A múlt héten olyan sztorit hallottam, ami teljesen lesokkolt. A két unokahúgommal beszélgettem, amikor felmerült az iskolakezdés témája – erre ők teljesen fellelkesedtek, hogy mennyire várják már a szeptembert.

Ettől aztán leesett az állam.

Hiszen rengeteg diák már pusztán attól rosszul lesz, ha belegondol, hogy közeledik a nyáriszünet vége.

Nem a tanulás az oka

Aztán ahogy tovább kérdezgettem a lányokat kiderült, hogy persze ők sem kifejezetten a tanulást várják. Az ugyanis sokszor fárasztó és nehéz. Áldozatokkal jár.

De már nagyon hiányzik nekik az osztályuk és az, hogy egész nap szuper közösségben legyenek.

Abban is egyetértettek, hogy a tanulás is könnyebb úgy, hogyha ott vannak a többiek. Amikor a nyáron otthonról próbáltak tanulni, akkor mindig sokkal hamarabb feladták. A szünet alatt sokszor unatkoztak egyedül és várják már, hogy kezdődjön a suli és ne legyen több semmittevés és magány.

Így van ez az angoltanulással is

Szerintem amit a lányok elmondtak tökéletesen, mélységesen igaz a felnőttekre is, akik angolul tanulnak.

Sokkal könnyebb egy jó csapatban. Ha van egy szuper társaság, akkor ők motiválni fognak, hogy a nehezebb napokon se lógd el az tanulást. Sokszor átsegítenek, amikor úgy érzed feladnád. Közben pedig észre sem veszed, mégis remek barátságok alakulnak ki.

Az lesz a vége, hogy te is úgy várod majd az angolórát, mint egy 6 éves kigyerek az első napját az iskolában.

Még akkor is, ha a tanulás néha nehéz, vagy fárasztó. Szívesebben fogod meghozni az áldozatokat, amik a nyelvtudáshoz szükségesek.

Ha örömmel tanulnál, akkor csapatban gondolkodj

Ha szeretnéd, hogy a tanulás egy élmény legyen, akkor csakis csoportos nyelvtanfolyamban gondolkodj.

Tényleg óriási ereje van egy jó csapatnak, akik húznak magukkal. Mi azt tapasztaltuk, hogy az egyéni nyelvtanulást sokkal többen és sokkal könnyebben adják fel. Pont azért, mert ott nincs meg ez a motiváció, amit a csoporttársak tudnak adni.

Ne ess bele ebbe a hibába és eleve válassz csoportos tanulási formát.

Ha otthon, egyedül tanulsz, akkor azt könnyedén lemondod, bármilyen apróság közbejön. Így sokkal lassabban tudsz haladni. De ha a tanárod és egy teljes csapat számít rád, akkor meg fogod oldani, hogy ott legyél az órákon. Így képes leszel gyorsan haladni és a tudásod sem kopik meg a kihagyások miatt.

Azért a módszerre is figyelj

A csapat mellett az a legfontosabb, hogy milyen módszerrel tanulsz. Ugyanis ha rossz módszert választasz, akkor egy idő után annyira reménytelennek tűnhet az, hogy megtanulj angolul, hogy már a többi résztvevő sem fog tudni motiválni. Sőt, ha rossz a módszer lehet, hogy ők is feladják! Ilyenkor pont hogy lefelé húzó ereje lehet társaidnak. Együtt morgolódtok amiatt, hogy mennyire nem megy a tanulás.

Ugyanez a helyzet állhat elő, ha túl elméleties képzést választasz. Nem lesz akkora szerepe a csoport motiváló erejének, hiszen egymáshoz se szóltok órán, mindenki csak síri csendben hallgat és körmöl.

Ezért érdemes gyakorlatias, beszédközpontú módszert választanod. Itt ugyanis nagy szerepet kap a közös munka és így sokkal jobb lesz a hangulat.

Valamint egy megfelelő módszerrel a tanulás könnyebb és végeredményként tényleg megtanulsz BESZÉLNI angolul.

Próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert: gyere el az ingyenes szintfelmérőre és tapasztald meg személyesen, hogy mennyit jelent a jó csapat:

banner_button

Piroska Dóra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This