteni vele – így ha ezek is fontosak számodra, akkor érdemes más formában is angoloznod.

Miben tud segíteni és mire érdemes használnod?

A Duolingo első és legnagyobb előnye szerintem az, hogy szórakoztató és motiváló. Nagyon egyszerű, de mégis hatásos feladatokkal és színes ábrákkal segítik a tanulást. Ráadásul folyamatosan követi a fejlődésed és üzenetekkel, értesítésekkel motivál a folytatásra. Így folyamatosan fejlődhetsz vele és sikerélményeid lesznek. Ráadásul már napi 5-15 perc angolozással is képes leszel haladni.

Emellett úgy gondolom nagyon hatásosan tudod vele fejleszteni a szókincsedet és a szövegértési képességeidet is. Előbbinél különösen nagy segítséget jelentenek az egyes szavakhoz rendelt kis illusztrációk.

Arról nem is beszélve, hogy komoly segítséget jelent tudásod szinten tartásában, ha minden nap akár csak 5 percet szentelsz vele az angolozásnak. (Mi is sokat írtunk már arról, hogy mekkora ereje van annak, ha naponta foglalkozol a nyelvvel és a tanulással – még ha csak pár percet is.)

Összefoglalva tehát bátran használd, hogyha a szókincsedet és szövegértésedet szeretnéd fejleszteni, vagy ha tudásod szinten tartása a cél. Ezekhez ugyanis remek eszköz, ami még szórakoztat és motivál is.

De ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell, hogy mondjam a Duolingo önmagában kevés ahhoz, hogy eljuss a magabiztos angol beszédig. Hadd fejtsem ki:

Mi az, amihez már a Duolingonál többre lesz szükséged?

Ahhoz, hogy eljuss odáig, hogy könnyedén elbeszélgess angolul bizony minden alkalmazás kevés.

Ne érts félre, ettől még a Duolingo és társai szuper tanulási eszközök – de a beszélgetéshez többre lesz szükséged. Angolul beszélni csak beszéd közben tudsz megtanulni, ehhez hús-vér emberek és valódi párbeszédek kellenek. Ebben pedig a technológia még nem tud segíteni.

Nem véletlen, hogy a legtöbb magyar a beszédnél akad el az angoltanulásban (és évekig nem mer megszólalni angolul), hiszen ehhez már nem elég feladatokat kitölteni, szavakat tanulni és a nyelvtant magolni. Az elméleti módszerek a beszédnél csődöt mondanak.

Szóval ha az a célod, hogy folyékonyan menjen az angol beszéd, akkor olyan módszerrel kell tanulnod, ami tényleg a beszédgyakorlásra épül. Emellé pedig bátran használhatsz olyan alkalmazásokat, mint a Duolingo, amik szórakoztatóan fejlesztik elméleti készségeidet.

Ha rágyúrnál a beszédre is, akkor érdemes kipróbálnod a 100% beszéd, 0% könyv módszert:

Jelentkezem

Share This