Mitől leszel sikeres nyelvtanuló? (3+1 fontos szabály)

Idén megtanulhatsz beszélni angolul.

A cikk végére ismerni fogod azt a 3+1 ökölszabályt, amit be kell tartanod, hogy sikerüljön elérni, hogy MERJ ÉS TUDJ ANGOLUL BESZÉLNI.

1) Tedd el a tankönyveket

25 év alatt sem sikerült 40% fölé feltornászni az angolul (vagy akármilyen idegen nyelven) beszélő emberek számát Magyarországon.

Szerény 37%-os eredményünkkel az utolsók között vagyunk az európai tornasorban, és irigykedve nézünk szlovén szomszédjainkra, akik 92%-al még a dobogóra sem (!) fértek fel.

Miért ilyen siralmas a magyarok nyelvtudása? Nem titok: a tankönyvek miatt.

Nem azért, mert nem írtak belőle eleget, vagy elég jót, hanem mert tankönyvekből nem lehet megtanulni angolul beszélni.

A nyelv kommunikáció. A kommunikáció alapja a beszéd. A beszédhez pedig mindig legalább két ember kell. Egy tankönyvvel – vagy telefonos appal – viszont nem tudsz párbeszédet folytatni, interakcióba lépni.

Amíg a könyvedet lapozgatod, olvasgatod, dekorálod ki jegyzetekkel, sok hasznos dolgot csinálsz. De egy valamit biztosan nem: nem beszélsz. Pedig angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni.

Ráadásul a tankönyvalapú nyelvtanulás elméleti, és csak nyomokban ad át azonnal használható, alkalmazható tudást. Ezért van az, hogy egy átlagos magyar diák hiába tanul le 1290 órát 18 éves koráig, megmukkanni sem mer angolul.

Sajnos az elméleti iskola többre becsüli a tökéletes igeragozást, mint azt a tudást, amivel az elején erős kéz és lábmunkával kiegészítve, de mégis útba tudsz igazítani egy turistát a Deák téren.

Ha 8-12 igeidő tökéletes ismeretére vágysz, és szomjazol a nyelvtani szerkezetek elméleti hátterére, akkor maradj a tankönyveknél.

Ha viszont meg akarsz tanulni angolul, akkor meg tedd fel szépen a polcra a többi közé, és kezdj el beszélni.

„A hétvégén, az edzőteremben, a recepciós lány nem tudott dűlőre jutni a kedves vendéggel angolul. Mi ott álltunk mellette. Párom -aki szintén idejár tanulni – megkérdezte a srácot: Can I help you? Ő pedig, mint valami Messiást látva mondta: Oh, yes, thank you! És aztán hármasban jól megbeszéltük, hogy kellene elkezdenie a szoláriumozást 🙂 Jó érzés volt, hogy egy percig sem gondolkodtam a mondatokon, teljesen „átszellemültem” 🙂  Köszi, Eszti, ezt a szuper 60 órát!” (K. Zsuzsi)

konyv-unalmas-2017

2) Kezdj el beszélni

Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni” – énekli Kiss Tibi és Pásztor Anna. Nyelvtanulásra lefordítva ez annyit tesz, nyisd ki a szád, és használd.

Nincs szükséged a célhatározói mellékmondat definíciójára ahhoz, hogy tudj kérni egy korsó sört, amikor a haverokkal buliztok; vagy plusz takarót a szállodai recepción, ha a családdal külföldön nyaraltok.

Sőt.

A gyakorlat megelőzi az elméletet. A használat üti a tökéletességet.

Ahol még mindig az elmélet a király, ott:

  • túl sok a gondolkodás, és az ööö-zéssel kitöltött hatásszünet két mondatod között;
  • lever a víz egy váratlan kérdéstől;
  • vadul próbálod lefordítani fejben a (magyar) gondolataidat angolra;
  • nem mersz visszakérdezni, ha valamit nem értettél;
  • Google fordítóval írsz hivatalos levelet;
  • egy kukkot sem értesz a CNN híreiből;
  • szabadságot veszel ki, ha konferenciahívás lesz az indiaiakkal;
  • bepánikolsz, ha erős akcentussal szól hozzád valaki angolul;
  • meg se pályázol egy külföldi ösztöndíjat, vagy egy jobban fizető állást.

Miért?

Mert nem gyakoroltál eleget.

Mert nem „gyártottál le” elég mondatot.

Mert nincs a kisujjadban az a 40-50 panel, amit bármilyen helyzetben be tudsz dobni, és páncélként véd a leblokkolástól, megszégyenüléstől.

Mert nem ért elég sikerélmény, és ezért nincs önbizalmad.

Ezt vésd a fejedbe: nem maradhatsz száraz, és merülhetsz el egyszerre egy jóízű beszélgetés hullámaiban.

Be kell ugranod a mélyvízbe, és el kell kezdened úszni.

