A pontos angol szintfelmérő az alapja annak, hogy megtanuld magabiztosan beszélni a nyelvet. De miért vagy „halálra ítélve” nélküle? És mit értünk az alatt, hogy PONTOS?

Meglepődnél, ha tudnád, hogy mennyi ember bicskája törik bele az angoltanulásba pusztán azért, mert nem lett felmérve, hogy milyen szintről indul. De talán még ennél is gyakoribb, hogy rosszul lesz felmérve a tudásszint és ez okoz komoly tanulási problémákat.

Bizony, egy ilyen könnyen orvosolható apróságon múlhat az, hogy sikerül-e megtanulnod angolul. És ezáltal az is, hogy sikerül-e elérned az álmaidat, amik megvalósításához nyelvtudás szükséges.

Kezdjük az alapoknál: Miért olyan fontos a szintfelmérés?

Nézzük meg egy példán keresztül! Tegyük fel, hogy főzőtanfolyamot keresgélsz a neten. Szoktál néha főzni, de csak egyszerű, alap ételeket: rántott húst körettel, egyszerű tésztás ételeket és nagy ritkán húslevest. Nem érzed magad jó szakácsnak, és szeretnél egy kicsit tanulni és fejlődni, hogy igazán magabiztosan menjen és hogy nehezebb ételeket is el tudj készíteni.

Beiratkozol egy olyan tanfolyamra, ahol nincs feltüntetve, hogy kezdőknek, vagy haladóknak szól-e. Majd amikor először mész órára csodálkozva tapasztalod, hogy egy közel 30 fős csapattal fogsz együtt tanulni. Közöttük vannak elismert és profi szakácsok is, és olyanok is akik még életükben nem főztek semmit, csak porlevest.

Mit gondolsz jól éreznéd magad egy ilyen tanfolyamon? Mennyi esélyed lenne a fejlődésre? És mennyire lennél motivált, hogy végigcsináld?

A teljesen kezdők biztosan halálra untatnának és idegesítenének. Egyszerűen semmit nem tudnál csinálni, amíg a tanár azt magyarázza nekik, hogy hogyan kapcsolják be a sütőt és panírozzanak be egy szelet húst.

A profik mellett pedig könnyen megeshet, hogy elkezdenéd azt érezni, hogy neked semmi tehetséged a főzéshez. Hiszen a tanár nekik is szorgosan magyaráz, de számodra olyan, mintha kínai lenne az egész. Hiába adsz bele mindent, nem érted és nem megy.

Pedig a baj nem a te főzőtehetségeddel lenne, hanem azzal, hogy túl magas szinten próbálsz tanulni. A rántott hús után a következő fokozat még biztosan nem a Wellington bélszín elkészítése. Fokozatosan kell haladnod ahhoz, hogy eljuss odáig.

Így van ez a nyelvtanulással is. Ha túl alacsony tudásszintre kerülsz, akkor unatkozni fogsz és semmit nem fejlődsz. Túl magas szinten pedig nem értesz majd semmit és elkezdheted azt gondolni, hogy a nyelvérzékeddel van baj.

Milyen egy pontos szintfelmérő, ami megalapozza, hogy könnyedén menjen a tanulás?

Egyértelmű, hogy a szintfelmérés fontos. De ezt is lehet rosszul csinálni, úgy pedig gyakorlatilag semmit nem ér. Két dolgon múlik, hogy egy szintfelmérő valóban a segítségedre lesz-e:

Ne legyen karikázgatós!

Biztos megvannak azok a hagyományos tesztek, ahol A, B és C közül kell kiválasztanod és bekarikáznod a helyes választ. Vagy épp egy szót kell behelyettesítened a szaggatott vonallal jelölt részre.

Ezekkel csak egy komoly gond van: óriási szerepet játszik bennük a vakszerencse!

Van olyan kollégám, aki soha nem tanult spanyolul. Egyszer azonban kíváncsiságból kitöltött online egy ilyen karikázgatós spanyol szintfelmérőt.

Találomra bejelölgette a válaszokat, majd kíváncsian várta az eredményt. Kicsit lesokkolta, amikor azt olvasta, hogy középszinten beszél spanyolul. Hiszen a valóságban egy mondatot nem tudna elmondani. Sőt talán még egy szót sem!

Na ezért nem szabad bízni a tippelős tesztekben. Pontos eredményt akkor fogsz kapni, ha kifejtős tesztet töltesz ki. Ahol neked kell mondatokat alkotnod angolul, vagy éppen lefordítani magyarról. (Ne ijedj meg, de elárulom, hogy egy igazán jó szintfelmérésen még szóbeli rész is van. Ez elsőre ijesztőnek tűnik, de hidd el, hogy a te érdekedet szolgálja.)

Ne szorítson be túl tág szintre!

Ha azt látod, hogy valahol van kezdő, középhaladó és haladó tanfolyam, akkor azt javaslom menekülj. Ilyen esetekben ugyanis már a kezdő szinten is óriási különbségek lesznek a tanulók között. Lesz ott olyan ember, aki valószínűleg egész életében még csak pár angol szót hallott és olyan is, aki már 1-2 bekezdéses egyszerű angol szövegeket megért.

Ekkora különbségek mellett a teljesen kezdők nehéznek fogják érezni az anyagot, a többiek pedig valószínűleg túl könnyűnek.

Válassz olyan képzést, ahol ennél sokkal több tudásszint közül választhatsz. Így lesz esélyed arra, hogy tényleg olyan emberekkel tanulj együtt, akik pontosan veled egy szinten állnak. Az anyag is kifejezetten hozzád lesz igazítva, így a tanulás sokkal könnyebb és gyorsabb lesz.

Remélem sikerült meggyőznöm arról, hogyha (újra) belevágnál az angolba, akkor 0. lépésként kezdd egy tűpontos online szintfelméréssel. Hidd el, ezen múlhat a sikered!

Nálunk a Speak! angol nyelviskolában összesen 17 tudásszinten indulnak tanfolyamok. Nálunk alap, hogy mindenki egy ingyenes és kötelezettségmentes online szintfelmérővel kezd. Tudod, a kifejtős fajtával ami tényleg pontos képet fest. Szívesen látunk téged is ingyen az online szintfelmérésre. Jelentkezz most:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This