Kép forrása: pressfoto – freepik.com

Tudtad, hogy Friedrich Nietzsche szerint minden felnőttben rejtőzik egy gyermek, aki mindig játszani akar? Te szoktál teret adni neki? Vagy azok táborát erősíted, akik kizárólag a rosszat látják a videójátékok világában? Egy biztos, a szélsőséges hozzáállás nem túl életszerű. Egyszerűen nem lehet felesleges és káros ez a szórakozásfajta, ha ennyien élnek-halnak érte. Egyrészről a videójátékok tökéletes lehetőséget nyújtanak, hogy kiszakítsd magad a fizikai környezetedből, ezáltal mentális vakációra küldd az agyad. Emellett akár hiszed, akár nem, olyan képességeidet is fejleszthetik, mint a memória vagy a tanulás. Sőt menjünk tovább! Kulcsot jelenthetnek az oktatás megreformálásához, ugyanis a Z generáció már ezekből tanul angolul. És hidd el, ezt nem a kiskamaszod üvölti a szobájából pusztán azért, hogy játszhasson még plusz fél órát.

Hallottál már a gamifikáció jelenségéről?

A gamifikáció az angol „game”, vagyis „játék” szóból ered, összesítve talán a „játékosítás” szó lenne rá a leginkább találó fordítás. Bármennyire meglepő, a játékosított rendszerek szerkezete a játékkutatásból vett sémákon nyugszik. Egészen pontosan a számítógépes és videójátékok felhasználókat beszippantó hatásán. Vagyis hogy ezek a megszokottnál jóval sokrétűbb, élénkebb élményt nyújtanak, időtlen időkre képesek lekötni a gamerek figyelmét. Ezt a flow-hatást próbálják meg átültetni az élet számos, játékon kívüli területeire, hogy az ott zajló, nem túl ingergazdag folyamatokat is érdekesebbé tegyék. Manapság teljesen tudatosan alkalmazzák az üzleti életben, a marketing világában, az egészségügyben, az oktatásban és a tudományok körében is. Mondhatjuk, hogy a legújabb kori motivációs eszköztár díjnyertesét köszönthetjük a gamifikációban.

Mi váltja ki ezt a lebilincselő gamer izgalmat?

Biztos vagyok benne, veled is előfordult már, hogy rajongtál egy játékért, ugye? Volt egy szuper történet, megragadott, egyszerűen egy küldetés részesévé tett, és hajtott, hogy elérd a misszió végső nagy célját. Igen ám, de a játékfejlesztők pontosan tisztában vannak a nagy célok lehetséges buktatóival is. Tudják, hogy bár kecsegtetőek, és egy ideig tartják is a felhasználókban a lelket, hogy napi szinten megküzdjenek a felmerülő akadályok végtelen sorával, de ennél több kell. A túlságosan távoli és sokszor elérhetetlennek tűnő célok ugyanis sok embert idő előtti feladásra késztetnek. Mit csinálnak, hogy ez ne történjen meg? Egyszerűen felosztják a játékot a nagy cél felé vezető sok kis célra, és ezekhez töméntelen mennyiségű visszacsatolást és jutalmazó mechanizmust kapcsolnak. Azaz biztosítják a gyakori pozitív élményt.

Mindemellett a játék támasztotta feladatok és kihívások tökéletes egyensúlyban vannak a gamer képességeivel, illetve a játék által nyújtott mozgástérrel és eszköztárral. Vagyis hajszálpontosan optimális terhelésről beszélhetünk, ami biztosítja a már említett flow-hatást. Ez a játék örömén túl további sikerélményeket garantál.

Az ideális jutalomrendszerrel felszerelt modell megadja azt a pozitív élményt, amit a szürke hétköznapok során nem kapunk meg. Hogy is van ez, ha belegondolunk? Minden apró teljesítés után érkezik számunkra egy pozitív visszacsatolás – tehát honorálják, hogy jók vagyunk. Másrészt rögtön a teljesítést követően történik a jutalmazás, és nem utolsó sorban ezek a jutalmak arányosak a teljesítményünkkel, így az igazságérzetünk sem sérül. Mesés, ugye? Megteremtik bennünk, majd folyamatosan táplálják azt a belső motivációt, amivel ösztönösen szeretjük és keressük a játékélményekből származó kalandokat, és a bennük rejlő kisebb-nagyobb sikereket.

Hogyan segíthetnek a videójátékok az angoltanulásban?

