Hogyan beszélj gátlástalanul és folyékonyan angolul?

Hetente közel 3000 órát tanulnak velünk a diákjaink, és megfigyeltük, hogy 3 olyan gátló tényező van, ami blokkolja a kezdő nyelvtanulók kommunikációját:

  • Lámpaláz
  • Instabil nyelvtani alapok
  • A rutin hiánya

Jól látszik, hogy a 3 kommunikációblokkolóból 2 nem is annyira „klasszikus nyelvtanulási probléma”, mégis ez a 3 jómadár együtt olyan csomót köt a nyelvedre, amivel fizikai képtelenség megszólalni angolul.

De, hogyan tudod kiszabadítani magadat a lámpaláz-bizonytalanság-rutintalanság 22-es csapdájából, és átvágni ezt a Gordiuszi-csomót?

Így győzheted le a lámpalázat

A lámpaláz, a megszólalástól való páni félelem az 1. sz. kerékkötője annak, hogy megtanulj angolul. Több alkalommal írtunk már arról, hogy angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni (a Speak! egészét is erre a koncepcióra építettük fel), ezért a lámpaláz, ami eltántorít a beszédtől, mindig az esküdt ellenséged lesz.

Porrá kell zúznod, ha magabiztosan, izzadó tenyér, és remegő gyomor nélkül szeretnél beszélni.

Ne tökéletes akarj lenni, hanem érthető

Először is fogadd el, hogy nem lesz elsőre tökéletes, amit mondasz. Hosszú Katinka se tudott úszni, amikor először ugrott/dobták be a medencébe. Lépésről-lépésre, hosszról-hosszra építette fel magát, és évek megfeszített munkájával csiszolta tökéletesre a technikáját.

Amikor az arcodba szökik a vér, kiszárad a szád és lever a víz, akkor az agyad a leégéstől való félelmében fürdőzik éppen egy nagy adag veszély-hormonban. Az elméd/tested, azért blokkolja le a kommunikációt, mert a belső mércét túl magasra tetted: Hosszú Katinka akartál lenni az első edzésen.

A megoldás az, hogy először ne a tökéletességet hajszold: egyszerűen csak érthető akarj lenni. Mert tudod, „ha rontottál tanulhatsz belőle; ilyenkor nincs más hátra, mint előre.”

angol-kommunikacio-gorcsmentes

Szerezz rutint

Igen, ez az alapprobléma-triumvirátus harmadik tagja, de egyúttal a lámpaláz egyik fő kiváltó oka is. Ha nincs kellő mennyiségű kommunikációs gyakorlat mögötted, akkor még abban is bizonytalan leszel, amit egyébként tökéletesen tudsz.

A bizonytalanság pedig automatikusan lefagyáshoz, begörcsöléshez vezet, ami bezárja a kommunikációs csatornáidat, és lehetetlenné teszi a kétirányú információcserét egy másik emberrel.

A magabiztos, görcsmentes kommunikáció alapfeltétele, hogy sorozatban gyárts le annyi mondatot, amennyit csak tudsz, és megragadj minden lehetőséget, amikor angolul tudsz kommunikálni.

Hogyan lesz gránitszilárdságú a kommunikációd?

A listából talán ez a legklasszikusabb, legszorosabban a nyelvtanuláshoz kötődő probléma. Ha nincsenek betonkemény nyelvtani alapjaid, akkor nem fogod tudni ráépíteni a tudásodra a bonyolultabb szerkezeteket, vagy befogadni azt a 2-3000 szót, ami a hétköznapi kommunikációhoz szükséges.

happy-man-nyelvtanulas-gorcsmentes

Az alkalmazás megelőzi a „tanulást”

Most lehet, hogy azt hiszed elment az eszem, de emlékezz vissza, hogyan tanultál meg SMS-t, vagy e-mailt írni. Egy könyvből? A Gmail súgójából? A mobilod használati utasításából? Utána pedig letetted a középfokú SMS és e-mailíró vizsgát, és csak ezt követően kezdtél el vadul pötyögni a telefonodon?

Egy frászt. Elkezdted próbálgatni, tesztelni a lehetőségeket, és egyszer csak rájöttél. Előbb alkalmaztad a tudásodat, minthogy „tudtad volna”.

Értelemszerűen szükséged van alapvető ismeretekre ahhoz, hogy elkezdhesd a gyakorlatban fejleszteni a tudásodat. A példánál maradva be kell tudnod kapcsolni a gépet/telefont, ismerned kell az internet és az érintőképernyő alapvető működését, kezelned kell az egeret, de a nyelvtanulásban sem a minimumok szoktak gondot okozni. (Sőt, az általános- és középiskolai angol oktatás egyik legnagyobb rákfenéje éppen a gyakori tanárváltást követő sorozatos újrakezdés jelenti az egyik legnagyobb problémát.)

