István azért vágott bele az angoltanulásba, mert cikinek érezte, hogy nem beszéli a nyelvet. Júniusban elnyerte a Hónap Diákja díjat, ezért készítettünk egy interjút. Elmeséli, hogy a hagyományos módszerek miért nem motiválták, és a Speak! Nyelviskola hogyan segített neki.

Névjegy: Kromek István otthonosan mozog az IT és videójátékok világában. Úgy gondolta, hogy neki nem lehet csak úgy megtanítani az angolt, de aztán emberére talált tanárainkban, Nikiben és Récsiben.

SpeakMan: Mesélj pár mondatot magadról kérlek. Mivel foglalkozol és mi a hobbid?

István: Most kezdtem egy új helyen dolgozni, egy IT szolgáltató cégnél szaktanácsadóként, de előtte is részben hasonló területen voltam. A szabadidőmet szívesen töltöm a szeretteimmel, a program és a helyszín szinte mindegy is. A legfőbb hobbim az energiaitalos dobozok gyűjtése és érdekel az E-sport világa is. Ez így szépen hangzik, valójában a videójátékokkal való időtöltést jelenti. 🙂

Kezdetek

SpeakMan: Miért szeretnél megtanulni angolul?

István: Természetesen a karrierlehetőségek nagy szerepet játszanak ebben, de nem ez volt a fő mozgatórugó. Egyszerűen cikinek éreztem kicsit, hogy nem beszélek angolul, főleg mert párom nagyon jól beszél, Ő nagy mértékben motivál ebben.

SpeakMan: Tanultál már régebben is angolul?

István: Az egész iskolás pályafutásom alatt folyamatosan tanultam angolul, de sosem érdekelt igazán, ráadásul több különböző tanárom is volt. Nem ragadt rám sok minden az alapokon kívül. Aztán még a Speak! előtt több mint egy évig próbáltam képezni magam különböző tanulókártyákkal és könyvekkel. Azt nem mondom, hogy hatástalan volt, de nagyon lassan kezdtem csak érezni némi fejlődést.

SpeakMan: Hogyan találtál rá a Speak! Nyelviskolára és mi volt az első benyomásod rólunk?

István: Még nagyon-nagyon régen egy jó barátom járt a Speak!-be és nagyon sok jót mondott róla, de nem volt meg a nagy elhatározás, ráadásul akkoriban visszautasítottam a csoportos tanulást. Aztán évekkel később teljesen függetlenül egy másik barátom is mesélt róla, akkor olvastam jobban utána és határoztam el, hogy kipróbálom. Már a szintfelmérő is kellemes élmény volt, pedig még az akkori tudásommal kellett kihoznom valamit a helyzetből, de nem izgultam annyira, mint szoktam. Aztán a bemutató óra következett, ami nagyon tetszett az alternatív módszer miatt.

Angol tanulási élmények

SpeakMan: Mióta tanulsz nálunk, és mennyit fejlődött a nyelvtudásod azóta? Milyen hatással van az életedre az angoltanulás?

István: Tavaly November óta járok a Speak!-be megszakítás nélkül.

Kétségtelenül érzem a fejlődést, egyre több ismerős kifejezést hallok ki filmekből, dalokból és a munkahelyemen kapott angol nyelvű dokumentációk nagy részét is megértem. Bele sem merek gondolni mi lesz, ha a végére érek! 🙂

Folyamatosan több figyelmet igényel az anyag, ez természetesen fárasztó, de nem érzem tehernek, teljesen beleivódott a mindennapjaimba.

SpeakMan: Szereztél azóta, hogy nálunk tanulsz bármilyen olyan élményt, amihez az angoltudásod segített hozzá?

István: Furcsamód azóta, hogy könnyebben útba tudnék igazítani valakit, senki sem kért tőlem ilyesmit, így ilyen élményem egyenlőre nincs. Viszont egyszer egy munkatársam megdicsért egy angol nyelvű összetett e-mailem miatt. Nem volt persze hibátlan, de az is csak idő kérdése. 🙂

SpeakMan: Van kedvenc Speak!-es sztorid?

