5 irányjelző tábla a továbbhaladáshoz, ha nem akarsz mindent elfelejteni a nyelvvizsga után

Azt már tudod, hogy van élet a középfokú nyelvvizsga után. De hogyan építheted tovább a tudásodat, ha kiverheted a nyelvvizsga okozta poszttraumás stresszt, és nem akarod 1-2 év alatt elfelejteni a megszerzett tudás 90%-át?

1) Tanulj idiómákat

A nyelvvizsgák vakfoltja (a nyelvvizsgázók örömére) az idiómák használata.

A különleges kifejezések egy középfokú nyelvvizsgán ritkán kerülnek elő, és ha igen, akkor általában csak szitkozódnak a diákok.

Ha van irány amerre érdemes elindulnod a szókincsed fejlesztésére, akkor ez az.

Bárhogy is érzel az idiómákkal kapcsolatban, az angolok nagyon szeretik őket, és használni is fogják előtted. Ha te is megtanulod jól használni őket, akkor rengeteg pozitív visszajelzést és elismerést fogsz kapni a native speaker ismerőseidtől, kollégáidtól, és sokkal magabiztosabb.

2) Értsd meg a kulturális különbségek

Az idiómák nagy része kulturális különbségekből ered, de a brit és amerikai kultúrával kapcsolatos dolgok szintén nem kapnak nagy hangsúlyt a nyelvvizsgákon (a középfokún nem – a felsőfokon azért már előkerülhetnek ilyen kérdések).

A nyelv megismerésének következő lépése a nemzetek kultúrájának megismerése, hiszen a kettő szorosan összefügg. A nyelv az emberek (nyelvhasználók) által létezik, az emberek viselkedését pedig erősen meghatározzák a szokásaik, hiedelmeik, kulturális környezetük. 

Milyen a brit és az amerikai karácsony? Miért kell stockings, és milyen jelentősége van a milk and cookies kettősének? Miért „béna kacsa” a hivatalából lassan távozó amerikai elnök?

Tudd meg, és értsd meg jobban az angol nyelvet, mert például egy csomó kifejezés ilyen érdekességekből ered + ez a tudás segíteni fog kapcsolatot teremteni a helyiekkel.

3) Építsd a (szak)szókincsed

Ha megvannak a nyelvtani alapok, akkor már olyan szavakat használhatsz, amilyeneket csak szeretnél.

Bővítsd szókincsedet a munkáddal vagy a hobbiddal kapcsolatos kifejezésekkel – ez tényleg olyan dolog, amit csak gyakorlatban vagy szakirodalom olvasásával érhetsz el.

Egy-egy adott szakterülethez alsó hangon kb. 200-500 plusz szót érdemes megtanulni, utána viszont nem lesz olyan (szak)nyelvi szituáció, amit ne tudnál megoldani. A szakszavak tanulásához nincs szükséged általános nyelvi képzésre (angol nyelvtanfolyam), csak egy jó tollú bloggerre, szótárra, szórakoztató stílusú szakmai oldalra, klassz Youtube csatornára, vagy egy kollégára, akitől kérdezhetsz.

4) A külföldi utazás a legjobb angolóra

Ha a családi költségvetés is engedi, tervezz egy utazást külföldre, és készülj fel a célországból.

Az ilyen felkészülés azért hasznos, mert egyrészt igazi mélyvízben tesztelheted a tudásodat, másrészt rendesen fel lehet készülni, és így effektíve úszógumival mész be az óceánba.

Írd össze milyen kérdések merülhetnek fel, gyakorold őket, és ha nagyon belejössz, akkor kérdezd meg hol a hotel még akkor is, ha tudod. Az utazás a legszórakoztatóbb nyelvóra amiben részed lehet, használd ki.

5) Figyeld a tükörfordításokat

Ez már nagyon spéci játék, de sok mindent megérthetsz az angollal kapcsolatban.

Biztos veled is előfordult már hogy magyarul nézted a kedvenc sorozatodat, vagy egy filmet és egy-egy mondat fura volt, magyartalan. Ennek az oka mindig az, hogy a képzetlenebb fordítók szó szerint és nem értelem szerint fordítanak.

Konkrét példa sorozatban: főszereplő azt mondja, „Bocs nem megyek, inkább megnézem hogy esik-e.

Láthatóan nem esett, akkor miről van szó? A fordító egyszerűen szó szerint átvette a „take a rain check” kifejezést, aminek semmi köze ahhoz, hogy esik-e vagy sem…

Ezután, ha hallasz valami nagyon furát, nézd meg angolul ugyanazt a jelenetet, és fejtsd meg, mi lehetett a magyartalan mondat oka. Hidd el, jó móka 🙂

Ha pedig szeretnéd egy picit felfrissíteni a nyelvvizsga óta nem használt tudásodat, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel gyorsan leporolhatod az angolodat, és már 60 óra után dőlni fog belőled a szó. Első lépésben jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és derítsd ki, hogy honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

hubai_gergely_angol_nyelviskola
Hubai Gergely, tanár
Speak! Nyelviskola

 

Share This