Mindig az alapozás után indul az igazi buli

A legelemibb tudásbázis megszerzését követően viszont muszáj átállnod az alkalmazásra, hiszen minden további elméleti magyarázat már gátolja a fejlődésedet. Azért produkál lesújtó eredményeket a magyar nyelvoktatás, mert a gyakorlat helyett akkor is az elméletet tolja, amikor az már nem javulást, hanem visszafejlődést okoz.

Több száz tankönyvet hoztatok már be Nagy Tankönyvgyűjtési Akciónk keretében, ami látványosan demonstrálja, hogy a kommunikációt nem lehet az elméleti iskola Szent Gráljából, vagyis könyvből megtanulni.

Csak folyamatosan beszélve, sokat gyakorolva, egyszóval alkalmazva a nyelvet teheted stabillá, megingathatatlanná és kopásállóvá a tudásodat.

Így lehetsz Te is rutinos kommunikátor

Ezek után nem lesz nagy újdonság, hogy a rutinhoz rengeteg gyakorlásra lesz szükséged. És gyakorlás alatt nem csupán a házi feladat írást, vagy az aktív órai részvételt értem, hanem a kommunikációra lehetőséget adó helyzetek tudatos keresését is.

Mindenekelőtt beszélj, beszélj és beszélj. Lépj oda a térképpel a kezében tipródó, eltévedt turistához a Deák téren, és igazítsd útba. (A legkevésbé sem fogja zavarni, ha elvétesz egy prepozíciót – irtó hálás lesz a segítségért + építed az országimázst is.)

Keress a neten egy anyanyelvi beszélőt, ismerkedj külföldiekkel, amikor a belvárosban bulizol, vagy hívd fel a svédeket, és gyakorold velük az élőbeszédet. Told, ami csak a csövön kifér, mert egy élő, hús-vér emberrel beszélni a létező legjobb rutinszerzési technológia.

sved-szam-beszed

Ne csak szóban, írásban is gyakorolj. A leckeírás mellett próbálkozz angol nyelvű chateléssel, levélírással, vagy naplóvezetéssel.

Tanulj kreatívan szavakat. Ezt 7 szuper módszerrel is megteheted + ha a Speak! diákja vagy, akkor hozzáférést kapsz a suli Quizlet-oldalához, amivel sorban állás közben, vagy egy üresjáratban is játékosan tanulhatod a szavakat. A 2-3000 alapszó elsajátításához idő kell, de a rutinos kommunikátorsághoz ez nélkülözhetetlen.

Nézz filmeket eredeti nyelven, vagy angol felirattal; játssz a kedvenc számítógépes játékoddal és figyeld meg az utasításokat; tölts le angol nyelvű recepteket; olvass sokat eredeti nyelven. (Ma már jó eséllyel a kedvenc regényednek megvan a tudásszintedhez igazított, egyszerűsített változata is.)

Egy szó mint száz: használd, alkalmazd a megtanultakat.

Mert minél többet gyakorolsz, annál előbb szerzed meg azt a rutint, amivel folyékonyan, gördülékenyen, nyelvi korlátok és lámpaláz nélkül tudsz majd angolul kommunikálni.

Nézd meg mit írnak erről az érzésről azok a társaid, akik már vettek egy nagy levegőt, és belevágtak a tanulásba:

A tanfolyam előtt csak autodidakta módon tanultam angolul, ezért nagyon nehezen szólaltam meg. Sőt, ha angolul kérdeztek valamit tőlem az utcán, inkább csak ingattam a fejem, holott tudtam, hogy elvileg tudnék válaszolni. A tanfolyam során azt vettem észre, hogy sokkal bátrabb vagyok. Már nem teszek úgy, mintha nem érteném mit kérdeznek, hanem válaszolok is. Ebben nem csak a tanult anyag segített, de a csoporttársak és Gergő bátorítása, biztatása is. Köszi Speak!” (Iker Szilvia)

Nagyon féltem a tanfolyamtól, de már az első napon úgy érzem, hogy befogadtak, és én is jól éreztem magam a csoportban. Segítőkész tanárral találkoztam, és ez elvette a lámpalázamat. Többet kaptam, mint vártam. Családias hangulat, segítőkészség jellemzi a csapatot. Itt igazán minden a diákokért van, a tanulást, tudásfejlesztést szolgálja. Köszönöm. Öröm ide járni!” (Sipos Erzsébet)

A sok gyakorlás hatására magabiztosabban szólalok meg, bővült a szókincsem, aktivizálódtak a rég elfeledett szavak és kifejezések, amit a pozitív órai légkör, az odaadó tanári támogatás és odafigyelés is erősít. Ezért folytatom a tanfolyamot.” (Jászter Rózsa)

Ha Te is szeretnéd így érezni magad az angollal, akkor jelentkezz ingyenes és kötelezettségmentes szintfelmérőnkre, és indulj el a magabiztos kommunikátorsághoz, a gátlástalan és folyékony beszédhez vezető úton. A sikerélményen kívül nincs mit veszítened.

button

Share This