Ez a három legdurvább nyelvvizsga feladattípus, amivel találkozhatsz

Biztos észrevetted, hogy mostanában sokat írunk nyelvvizsga témában. Ezt nem csak azért tesszük, mert fontos és sokakat érint, hanem azért is, mert hamarosan indulnak a Speak! beszédközpontú nyelvvizsga felkészítő tanfolyamai. (Ha szeretnél az elsők között értesülni róla, ha kitűztük az időpontokat, akkor iratkozz fel a nyelvvizsga értesítőnkre ide kattintva.)

Ahány ház, annyi nyelvvizsgaszokás

Egynyelvű, kétnyelvű, hazai, nemzetközi, általános, szakmai, komplex: lassan nyelvvizsgából is annyi lesz, mint égen a csillag.

A különböző nyelvvizsgákhoz pedig különböző feladattípusok tartoznak. És van köztük néhány szivatós, vagy nehezen megoldható tétel, amikre érdemes előre felkészülni.

Összeszedtük neked a három legnehezebb nyelvvizsga feladatot, és azokat a trükköket, amikkel elegánsan semlegesítheted a bennük rejlő veszélyeket.

[Zárójeles megjegyzés: ezeknek a feladatoknak van hivatalos elnevezése is, de ezek a kitalált nevek talán jobban visszaadják a lényegüket.]

Nota bene: ezeknek a feladatoknak van hivatalos nevük, de ezek a kitalált nevek sokkal jobban visszaadják a lényeget. J

3. SZÖVEGNYOMORÍTÁS

Hol találkozhatsz vele? Több helyen is, mi a Pannon Nyelvvizsga típusát mutatjuk meg.

Mit kell csinálni? Kapsz egy kb. 400 szóból álló angol szöveget, amit magyarra kell fordítanod.

De nem szó szerint, hanem max. 200-250 szóban. Ha pontosan fordítasz, az hibának minősül.

Kemény, ugye?

Mi a szösz? Több kétnyelvű nyelvvizsgán is vannak olyan feladatok, ahol azt várják el, hogy a magyarra fordítás mellett tömörítsd is a szöveget, tehát csak a lényegre koncentrálj belőle.

Van, akinek ez csípőből jön, de a legtöbb diáknak kell kb. 3-4 gyakorlószöveg mire ráérez az ízére.

És már olyannal is találkoztam, aki inkább mindig pontosan fordít, mert az, hogy mi számít lényeges információnak és mi a sallang, az lássuk be, elég szubjektív dolog.

2. SZÓCSAVARÁS

Hol találkozhatsz vele? A Cambridge Egyetem által szervezett FCE és CAE vizsgákon.

Mit kell csinálni? Kapsz öt mondatot, amiknek semmi közük egymáshoz. Minden mondat mögött áll zárójelben egy szó.

A feladat, hogy a mondatot úgy alakítsd át, hogy az a zárójeles szó belekerüljön.

Pl.

I cancelled the party.             [off]     átalakítva: I called off the party.

Mi a szösz? A Cambridge Egyetem nyelvvizsgáin mindig elég komolyan veszik a nyelvtant (az írásbeli 52 pontjából 30 innen érkezik), de a szóátalakítás feladata még a gyakorlott felhasználoknak is brutális kihívást jelent.

Erre a legcélszerűbben úgy lehet felkészülni, ha az úgynevezett phrasal verb-ökből (igekötős igékből) készülsz fel, mert az átalakítások 70 százaléka ebbe a nyelvtani kategóriába tartozik.

Ha elsajátítod a 100-150 leggyakoribbat, akkor (viszonylag) könnyű lesz a feladat.

1. SKIZOFRÉN SZINKRONTOLMÁCSOLÁS

Hol találkozhatsz vele? Euro nyelvvizsga kétnyelvű írásbelijén.

Mit kell csinálni? Hallgatsz egy szöveget, ami egy mindennapi szituációról szól, ahol az egyik fél magyarul beszél, a másik pedig angolul.

Ezt írásban kell lefordítanod úgy, hogy a magyarul beszélő fél mondandóját angolul írod le, az angolét magyarul.

De vigyázz – arra nem lesz időd, hogy pontosan lefordítsd. Helyette ismét cask a lényegre kell koncentrálni, mert a javítók kulcsszavakat keresnek a fordításodban.

Ha azok nem szerepelnek, nincs pont!

Mi a szösz? Ez a feladat érdemelte ki az aranyérmet, ami néha még a gyakorló nyelvtanárokat is megizzasztja.

Ezzel a feladattal az az alapvető probléma, hogy egy valószerűtlen szituációt mutat be, hiszen nem túl reális élethelyzet, hogy egy társalgás során az egyik fél magyarul, a másik angolul beszél.

Ha egy picit is elbóbiskolsz vagy nem koncentrálsz, akkor előfordul, hogy a magyar vagy az angol beszélő szövegét egyszerűen leírod, mert nagyon nehéz váltogatni mondatonként a két nyelv között – ráadásul itt is figyelni kell a szöveg tömörítésére.

Ezt úgy kerülheted ki, ha a kétnyelvű Euro nyelvvizsga helyett az egynyelvűt választod, mert ott nincs ilyen feladat.

Szerinted is ez az utolsó a legnehezebb? Vagy inkább a szócsavarástól áll fel a hátadon a szőr? Gyorsan átgondoltad a nyelvvizsga választásodat?

 

Ha már eldöntötted, hogy belevágsz a nyelvvizsga-projektbe, gyere el a Speak!-be, töltsd ki ingyenes szintfelmérőnket, és jelentkezz be a júniusban induló nyelvvizsga felkészítő tanfolyamainkra:

banner_button

Hubai Gergely
oktatási szakértő, vendégszerző

Share This