Amikor a belevágunk egy angol nyelvtanfolyamba, akkor nyilván az célunk, hogy fejlődjön a nyelvtudásunk. De ahhoz, hogy végig motiváltak maradjunk a tudásnál sokkal többet kellene elvárnunk.

Hadd legyek veled őszinte: szerintem nincs a világon olyan képzés, vagy angol tanfolyam, ami ne fejlesztené a tudásod. Még a legrosszabb helyen is fejlődni fogsz, még ha csak minimálisan is.

Na de akkor mik azok a szempontok, amiket figyelembe kell vennünk, ha szeretnénk tényleg megtanulni angolul, és nem feladni félúton?

1) A tanulás legyen élmény

Senki sem szeret unatkozni. Különösen fájdalmas tud lenni, ha még fizetünk is azért, hogy egy angolórát szenvedve üljünk végig. Így ha egy tanfolyamon nem érzed magad, akkor egy idő után garantáltan fel fogod adni. Valószínűleg még az előtt, hogy érdemben fejlődhetne a tudásod.

Persze felnőttek vagyunk, így próbáljuk logikusan megindokolni magunknak a feladást. Arra fogjuk, hogy nincs időnk az angolra, esetleg azt mondjuk túl költséges a tanulás. De a legtöbb esetben a valód ok az, hogy nem élvezzük a tanulást. Ezért keresünk menekülőt.

Pedig ha nem a hagyományos, tankönyvszagú módszerrel kezdesz neki a tanulásnak, akkor lehet élmény az angol. Ebben segít egy beszédközpontú, csoportos tanfolyam. Ahol unalmas elmélet helyett érdekes emberekkel beszélgethetsz angolul – ezzel fejlesztve nyelvtudásodat.

2) A tanárod motiváljon (ne csak a fejedet tömje)

Egy nehéz, nyűgös napodon bizony édeskevés lesz, ha egy tanár jól leadja az anyagot és mindent elmagyaráz, majd begyakoroltat veled. Ilyenkor óriási szükség van arra is, hogy tudjon motiválni. Hogy fogja a kezed és húzzon magával.

Ehhez fontos, hogy olyan tanfolyamot válassz, ami figyelembe veszi azt, hogy mi a célod az angoltanulással. És ahol a tanárod személyesen fog segíteni, hogy haladj ezek felé a célok felé. Akár plusz feladatokkal, vagy csak néhány biztató mondattal és dicsérettel.

Szerintünk egy jó tanárnál pont akkora szerepe van annak, hogy mennyire jól tud motiválni, mint annak, hogy mennyire tanít jól. Mert ezen fog múlni, hogy eléred-e a célodat.

3) A csapattársaid legyenek a barátaid is egyben

Nem arra gondolok, hogy gyűjtsd össze a legjobb barátaidat és együtt keressetek tanfolyamot (habár ez is egy szuper ötlet). Hanem arra, hogy válassz olyan tanulási lehetőséget, ahol nem csak egy csoport vagytok, hanem egy valódi csapat. Akik egymást segítik, motiválják és útközben barátokká válnak.

Hidd el, hogy könnyebben ráveszed magad a munka utáni angolra, ha tudod, hogy a többiek számítanak rád. Vagy ha elterveztétek, hogy óra után még beültök egy sörre és beszélgettek egy jót.

Emberek vagyunk, így a kapcsolatoknak és az érzelmeinknek óriási szerepük van abban, hogy jól érezzük-e magunkat. Az angoltanulást sem szabad csak a „tudományos” oldalról megközelítenünk. Hiszen az emberi oldala fogja garantálni, hogy örömmel tanuljunk és maximálisan hatékonyak lehessünk.

Sikerült meggyőznöm, hogy egy nyelvtanfolyamnál nem csak a tanulás a fontos? Akkor próbáld ki milyen az angoltanulás egy beszédközpontú csoportos módszerrel, motiváló tanárokkal és jó fej csapattárssakkal! Gyere el egy ingyen szintfelmérésre és ismerj meg minket:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This