Így vagy úgy, de a geek kultúra lassan több évtizede jelen van korunk társadalmában.

Eleinte inkább pejoratív jelzőként aggatták emberekre a “geek” kifejezést, mára azonban lényeges paradigmaváltás történt ez ügyben. A geek szerveződések (vagy másként: a kockák) mára szerves részét képezik társadalmunknak.

Így nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy ne foglalkozzunk a jelenség angoltanulással kapcsolatos sajátosságaival.

Egyáltalán mit értünk az alatt, hogy geek?

A geek szó eredetileg az angol szlengből ered, és a különcökre, valamint a kevésbé népszerű emberekre használták. Manapság már inkább egy terület szakértőjére, valamilyen rajongóra, illetve egy intellektuális tevékenység iránt elkötelezett személy megjelölésére használjuk.

Jellemzően olyan személyeket nevezünk geeknek, akik az életüket inkább szellemi síkon folytatják, a fizikai erőfeszítések, valamint a megjelenés, a divat és egyéb külsőségek kevésbé számítanak nekik.

A geek szó jelentései

A fentiekben meghatároztuk, hogy milyen társadalmi jelenséget jelöl a geek szó. A szótári jelentéseiről azonban nem beszéltünk – bár értelemszerűen van összefüggés a kettő között. A geek mint főnév általában nem divatos, vagy társadalmi tevékenységekre alkalmatlan személyt jelent. Legnépszerűbb változata a számítógépes dolgokért rajongó személy.

A szó egyébként igeként is funkcionál. Jellemzően két tevékenység esetében használhatjuk. Ha például sikerül megoldanunk egy bonyolultabb számítástechnikai feladatot, nagy figyelmet fordítva a technikai részletekre, azt mondhatjuk “we geeked this task out.”

A másik jelentéscsoport inkább a szó rajongói jelölését hívja elő. Ha például egy film, egy képregény, egy koncert vagy egy esemény miatt bezsongok, azt mondom: “I’m totally geeking out over this upcoming film / comic, / concert / event. “

Ha hiszed, ha nem, a geek szótár létezik

Ismerős az a jelenség, amikor geekek beszélgetnek egymás között, és a társaság laikus fele gyakorlatilag úgy pislog, mintha egy addig ismeretlennek vélt idegen nyelven beszélnének az illetők. Valószínűleg ennek áthidalására készülnek a különféle geek szótárak, melyek szószedetéből most szemezgetünk egy kicsit:

 • AFK (Away From Keyboard): nincs gépközelben
 • asd: több jelentése ismert, a leggyakoribb a nevetés szimbolizálása, de töltelékszóként is használható
 • Firewall: tűzfal (olyan hardveres és szoftveres megoldások, amelyek a hálózat felől érkező illetéktelen behatolások ellen védik a számítógépet)
 • cooler: hűtő
 • nerd: a geek és a kockafej szinonimája
 • hacker: a geekek körében a hacker a legnagyobb tudású szakember (a köznyelvben használt hackerrel ellentétben nem pejoratív jelző)
 • wannabe: az angol want to be (szeretne lenni) kifejezésből ered, jellemzően olyan kezdőket jelöl, akik megpróbálnak a profik babérjaira törni – vagy legalábbis a nyomdokaikba lépni
 • gamer: azokat a személyeket jelöli, akik életében viszonylag fontos szerepet játszanak a különféle számítógépes vagy konzolos játékok
 • noob: a kezdő gamer megnevezése (a newbie, vagyis újonc szlengesített változata)
 • GG: Grat-Grat, a gratuláció geekesített formája
 • HF: Have Fun, vagyis jó szórakozást
 • Sry: sorry, azaz bocsánat
 • OMG: Oh My God, tehát Istenem!
 • LoL: a legáltalánosabb jelentése Lot of Laugh (sok nevetés), jellemzően vicces szituációkban használatos

Mint mindenhez, ehhez is tudunk ajánlani egy jó sorozatot

Már megszokhattad, hogy a Speak! nyelviskola mindig arra törekszik, hogy a kor aktuális nyelvén szóljon a nyelvtanulókhoz. Pontosan tudjuk, hogy napjaink csúcstartalmai a sorozatok. Szerencsére ezekből rengeteg angol szót sajátíthatsz el, ezért időnként szívesen ajánlunk sorozatokat, amelyekkel ugyan nem helyettesíthető, de kiegészíthető egy angolnyelv-tanfolyam.

A tech-nyelvvel kapcsolatos sorozatajánlónkat itt olvashatod. A geek szókincsedet pedig leghatékonyabban a Big Bang Theory (Agymenők) című sorozattal fejlesztheted.

Az alapszituáció jelentősen hasonlít a Jóbarátokéra: adott 4 jó barát, akik gyakorlatilag együtt élnek, és epizódról epizódra tekinthetjük meg a geek kultúra találkozását a társadalmi normákkal.

Szívesen néznéd az Agymenőket vagy a Silicon Valley-t, de a tematikus szókincs mellett az „alaptudásodra” is ráférne egy kis erősítés? Próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel gyorsan és hatékonyan átadjuk azokat a „nyelvi algoritmusokat”, amelyekkel magabiztos nyelvhasználó leszel. Első lépésben csekkolj be ingyenes szintfelmérőnkre itt:

banner_button

Share This