Erről a témáról amúgy már korábban is írtunk itt és itt. Szinte kivétel nélkül minden játékos arról számol be, hogy tanul a játékokból, vagy általuk fejleszti bizonyos képességeit. Teljesen egyértelmű, hogy az első említendő készség az pont az angol nyelvtudás. Aztán persze jöhet a logika, a reflexek és reakcióidők terepe, a csapatmunka, a problémamegoldó képesség javulása, a taktikai érzék fejlődése, a stratégiai rálátás fejlesztése. Valószínűleg napestig sorolhatnám, de maradjunk az angolnál! A videójátékok valóban rengeteg támogatást képesek adni ezen a fronton. Biztosan láttál már, esetleg átéltél egy totál becsavarodott játékélményt. Amikor az adott illető a játszma minden egyes szavát issza, szótárazza, nyomja a szakzsargont, illetve a játék köré csoportosult online közösség külföldi tagjaival is lazán kommunikál. Feloldódott gátlások, tenni akarás, mérhetetlen belső szenvedély. Átérzed? Nem a hibalehetőségekre figyelsz, szimplán beszélni akarsz, és fogsz is, mert hajt a tűz, ami benned van. Természetes, hogy ez önmagában nem elég. Kell mellé egy jól koordinált, beszédközpontú oktatás, egy nyelvtanfolyam, egy képzés, egy nyelviskola, ami végig visz az egész nyelvi folyamaton. De kiváló támogató és segítő eszköz lehet, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy akarj és szeress angolul tanulni.

Viszont amiről beszélni akartam volna neked a gamifikációs jelenség kapcsán, az egy picit más szempont. Szeretném megmutatni, hogy a leginkább videójátékokhoz társuló érdekfeszítő légkört hogyan tudod átültetni az angoltanulási rutinodba. Miért? Azért, hogy ezt is izgalmas kalandnak tekintsd, amelynek minden pillanatát várod. Megkérhetlek valamire? Olvasd el újra a „Mi váltja ki ezt a lebilincselő gamer izgalmat?”szakaszt – csak görgess felfelé, és megtalálod. Megvagy? Szuper! Ezt a játéksémát kellene ráhúznunk az angolozási gyakorlatodra is! Optimális terhelési helyzet, gyakori pozitív élmény sok apró célkitűzéssel, ideális jutalmazási rendszer. Kezdjük az elején: milyen a viszonyod az angollal? Pozitív érzelmekkel kapcsolatos tudományos kutatások kimutatták, hogy minden egyes negatív gondolatra, érzelemre legalább három pozitívnak kellene jutnia ahhoz, hogy a kapcsolat működjön, e szint alatt ugyanis a viszony ellaposodik. Söprögessünk egy kicsit a te házad tájékán! Kérlek, válaszolj erre a kérdésre: mi az helyzet az angol nyelvtanulásoddal? Hány pozitív érzelem jut egyetlen negatívra?

Nézzünk meg pár kifejezetten jó nyelvtanulási hozzáállást, és szigorúan zárójelben néhány olyat, ami egyáltalán nem működik a videójátékos üzemmódban!

  1. Juhú, most jön a napom fénypontja, végre angolozhatok!

(Nem hiszem el, hogy még az angol is.)

  • Fantasztikus ez a hangzás, és mennyire jól néz ki leírva is!

(Miért kell ilyen bonyolultan mondani, és hogy lehet ennyire hülyén írni.)

  • Imádom az angolt, a világ legjobb nyelve!

(Csak legyen meg a nyelvvizsgám, és többet meg sem szólalok ezen a nyelven.)

Mit mondasz? Ugye, hogy sokunknál már itt eldől minden? Pedig csak fel kell jól építeni! Ugyanúgy, ahogy egy videójátékot. Apró léptékekkel, rengeteg pozitív visszacsatolással és jutalommal. Pont úgy, ahogy számodra vonzó lesz! A nagy, távlati cél, hogy perfekt beszéld a nyelvet, az aprók pedig csak tőled függenek. Tűzz ki olyanokat, amik motiválnak, és ha valamelyiket elérted, jutalmazd meg magad. Tervezd úgy, hogy az angoltanulás számodra életed kalandja legyen! Szükséged van egy kis inspirációra?

Szerencsére itt van a Speak! Nyelviskola, amely a 100 % beszéd, 0 % könyv módszerrel segít neked, hogy játékként tekinthess a nyelvtanulásra. Ingyenes online angol szintfelmérőnkkel optimális terhelési helyzetből indulhatsz, a pozitív élmények és visszacsatolások tárháza pedig kifogyhatatlan nálunk. Jutalmazási rendszerünk? Több mint ideális!

Let the game begin!

Ha belevágnál az online angol tanulásba, akkor először töltsd ki az ingyenes online angol  szintfelmérőnket. Majd vegyél részt az online angol bemutatóóránkon és ha tetszett, akkor vágj bele. Ragadd meg a digitalizáció előnyeit!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This