Hogyan használd a Facebookot angoltanulásra?

A jó pap holtig tanul, a jó diák pedig minden lehetőséget megragad a gyakorlásra. Már sokat írtunk arról, hogyan használhatod ki a legkülönbözőbb élethelyzeteket arra, hogy használd a nyelvet, amit tanulsz. A tippsorozatból nem maradhat ki a mindannyiunk életének masszív részévé vált közösségi portál, a Facebook.

Mennyi időt töltesz az Arckönyv hírfolyamát böngészve?

Ugye te is időről-időre visszatérsz, és nem csak olvasgatsz, de ha nem is minden nap, de rendszeresen posztolsz saját tartalmakat is? Itt az idő, hogy ebbe a rendszeresen végzett napi tevékenységbe is belopd a nyelvtanulást, hogy szórakozva művelhesd magad és mindeközben az ismerőseidet is lenyűgözd a törekvéseiddel!

Nem érdemes aggódni azon, hogy rendelkezel-e már olyan nyelvtudással, hogy azzal „kilépj a nagyközönség elé”. Ha nagyon szégyellős vagy, esetleg tegyél ki egy posztot az üzenőfaladra, arról, hogy milyen küldetésben jársz.

Ugyanakkor arról se felejtkezz el, hogy az online használt nyelv folyamatosan egyszerűsödik, rengetegen használnak rövidítéseket, illetve sokan nem foglalkoznak azzal – még anyanyelvi felhasználók sem – hogy nyelvtanilag vagy helyesírásilag korrektek legyenek.

De azért te igyekezz, hogy pontosan és helyesen fejezd ki magad!

Eső lépés: állítsd át az oldal nyelvét angolra!

Egy időben szokás volt az a kis tréfa, hogy a kiszemelt áldozat telefonját átállították hindi vagy arab nyelvűre – a lényeg, hogy olyan nyelvet válasszanak, amelynek az alkalmazott betűrendszere nagy valószínűséggel elolvashatatlan egy magyar ember számára – és ha a tulajdonos nem emlékezett a menürendszer lépéseire, akár több napi „szórakozást” is jelenthetett számára, hogy visszaállítsa magyarra.

Lehet, hogy ilyen érzésed lesz az első napokban, ha a Facebook oldalad nyelvét átállítod angolra, de nem kell megijedni! Az angol menüneveket és gombfeliratokat el fogod tudni olvasni, és ha más nem, szótár segítségével el fogsz igazodni az oldal rendszerében (ha nem vagy erre már képes bekötött szemmel is).

Az oldal nyelvének átállítása nem csak azért fontos, hogy felvágj vele, vagy mert a használathoz szükséges szavakat így kénytelen leszel elsajátítani, hanem azért is, mert a tartalmakat összeállító logaritmus ezt érzékelni fogja és ennek megfelelően angol nyelvű reklámokat fog feladni és ilyen csoportokat is fog ajánlani neked. De ez már tovább vezet a következő lépéshez.

Második lépés: iratkozz fel angol oldalakra és csoportokba

Ne csak a felkínált csoportokból és oldalakból válogass, próbálj az érdeklődési körödnek megfelelő helyeket találni magad is!

A hírfolyamodban megjelenő hírekből csemegézz, böngészd, próbáld megérteni először szótár nélkül, ha pedig valami mélyebben érdekel, ülj neki és fordítsd le precízen.

Nagyon fontos, hogy ne ugorj neki azonnal szótárral, hiszen az egy idő után végtelenül unalmassá válik, másrészt így kihagysz egy nagyon jó és hatékony lehetőséget a tanulásra: a szövegösszefüggésből való megértést.

Ne ijedj meg, ha nem értesz egy-két szót, olvass tovább, hátha a mondat második része világossá teszi az elsőt. Vagy a második mondat a bevezetőt, vagy az egészen végighaladva legalább azt megérted miről van szó…

A feliratkozás óriási előnye az, hogy csupa olyan hírt, szösszenetet, cikket és hosszabb írást tár majd eléd a hírfolyam nap-mint-nap, amelynek tartalma nagy valószínűséggel számot tarthat az érdeklődésedre. És észre sem veszed, már olvasod, megérted vagy lefordítod és tanulsz.

Az angol nyelvet használó csoportokban még egy nélkülözhetetlen lehetőség rejlik: az angol nyelven olvasni és kommunikálni képes emberek jelenléte. De ez már a harmadik rész témája.

Harmadik lépés: keress olyan kapcsolatokat, amelyekben az angolt tudod használni

Szándékosan kerítettünk körülményes feneket a címnek, hiszen nem feltétlenül arra buzdítunk, hogy keress barátokat, és azt sem akarjuk erőltetni, hogy levelezz vagy csetelj.

Számos lehetősége van még az angol nyelv használatának, amely rövidebb, mozgalmasabb ennél az általános iskolában is használt módszernél (neked is volt orosz levelezőpartnered?).

Szólj hozzá a téged is érdeklő témákhoz – hát persze, hogy angolul! – kérdezz, vitázz, mondd el a véleményed. Ha úgy alakul, persze csetelj is, építs akár olyan kapcsolatokat, amelyek tovább vezetnek (találkozóhoz, utazáshoz, barátsághoz, szerelemhez).

Ha lehetőség nyílik, intézkedj, rendelj árucikkeket vagy járulj hozzá te is a csoport oldalának tartalmaihoz. Ha ez megnyugtat, bocsásd előre, hogy még tanulod az angolt, de ha véletlenül kritikát kapsz, ne vedd magadra, igyekezz tanulni belőle.

De tudod mi a 0. lépés, ha szeretnél magabiztosan beszélni angolul? Ingyenes és lézerpontos szintfelmérőnk, amire itt és most be tudsz jelentkezni (+azonnali ajándékot is kapsz a tudásmeghatározás mellé):

banner_button

Share This