Minden nyelvtanulónak vannak olyan napjai, amikor elgondolkozik azon, hogy feladja. Biztos te is voltál már így ezzel.

A(z angol)tanulás ugyanis sok munkát és időt igényel, és az eredmények sem jönnek azonnal.

Hiába hirdeti néhány reklám, hogy „3 nyelvet tanultam meg 1 hónap alatt”, a való világban ez nem így szokott működni.

Így nem meglepő, hogy amikor egy nehéz nap végén még angoloznod kellene azt gondolod: „Nekem ez nem megy. Kész. Vége. Feladom.”

Itt jönnek a képbe a célok

Azok a tanulók, akiknek nincs semmilyen komoly céljuk a nyelvtanulással ezen a ponton tényleg fel szokták adni. Mert a motivációhoz bizony célok kellenek.

Egy ilyen nap végén csak az fog tudni rávenni, hogy leülj és gyakorolj, ha látod magad előtt, hogy milyen eredménye lesz ennek a tanulásnak hosszú távon.

  • Ha magad elé tudod képzelni, milyen büszke leszel, amikor végre a kezedben tarthatod a nyelvvizsgádat, vagy épp a diplomádat.
  • Ha érzed a tengerpart illatát és hallod, hogy milyen tökéletesen elcsevegsz majd a helyiekkel külföldi útjaid során.
  • Ha felsorolod magadban, hogy mire költöd majd azt a pénzt, ami megmarad hó végén, miután az angoltudásod segítségével jobb pozíciót, vagy állást szerzel.

Csakis ezek fognak segíteni.

Azzal rontod el, ha az akadályokra figyelsz

A neten kering egy szuper idézet, ami ide illik:

„Az akadályok azok az ijesztő dolgok, amiket akkor látsz, ha szemedet leveszed a célról.”

Nem tudni, hogy pontosan kitől származik, mert több különböző szerző nevével is terjed. De az biztos, hogy nagyon igaz!

Ha arra rakod a figyelmed, hogy milyen nehézségekkel jár a nyelvtanulás, akkor csak egyre rosszabbul fogod érezni magad. Ez egy öngerjesztő folyamat, ami fokozatosan őröl fel és letöri a lelkesedésed.

Ellenben ha azt vizualizálod, hogy milyen céllal tanulod az angolt, akkor képes leszel mindig új erőt meríteni ebből és motivált maradhatsz. Mindössze ennyi a titok.

Mint a futásnál

Tökéletes példa erre a fenti jelenségre a futás. Tegyük fel, hogy egy sporttól elszokott ember elindul kocogni, csak azért, hogy „végre mozogjon egy kicsit”. Rövid időn belül azon kaphatja magát, hogy kizárólag arra tud figyelni, hogy milyen nehéz a futás. Fáj mindene, nehezen megy a légzés, izzadni kezd.

Elkezd ezekre a nehézségekre fókuszálni és máris elveszíti a motivációját.

De ha a vonatot kell elérnie, akkor ugyanez az ember minden probléma nélkül képes futni.

Persze ha már elérte, akkor kilihegi magát és ugyanúgy azt érzi, hogy fáj mindene és nehezen lélegzik. De mégis, ha van egy célja akkor könnyebben megy a futás és sokkal kisebb a feladás veszélye.

Érzed mekkora különbséget jelentenek a célok?

Szóval könyörgöm, figyelj a célokra

Ezért aztán könyörögve kérlek, hogy fordíts időt a céljaid megfogalmazására! Illetve ha jót akarsz magadnak, akkor válassz olyan tanfolyamot, ami igazodik hozzájuk. Lehetőleg csoportos tanulást, mert úgy az is motiválni fog, ahogy a csapat többi tagja hajt. Egymást fogjátok lelkesíteni a nehezebb napokon.

Mi segítünk céljaid elérésében a 100% beszéd, 0% könyv módszerű csoportos tanfolyamainkkal. Ismerkedjünk meg egy ingyen szintfelmérőn:

banner_button

Share This