Akkor is, ha az elején kapálózni fogsz, és nem lesz tökéletes, amit mondasz. Idővel megtanulod kontrollálni a „mozdulataidat”, belerázódsz, jönnek a sikerek, és megérkezik a szükséges önbizalom is.

„Úgy érzem, hogy egyre jobban haladok a kitűzött cél felé. Sokat nőtt a nyelvi magabiztosságom az angol kapcsán, erről szinte minden nap kapok visszaigazolást a munkahelyemen. Szintén jó dolog, hogy a kedvenc sorozataimat már gond nélkül tudom nézni angol felirattal, és lassan, de biztosan a felirat is elhagyható lesz. Nemrég részt vettem egy 4 napos szakmai tanfolyamon, amely 100%-ban angol nyelven zajlott. MINDENT értettem és aktívan részt tudtam venni az órákon, kérdéseket tettem fel, interaktív feladatokat oldottam meg, stb. Az angoltanulás szempontjából hatalmas sikerélménynek könyveltem el a dolgot.” (Kollár Csaba)

kezdj-el-beszelni

3) Ragadj meg minden lehetőséget az angoltanulásra

Már nem 1990-et írunk, és a sokat átkozott globalizációnak és információs robbanásnak köszönhetően, akkorára tárult a nyelvtanulási lehetőségek kapuja, amin a valaha írt összes angol tankönyv átférne.

Erről a nyelvtanulási étlapról rendelhetsz ingyen (vagy szinte ingyen) magadnak bármit, bárhonnan, bármikor:

✔ minden nap olvass el egy angol nyelvű cikket a BuzzFeed-en;
✔ tanulj szavakat a Quizlet-en;
✔ nézz eredeti nyelven valamilyen filmet, vagy sorozatot;
✔ olvass szintre igazított, könnyített olvasmányokat;
✔ keress magadnak egy levelezőtársat, vagy online tanulóközösséget;
✔ nézz TED-es videókat a Youtube-on;
✔ kezdj el követni egy angol nyelvű blogot, vagy vlogot (videós blogot);
✔ fejts angol keresztrejtvényeket;
hívd fel a svédeket;
✔ tapétázd ki a lakást angol nyelvű post it-ekkel;
✔ iratkozz be egy angol tanfolyamra (nyilván hozzánk 🙂 );
✔ játssz sokat számítógépes játékokkal (a Farmville sem ciki, mert a 2-3000 szavas alapszókincshez a mezőgazdasági szavak is hozzátartoznak);
✔olvasgasd a Speak! Facebook oldalát, mert minden napra jut valamilyen izgalmas téma, feladat, játék, cikk, ami meggyúrja az angolodat 🙂

Tovább is van, mondjam még?

Szerintem vágod te ezt.

Just do it.

„Nagyon szeretek ide járni, jó a csapat, jó a tanmenet, és a tanárok is nagyon szimpatikusak. Igazán hasznos, hogy már ezen a szinten is tanulunk jelen, jövő és múlt időt is, mivel így már a hétköznapokban is tudom alkalmazni a tanultakat. Minden nap van sikerélményem a munkában, amikor alkalmazom a megtanult szerkezeteket. Igyekszem minden nap gyakorolni, amiben a Quizlet nagy segítség.” (Láziné Mosonyi Ágnes)

+ 1 Váljon szokássá a nyelvtanulás

Tudod miért nem teljesül 10-ből 9 újévi fogadalom? Mert az ígéretekből ritkán lesz cselekvés, és még ritkábban szokás.

Matt Cutts (Google) szerint egy új szokás felvételéhez, vagy egy rossz szokás elhagyásához 30 napra van szükséged. Ennyi idő alatt válik vérré egy új tevékenység (vagy köddé egy rossz szokás).

Nézd csak:

De, ha nem teszel bele 1 hónapot, elbuksz. Ezért nehéz futni a Margitszigeten január első két hetében, és válik szellőssé  február 1-e után.

Ezért, ha csak úgy általában az a célod, hogy idén megtanulj angolul, akkor a napok ugyanúgy el fognak repülni a fejed fölött, mint tavaly. A következő szilveszteri bulin pedig megint megfogadhatod, hogy ezúttal tényleg megtanulsz angolul.

Ha viszont a következő 1 hónapban, minden egyes nap, napi 10 percet rászánsz az angolra, akkor „nyelvtanulás-őrült” leszel, és elindulsz azon az úton, ami a magabiztos nyelvtudáshoz vezet.

És egy olyan élethez, amit már nagyon megérdemelsz.

Ha nem csak fogadkozni akarsz életed végéig, hanem komolyan elszántad magad, hogy az angolt lehúzd a problémalistádról, akkor csatlakozz ahhoz a közel 5000 emberhez, akik tankönyvmentes ONLINE tanfolyamainkon már megtanultak beszélni. Első lépésben töltsd ki az ingyenes ONLINE szintfelmérőnket!

banner_button

Share This