István: Annyi van, hogy kiemelni egyet sem tudnék. Minden óra emlékezetes a maga módján, nagyon jó hangulatban telnek, hála a csoporttársaimnak és a tanáromnak Récsinek! Igazi kis közösség lett a csoport, nagyon jó így órára járni, tanulni.

SpeakMan: Mesélj egy picit azokról, akikkel a legtöbb időt töltötted itt. Milyen a kapcsolatod a tanároddal/tanáraiddal és a csoporttársaiddal?

István: Mindig úgy voltam vele, hogy „Ember legyen a talpán aki engem megtanít angolul”. Az első tanfolyam feléig Járási Niki volt ez az ember a talpán akit rögtön nagyon megkedveltünk felkészültsége és személyisége miatt, nagyon jó tanár, sokat köszönhetek neki! A szint felénél Récsi vett át minket aki azóta szerves tagja a csoportnak.

Vicces, energikus, állandóan mosolyog és még nem sikerült neki olyan keresztkérdést feltenni, amire ne tudta volna a választ, pedig én aztán gyakran feladom neki a leckét! 😀 Köszönöm neki ezt a hozzáállást! A csoportban sokan jönnek-mennek, mindig vannak új arcok de a csoport nagy részével már nagyon régóta tapossuk az utat, van közük olyan akivel a legeleje óta. A kapcsolatunk is jó mindenkivel támogatók, sokat köszönhetek nekik is! Még órán kívüli találkozások is előfordulnak, a közösségi médián is sokat beszélgetünk egymással. Van akivel angolul persze. 😉

Hónap Diákja cím

SpeakMan: Mit gondolsz miért te lettél a hónap diákja?

István: Erre tényleg nehéz válaszolni, mert látom az egész csoport igyekezetét, fejlődését, így hiszem, hogy lesz még közülünk aki ezt a címet elnyeri. A vizsgaeredményeimre nagyon büszke vagyok, van egy átlag amit szeretnék tartani és eddig mindig sikerült is!

SpeakMan: Hogyan fejleszted az angolodat a tanfolyamon felül?

István: A Quizlet alkalmazást napi szinten használom, sok olyan lehetőség is van benne, amivel nem csak a szavakat/kifejezéseket lehet gyakorolni, hanem a szerkezeteket is. Munkában sok angol nyelvű szöveget olvasok, értelmezek, ez is hozzásegít a fejlődéshez.

Motiváció a tanuláshoz

SpeakMan: Miből tudsz motiváció meríteni a tanuláshoz, és hogyan maradsz motivált?

István: A tapasztalata annak, hogy használ ez a módszer, önmagában motiváló és persze az is, hogy már régóta szeretnék angolul tanulni, ráadásul magamtól és nem nyomás hatására. Amíg ez a tanulási vágy megvan, addig a motiváció sem tűnik el.

SpeakMan: Mit tanácsolnál azoknak, akik most vágnak bele az angoltanulásba? Vagy mivel biztatnád azokat, akik nem mernek belevágni?

István: Azt mindenképpen, hogy jól gondolja meg milyen módszerrel tanul, mert nem mindenkinek válik be a hagyományos. Ez fontos, mert ha valaki nem a megfelelő módszert alkalmazza, akkor nem fejlődik és könnyen feladhatja. Természetesen ha valaki úgy érzi, hogy a hagyományos tanfolyamok nem használnak számára, mindenképpen próbálja ki a Speak!-et! 🙂

congrats

Köszönjük az inspiráló interjút Istvánnak és még egyszer gratulálunk neki!

Szeretnéd te is kipróbálni beszédközpontú módszerünket, ami szórakoztat és motivál? Akkor jelentkezz egy ingyenes online szintfelmérőre:

Jelentkezem
Share This