Kép forrása: www.freepik.com

„No pain, no gain” – mondja az angol. Magyarra ezt talán úgy lehetne a lefordítani, hogy „Fájdalom nélkül nincs nyereség”. Na de mi köze ennek a nyelvtanuláshoz és a motivációdhoz?

Szögezzük le, hogy az angoltanulásnak nem kell fájdalmasnak lennie. Ma már vannak olyan tanulási módok, amikkel még kifejezetten szórakoztató is lehet. De mégis a fájdalomra szükség van, ha jó angoltudásra vágyunk. Nézzük meg, hogy miért:

Ha nem fáj eléggé, akkor nem fogod komolyan venni

Azt vettem észre, hogy azok tudnak komoly sikereket elérni a nyelvtanulásban, akiknek már eléggé fáj a nyelvtudás hiánya. Akiknek valami égető problémájuk van, amit az angoltudás tud megoldani. Akiknek sürgős a dolog.

Ha csak azért tanulsz angolul, mert jó lenne beszélni a nyelvet, akkor könnyű lesz feladni. Hiszen ez nem egy égető indok. De ha már szinte fáj, hogy nem kapod meg az évek óta áhított előléptetést, mert ahhoz nyelvtudás kéne akkor rögtön más lesz a helyzet – így ilyen kényelmetlen szituáció elegendő motivációt tud adni.

Szóval azt javaslom, hogyha hatékonyan szeretnél haladni először egy ilyen kellően fontos célt tűzz ki magad elé – amiért megéri majd kitartanod a nehezebb napokon is.

Kell az áldozat is, ami fájdalmas lehet

A másik dolog, ahol az angoltanulás és a fájdalom szorosan összefügg az a tudásért hozott áldozatok. Hiszen a nyelvtanulásba időt és pénzt kell fektetni. Ehhez pedig fel kell majd áldoznod a hétvégi kikapcsolódást, vagy akár a régóta áhított új nagyképernyős tévét. Ez pedig fájdalmas lehet. Ahogy fájhat az is, ha egy nehéz munkanap végén még le kell ülnöd angolozni is.

De ezekre az áldozatokra valójában befektetésként kéne gondolnod, hiszen hosszútávon busásan megtérülnek majd. Tény, hogy nem fogsz 1 hónap alatt megtanulni angolul – de az életben semmi sincs ingyen. A nagy dolgokért mindig fel kell áldozni valamit.

Ha pedig hajlandó vagy egy kicsit „szenvedni” az angoltanulásért, akkor utána a jó nyelvtudással fényesebb lehetőségek várnak. Kitárul előtted a világ, új kultúrákat és embereket ismerhetsz meg, és olyan karrierlehetőségek várnak, amikkel akár jobban is kereshetsz. Mindezért pedig már megéri elviselni egy kis fájdalmat, nem? 🙂

Ha hajlandó vagy áldozatokat hozni az eredményekért, akkor próbáld ki a nyelvtanulás leghatékonyabb és legélvezetesebb formáját (amivel valójában a legkevesebb áldozatot kell majd meghoznod). Ismerd meg a 100% beszéd, 0% könyv módszert:

Jelentkezem

Share This