Itt az ideje, hogy újra éld a tinédzser éveid és visszatérj a klubok világába.

Ezalatt természetesen nem azt értem, hogy khm mámoros állapotban tántorogj haza egy átmulatott éjszaka után miközben forog veled a világ és még magyarul is alig tudsz kipréselni magadból egy értelmes mondatot.

A „visszatérésnek” van egy sokkal kevésbé fejfájós és jóval hasznosabb módja: a nyelvtanulási klub.

Lehet, nem olyan trendik ezek az eventek, mint az A-listás szórakozóhelyek bulijai a belvárosban, de sokkal több hasznot húzhatsz belőlük hosszútávon. Mutatom, hogyan csináld és miért érdemes belevágni.

Mik azok a nyelvtanulási klubok?

A nyelvi klubok olyan csoportok, ahol a célnyelvedet tanuló emberekkel találkozhatsz online vagy személyesen. E klubok lényege, hogy a tantermi tanulás kötöttségeitől mentesen, együtt dolgoztok azon, hogy fejlődjön az angolotok.

Nyelveket tanulni sosem egyszerű, ám lehet könnyed(ebb) és szórakoztató(bb), hogyha barátokkal, haverokkal együtt gyakorolsz. A társak motiválóan hathatnak rád, hiszen lényegében tét nélkül húzzátok egymást egyre feljebb és feljebb.

Miért is tanulunk nyelveket?

Egyrészt azért, hogy tájékozottabbak (képben legyünk a világgal, lazán megértsük a CNN híradóját, el tudjuk olvasni a híreket stb.) és sikeresebbek legyünk (diplomát szerezzünk, legyen egy jó állásunk stb.).

Másrészt – és talán ez a fontosabb oka -, hogy kommunikálni tudjunk másokkal, megértsünk más nyelven beszélő, más kultúrájú embereket is.

A klub tökéletes lehetőség erre.

Miért csatlakozz egy nyelvklubhoz?

Az egyik legjobb dolog a klubokban, hogy a csatlakozásoddal egyúttal felelősséget is vállalsz. (Arról már többször írtunk, hogy felelősségvállalás nélkül nincs sikeres nyelvtanulás.)

Felelősséget vállalsz magadért és a társaidért.

Amikor belépsz az ajtón, elkötelezed magad a tanulás mellett és Barney-hoz hasonlóan elfogadod a kihívást, hogy itt és most minden meg fogsz tenni azért, hogy beszéd közben fejleszd a beszédedet.

A nyelvtanulás egy olyan folyamat, ahol könnyű elveszteni a fókuszt és emiatt az idő előtti abbahagyás csapdájába eshetsz. Azonban, ha valaki figyel rád és arra, hogy fejlődsz-e, akkor sokkal inkább érzed, hogy folytatnod kell. Jó értelemben van rajtad egyfajta szociális nyomás és megfelelési kényszer a többiek felé is – nem akarsz kínos helyzetbe kerülni.

(Nem véletlen, hogy mi is csoportokban tanulunk és tanítunk. Egyszerűen így a leghatékonyabb a nyelvtanulás.)

A kluboknál ráadásul olyan emberekkel találkozhatsz, akik nagyon hasonló helyzetben vannak, mint te. Ugyanúgy és ugyanakkor érzik a holtpontokat, a tieidhez hasonló kifogásokkal faroltak ki korábban a tanulásból, hasonló érzések (félelem, elszántság, motiváció, gátlásosság stb.) kavarognak bennük az egész angolos témával kapcsolatban.

Végül, bármi problémád van, bármilyen kérdésed merül fel, akkor szinte azonnal választ kaphatsz.

Nem értesz egy szót? Kérdezd meg a klubod.
Nem érted miért így kell mondani valamit? A klub segít.

Arra azért figyelj a csatlakozás során, hogy olyanok is legyenek a klubban, akik már magas szinten beszélik az angolt, hiszen a rosszul rögzült tudást később nagyon nehéz lesz „kiütni”.

Miben tud még segíteni egy nyelvi klub a tanulásodban?

1) Célokat kitűzni

A célok lehetnek kicsik vagy nagyok, ambiciózusak vagy szerények. Lehet, hogy te egy regényt szeretnél elolvasni, a klubtársad felirat nélkül nézné a Jóbarátokat, a harmadik tag állásinterjúra készül vagy az egyetemi felvételijére gyúr.

Ám az is lehet, hogy nincs konkrét célod az angollal vagy nem tudod pontosan megfogalmazni, mit szeretnél elérni a nyelvtanulással. A csoporttagok személyes céljai inspirálhatnak téged a saját célod definiálására is.

Erre figyelj: már az elején fontos „beállítani a célokat”, hiszen a csoport is így tud neked a legtöbbet segíteni, másrészt te is akkor érzed, hogy van értelme csinálni, ha érzed, látod, tapasztalod, hogy közelebb kerülsz a célod eléréséhez.

Ez a felelősség nevű játék kétirányú utca, hiszen a többiek céljai téged is köteleznek, hiszen neked is minden tőled telhető segítséget meg kell adnod a többieknek az ő céljaik eléréséhez.

2) Kihívások, versenyek

A versenyekben az a legjobb, hogy (majdnem) mindig te akarsz lenni a legjobb. Ezzel a vágyaddal nem vagy egyedül, ami egészséges versenyhelyzetet teremt a csoporton belül.

A különböző klubok játékosítási (gamification) technikái lehetőséget adnak egy kis baráti küzdelemre, ami ösztönzően hat a tanulásodra és termékenyítően az angoltudásodra (sokkal több tudást szívsz magadba, ha ezt a kis plusz tétet is bedobjuk a folyamatba).

3) Könyvajánló

A csoport kiválaszthat egy könyvet és miután mindenki elolvasta határidőre, át lehet beszélni, hogy mi volt a legjobb rész, kinek mi volt a kedvence, a legjobb vagy legrosszabb karakter stb.

Az ilyen könyvklubokban az olvasás mellett a beszéd- és hallás utáni szövegértési készséged is fejlődik. Sőt, ha még olvasónaplót is írsz belőle, akkor mind a négy készséget kipipálhatod.

„Hol találok ilyen nyelvtanulási klubokat?”

El se hinnéd mennyi nyelvklub közül válogathatsz a fotel kényelméből. (Na jó, néhányhoz azért lehet, hogy meg kell tenned pár lépést is.)

  • Ha kifejezetten online klubot szeretnél, akkor keress rá a témára Facebookon. Nem is gondolnád mennyi angoltanulós klub van fent a legnagyobb közösségi oldalon.
  • Csatlakozz a Polyglot Club-hoz

A Polyglot Club lényegében egy weboldal, ami segít felvenni a kapcsolatot a világ más tájain élő nyelvtanulókkal online vagy akár személyesen.

  • Aknázd ki a Duolingo-t

A Duolingoról már korábban is írtunk, mivel nagyon hasznos nyelvtanulási kiegészítő eszköz. Ha az alkalmazásom belül csatlakozni szeretnél egy csoporthoz, keress rá, hogy „public clubs” és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet.

Emellett alakíthatsz te is saját klubot az appon, ahova meghívhatod a barátaidat és a családod.

  • Lépj be a Speak! klubba

A Speak! Nyelviskolának is van egy saját beszélgetős klubja, ahol tudásszintekre bontva gyakorolhatod a beszédet.

A klub a jelenlegi és volt diákjaink számára nyitott és abban különbözik a hagyományos kluboktól, hogy szakmai (tanári) felügyelet mellett gyakorolhatod felszabadultan és kötetlenül, a saját szinteden lévő társakkal és hasznos kapaszkodók segítségével gyakorolhatod az angol beszédet.

Ahhoz, hogy a diákunkká válj, első lépésben töltsd ki ingyenes és lézerpontos szintfelmérőnket, és mérd fel 1 óra alatt szóban és írásban, hogy jelenleg hol tartasz az angollal. Ha jelentkezel, a regisztráció után azonnal letölthetsz egy ajándékot is:

banner_button

Takács Petra
marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This